Φως σε ελπιδοφόρα βελτιωμένη θεραπεία για τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

"Κλειδί" για τη νέα θεραπεία η πρωτεΐνη GDF11

Ελπίδες στις γυναίκες που πάσχουν από τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, δίνουν Αμερικάνοι ερευνητές , οι οποίοι σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Developmental Cell, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο θεραπευτικό όπλο.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ιδιαίτερα επιθετικός και δύσκολος στην αντιμετώπιση, αναλογώντας στο 10% όλων των κρουσμάτων της νόσου ενώ ευθύνεται για το 25% των θανάτων ασθενών. Έχει ονομαστεί έτσι διότι έχει αρνητικούς υποδοχείς στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, καθώς και στο γονίδιο HER2.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι δεν ανταποκρίνεται σε θεραπείες που αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών σημάτων που πηγάζουν από τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη ή το HER2. Η μόνη θεραπευτική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση, η θεραπεία και η ακτινοθεραπεία, με μικρές πιθανότητες ύφεσης.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού παρουσιάζει και μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των ασθενών αλλά και μεταξύ των καρκινικών κυττάρων της ίδιας της ασθενούς, καθιστώντας δυσκολότερη την κατανόησή του και την θεραπεία του.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, που μελετά αυτή την ποικιλομορφία, πιστεύει ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέες θεραπευτικές λύσεις που θα ρυθμίζουν τους όγκους ή θα τους απορρυθμίζουν καθώς τα κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους.

«Αναπτύξαμε μεθόδους διερεύνησης της ποικιλομορφίας αυτών των κυττάρων και ανεύρεσης στόχων που θα μας δώσουν την ευκαιρία στο μέλλον να καταστείλουμε την ανάπτυξη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καινοτόμες θεραπείες που θα αναχαιτίσουν αυτή την επιθετική μορφή καρκίνου», εξηγεί ο Κέβιν Τζέινς, επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής

Ο ερευνητής σε συνεργασία με την Παθολόγο Κρίστεν Ατκινς βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν μια ογκο-κατασταλτική πρωτεΐνη, τον αυξητικό παράγοντα διαφοροποίησης 11 (GDF11), ο οποίος είναι απενεργοποιημένος στα κύτταρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.  

«Αντι να προσπαθούμε να βρούμε και να στοχεύσουμε ορμόνες ή γονίδια που προάγουν την ανάπτυξη αυτων των ογκο-κυττάρων, όπως συμβαίνει με άλλους καρκίνους, εμείς επικεντρωνόμαστε σε μια πρωτεΐνη που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναστάλλει την μη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη, και έχει αποδεσμευθεί στην περίπτωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού», σημειώνει ο Δρ Τζέινς. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η GDF11 δεν ωριμάζει κανονικά σε ένα βιοενεργό ογκο-καταστολέα, όπως θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά αντίθετα συσσωρεύεται εντός των κυττάρων, σε «προ-ενεργή» κατάσταση. 

Σύμφωνα με τον Δρ Τζέινς «αυτή η παρατήρση είναι πολύ σημαντική επειδή μπορούμε πλέον να μελετήσουμε τρόπους επανεκκίνησης της πρόδρομης GDF11 και να εμπλέξουμε και πάλι την φυσιολογική ογκο-κατασταλτικής της δραστηριότητας σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχουν τα καρκινικά κύτταρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού». 

Και συμπληρώνει ότι, «αν και η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο ενδεχομένως να είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου υποτύπου του καρκίνου του μαστού». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ