Επιστημονική έρευνα: Τρεις καφέδες την ημέρα ... τις ασθένειες κάνουν πέρα

Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις του καφέ

Είστε φανατικός του καφέ; Η επιστήμη έχει καλά νέα για εσάς. Μπορείτε να απολαμβάνετε το καφεδάκι σας χωρίς φόβο καθώς νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι καφέδες, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και όσοι πίνουν μέχρι τρεις, τέσσερις την ημέρα κάνουν καλό στην υγεία τους.

Ωστόσο προσοχή στην κατανάλωση του καφέ αν είστε έγκυος. Η υπερκατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο και να επιφέρει αποβολή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπιν Πουλ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το BBC αξιολόγησαν στοιχεία από 218 μελέτες (μετα-ανάλυση).

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ηπατοπάθειας, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου (προστάτη, ενδομητρίου, δέρματος, ήπατος).

Το μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να παρέχει η κατανάλωση τριών καφέδων ημερησίως. Η μεγαλύτερη κατανάλωση δεν σχετίζεται με βλάβη στην υγεία, αλλά τα οφέλη είναι μικρότερα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση ανάμεσα στον καφέ και στην υγεία και δεν αποδεικνύει ότι αυτός είναι η αιτία, καθώς μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες (σωματική άσκηση, κάπνισμα, ηλικία κ.α.).

Οι ειδικοί τόνισαν ότι δεν υπάρχει λόγος κανείς να αρχίσει να πίνει καφέ για λόγους υγείας ή πρόληψης ασθενειών. Πάντως, όπως είπε ο καθηγητής Πολ Ρόντερικ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, «τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους».

Ως μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 440 μιλιγκράμ καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε τρεις έως τέσσερις καφέδες. Ένας στιγμιαίος καφές έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ένας καφές φίλτρου 140 mg, ενώ ένα τσάι 75 μιλιγκράμ.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο καφές είναι γενικά πιο υγιεινός, όταν καταναλώνεται χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γάλα ή κρέμα ή κάποιο λιπαρό σνακ για συνοδευτικό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ