Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 - Πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ

Θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 22 Δεκεμβρίου. 

Kατατέθηκε απόψε στην Βουλή ο κρατικός Προϋπολογισμός 2018, ο οποίος και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 22 Δεκεμβρίου. 

Τον κρατικό Προϋπολογισμό κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και τον παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος παραλαμβάνοντας το «στικάκι» ευχήθηκε «οι επόμενοι Προϋπολογισμοί να είναι καλύτεροι».

Ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε το Σώμα ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις, όπως αναφέρει το ert.gr

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα αρχίσει την Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, μέσα σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, οπότε ο κρατικός Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Χουλιαράκης, κατέθεσε επίσης τον κρατικό Απολογισμό οικονομικού έτους 2016 και τον Ισολογισμό χρήσης 2016, έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, έκθεση των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, δημόσιας περιουσίας και κοινωφελών περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του ν.4270/2014.

Πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018 έναντι εκτίμησης για 2,4% φέτος σύμφωνα με έγκυρη πηγή.

Ο στόχος του προγράμματος έχει τεθεί στο 1,75% φέτος και θα υπερπηδηθεί εύκολα παρά την διανομή κοινωνικού μερίσματος 1,4 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2018 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει επίσης ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος που είναι σύμφωνος με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν αλλά χαμηλότερος από την εκτίμηση για 1,8% στο προσχέδιο που κατατέθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται σε 2,5% το 2018.

Δεν προβλέπονται επιπρόσθετα νέα μέτρα πέραν εκείνων που έχουν ήδη ψηφισθεί και θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την αρχή του 2018. Στα μέτρα που ενεργοποιούνται ξεχωρίζουν η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου για ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 9.000 ευρώ.

Η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για ιατρικά έξοδα που έγιναν το 2017 με στόχο την εξοικονόμηση 120 εκατ. ευρώ. Η μείωση της δαπάνης του προϋπολογισμού για επίδομα θέρμανσης στο μισό με πιθανή αυστηροποίηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων.

Την επιβολή φόρου σε εισοδήματα από την ενοικίαση σπιτιών μέσω της πλατφόρμας Airbnb και την επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία. Ειδικότερα, ο φόρος θα ανέρχεται σε 0,5 ευρώ την ημέρα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την χρήση δωματίου ημερησίως σε ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ για 5 αστέρων.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε επιπλέον 32 νησιά του Αιγαίου μεταξύ των οποίων Κως, Κάλυμνος, Χίος κ.τ.λ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ