Good news: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζεται ως ο πρώτος εθνικός, αμιγώς ελληνικός φορέας στην Ευρώπη

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ήδη αναγνωρισμένο από διεθνείς Οργανισμούς για την εμπειρία και τεχνογνωσία του στον τομέα παιδικής προστασίας και παροχής άμεσης βοήθειας και υποστήριξης, έλαβε πρόσφατα τη θετική αξιολόγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO), η οποία έδωσε για πρώτη φορά καθεστώς «επίσημου εταίρου» σε έναν αμιγώς ελληνικό φορέα.

Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Γενική Διεύθυνση DG ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η οποία ολοκληρώθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση των πιστοποιημένων διαδικασιών του Οργανισμού, του δίνει τη δυνατότητα να παράσχει εφεξής ως επίσημος εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άμεσες δράσεις επείγουσας βοήθειας στην Ελλάδα με γνώμονα τις αρχές της ποιότητας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας που διέπουν διαχρονικά τις δράσεις του.

Σε μια κίνηση συμβολικού, αλλά και ουσιαστικού περιεχομένου ο Επίτροπος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ κ. Χρήστος Στυλιανίδης υποδέχτηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, τον Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Στυλιανίδης εκφράστηκε με θερμά λόγια αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και χαιρέτισε τη σημαντική συνεργασία που εγκαινιάζεται στα ζητήματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος να επισκεφτεί τους επόμενους μήνες ένα από τα Σπίτια Φροντίδας του Οργανισμού και συγκεκριμένα το Σπίτι μας στην Ηρακλείτσα Καβάλας.

Το συγκεκριμένο Σπίτι, το οποίο ανακατασκευάστηκε πρόσφατα με φορέα υλοποίησης τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (DG ECHO) λειτουργεί σύμφωνα με το μικτό μοντέλο φιλοξενίας του Οργανισμού, όπου παιδιά ελληνικής ή άλλης καταγωγής που βρίσκονται σε κίνδυνο, όσο και παιδιά πρόσφυγες, κυρίως ασυνόδευτοι ανήλικου, που χρήζουν άμεσης προστασίας και φροντίδας, ζουν και μεγαλώνουν αρμονικά μαζί.

Η συνάντηση έδωσε, επίσης, την ευκαιρία να συζητηθούν τα επόμενα βήματα συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Οργανισμού και της ομάδας συνεργατών της DG ECHO με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στους τρόπους αξιοποίησης των υποδομών και του έμψυχου δυναμικού του Οργανισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η κάλυψη των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζουν καθημερινά παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και η άμεση συνδρομή του Οργανισμού με εξειδικευμένα υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων έκτακτων αναγκών στη χώρα, όπως έπραξε πρόσφατα στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν με τραγικό τρόπο περιοχές, όπως είναι η Μάνδρα Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Επίτροπο και τους συνεργάτες του συζητήθηκε το ευρύ δίκτυο επιχειρησιακών μέσων και υποδομών του Οργανισμού, όπως είναι για παράδειγμα η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη με εξειδικευμένους χειριστές και διασωστικά σκυλιά που είναι τα μοναδικά με αυτές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, η Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα για έκτακτες ανάγκες, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά και νεογνά, τα Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (ΚΑΚΕ) και οι Γραμμές 1056, 116000 και 116111 που λειτουργούν πανελλαδικά με εξειδικευμένο προσωπικό, 24 ώρες καθημερινά, 365 μέρες τον χρόνο, αλλά και το Κινητό Εργαστήριο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» που μπορεί να λειτουργήσει ως Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης στην χώρα μας, πιστό στην αποστολή του για την προστασία όλων των παιδιών, συνδράμει σημαντικά σε καθημερινή βάση με όλες του τις δυνάμεις και τα υλικοτεχνικά του μέσα προσφέροντας ολιστική υποστήριξη στα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες και τις οικογένειές τους μέσα από υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας, παροχής άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ιατρικής φροντίδας και αντιμετώπισης περιστατικών παιδιών με προβλήματα υγείας, προστασίας παιδιών και ιδιαίτερα ασυνόδευτων ανήλικων που διατρέχουν τους κινδύνους εμπορίας, εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πρεσβεύει ότι τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες χρειάζονται πέρα από φαγητό, την εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη, ουσιαστική φροντίδα, στοργή και ολιστική υποστήριξη, η οποία σε μεγάλο βαθμό και μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Με την υπογραφή της συμφωνίας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει εφεξής και για πρώτη φορά ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους απευθείας από την DG ECHO. Το γεγονός αυτό θα του επιτρέψει να συνδράμει στην υποστήριξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την υλοποίηση των διαχρονικών του δράσεων για τα παιδιά και τις οικογένειες στην Ελλάδα που βιώνουν εξίσου έντονα τις δυσκολίες που προκύπτουν από την κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου στοpress@hamogelo.gr ή στο +210 3306 140.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ