Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2017 : Εξαίσιες εικόνες από όλο τον πλανήτη για το αντίο στην χρονιά

Το 2017 μας αποχαιρετά με ένα συναρπαστικό φεγγάρι

Μάτια μου η Ελλάδα...  κι όλος ο κόσμος, "την πάει την φεγγαράδα" και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου η σελήνη φόρεσε τα γιορτινά της για να αποχαιρετήσει το χρόνο που φεύγει.

Στην πανσέληνο της Κυριακής, 3 Δεκεμβρίου, ήταν ορατή η μεγαλύτερη Σελήνη του 2017. Εκπληκτικές φωτογραφίες από το σούπερ φαινόμενο έκαναν το γύρο του κόσμου.

PHOTOGRAPH BY AUNG SHINE OO, AP

Τη συγκεκριμένη ημέρα ο δορυφόρος της Γης  την είχε  πλησιάσει πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων.

PHOTOGRAPH BY JULIO CORTEZ, AP

Έτσι το φεγγάρι  φάνηκε 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.

PHOTOGRAPH BY GEOFFREY SWAINE, REX, SHUTTERSTOCK, AP

Η απόσταση της Σελήνης από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Το κοντινότερο σημείο της (περίγειο) και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις κάθε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (382.900 χιλιόμετρα) αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

PHOTOGRAPH BY DANNY LAWSON, PA IMAGES, GETTY IMAGES

Στην περίπτωση της σούπερ Σελήνης, όπως αυτή της 3ης Δεκεμβρίου, η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο. Ο όρος υπερ-Σελήνη επινοήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο, χρησιμοποιείται από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, αναφέρουν οι ειδικοί.

PHOTOGRAPH BY JEAN-PAUL PELISSIER, REUTERS

 

Η υπερ-πανσέληνος σημειώθηκε στις 17:47 ώρα Ελλάδος, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) συνέβη τη Δευτέρα το πρωί, στις 10:42 (ελληνική ώρα).

Photo by NASA/Bill Ingalls via Getty Images

Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ).

(AP Photo/Julio Cortez)

PHOTOGRAPH BY OZKAN BILGIN, ANADOLU AGENCY, GETTY IMAGES

Στην περίπτωση της υπερ-Σελήνης, το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και 12% έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο). Να σημειωθεί ότι, στη σούπερ-Σελήνη ο δορυφόρος της Γης φαίνεται 16% πιο φωτεινός σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερος από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

PHOTOGRAPH BY NASA, GETTY IMAGES

Ως προς το επόμενο έτος, ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο περιπτώσεις υπερ-Σελήνης, στις 2 και στις 31 Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.

PHOTOGRAPH BY JOHN LEYBA, THE DENVER POST, GETTY IMAGES

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή και σημειώνουν ότι, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.

HE CANADIAN PRESS/Mark Blinch/The Canadian Press via AP)

 The phenomenon illuminated the Lower Lighthouse in Portland, Dorset

OLLIE TAYLOR/BAV MEDIA/GETTY IMAGES

Μέχρι τώρα, η πιο κοντινή στη Γη σούπερ-Σελήνη ήταν εκείνη στις 26 Ιανουαρίου 1948. Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έλθει ακόμη πιο κοντά στη Γη, θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2034, επισημαίνουν οι ειδικοί.