Οι χώρες που εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα - Ποιες είναι στην πρώτη δεκάδα

Κατά το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2017.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2017 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν, χωρίς αλλαγές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, η Γερμανία και η Κύπρος. 

Οι χώρες που εξάγονται τα προϊόντα

Η Τουρκία ξεπέρασε τη Βουλγαρία στην 4η θέση, με τη γειτονική βαλκανική χώρα πλέον να είναι 5η. Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η οι ΗΠΑ (όπως και πέρσι) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η θέση (από 6η), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνουν η Ρουμανία -στην ίδια θέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο- στην 9η θέση και η Γαλλία 10η με άνοδο δύο θέσεων από πέρσι. Aυτά προκύπτουν από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, έκανε λόγο για το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των εξαγωγών, σημείωσε ότι όπως όλα δείχνουν και η φετινή χρονιά θα κλείσει με άνοδο των εξαγωγών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να αρθούν τα εμπόδια που υφίσταται η εξαγωγική δραστηριότητα για να αυξηθούν περαιτέρω οι θετικές επιπτώσεις της εξωστρέφειας στην ελληνική οικονομία.

Ζητούν άρση των εμποδίων

«Η θετική πορεία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σακελλαρίδη, «που καταγράφουν οι εξαγωγές και η δυναμική που αναπτύσσουν κυρίως στις βασικές χώρες προορισμού των ελληνικών προϊόντων μάς κάνει να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια. Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στις διεθνείς αγορές, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Όλα δείχνουν ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με άνοδο των εξαγωγών, τόσο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών όσο και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Είναι ωστόσο αναγκαίο να αρθούν τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα, όπως η υψηλή φορολογία και τα capital controls και παράλληλα να δοθούν κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αλλά και την δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής. Η συγκυρία που παρουσιάζεται είναι μοναδική. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει βούληση».

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

Σχετικά‭ ‬με‭ ‬‬τις‭ ‬μεγάλες‭ ‬κατηγορίες‭ ‬προϊόντων,‭ ‬τέσσερις‭ ‬κλάδοι‭ ‬εμφάνισαν‭‬ ‭‬αρνητικό πρόσημο‭ ‬τον‭ ‬Σεπτέμβριο‭ ‬του‭ ‬2017 ‭‬(τρόφιμα‭ ‬και‭ ‬ζώντα‭ ‬ζώα:‭ ‬-6%,‭ ‬λάδια:‭ ‬-54%, εμπιστευτικά‭ ‬προϊόντα (π.χ. φάρμακα, προιόντα τεχνολογίας):‭ ‬-25,8%‭ ‬και‭ ‬ποτά-καπνός:‭ ‬-8,9%).‭ ‬Οι‭ ‬υπόλοιποι‭ ‬‬κλάδοι κατέγραψαν άνοδο, με κάποιους να σημειώνουν αξιόλογη άνοδο, όπως τα βιομηχανικά (18%), τα χημικά (7,7%) και οι πρώτες ύλες (6,6%). Σε επίπεδο 9μήνου, τέσσερις κλάδοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο‭ ‬διάστημα πέρυσι‭ ‬(μηχανήματα,‭ ‬λάδια,‭ ‬εμπιστευτικά‭ ‬προϊόντα ‭‬και ‭‬ποτά και καπνός).‭ ‬‬Στον‭ ‬αντίποδα‭, ‬σημαντική‭ ‬άνοδο‭ ‬παρουσιάζουν‭ ‬τα πετρελαιοειδή/καύσιμα (+34,1%), οι πρώτες ύλες (+30,8%), τα βιομηχανικά προϊόντα (+15,7%) και τα χημικά (+12,1%), οι οποίοι διατηρούν τη δυναμική τους.

Γενικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους‭ ‬ ‭η συνολική αξία‬ των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 13,5% και ανήλθε στα 21,11 δισ. ευρώ‭ από 18,59 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.‬ Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 6,5% ή κατά 886,2 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι εξαγωγές και χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Σεπτέμβριο του 2017 κατά 3,8%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 1,32 δισ. ευρώ. Η άρση της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, δημιουργούν‭ τις ‬συνθήκες‭ ‬για‭ ‬να‭ ‬‬αξιοποιήσουν‭ οι Έλληνες‭ ‬εξαγωγείς‭ τις ‬τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για τα ελληνικά προϊόντα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση είναι η άρση των αντικινήτρων, όπως τα capital controls και η έμπρακτη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, μέσα από στοχευμένες ενέργειες που θα εστιάζουν‭ στην ενίσχυση της ρευστότητας και την ελάφρυνση της φορολογίας.‬

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 1,9% και ανήλθε στα 2,42 δισ. ευρώ έναντι 2,37 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. Θετική είναι η μεταβολή και χωρίς τα πετρελαιοειδή, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 1,8% (+30,5 εκατ. ευρώ).

Ανοδικά ‭ ‬κινήθηκαν‭‭ ‬οι‭ ‬εξαγωγές‭ ‬και σε επίπεδο ‭‬9μήνου, με τη ‭‬συνολική‭ ‬τους‭ ‬αξία, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, να ανέρχεται στο ποσό των 21,11 δισ. ευρώ από‭ ‬18,59‭ ‭‬δισ.‭ ‬ευρώ,‭ ‬παρουσιάζοντας‭ ‬αύξηση‭ ‬13,5%.‭ ‬Χωρίς‭‭ ‬να‭ ‭‬υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 6,5% ή κατά 886,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ