Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ζητά εκσυχρονισμό της Συνθήκης της Λωζάνης ο Τούρκος πρόεδρος

«Τίθενται θέματα στη Δυτική Θράκη» ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Θέμα «εκσυγχρονισμού» της Συνθήκης της Λωζάνης με εκλογή του αρχιμουφτή έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Υπάρχει το ζήτημα της μουφτείας. Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται» είπε. Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει «επικαιροποιήσει» τη Συνθήκη, επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, που δεν επιτρέπεται όπως υποστήριξε στη Συνθήκη, ενώ και αύξησε και μέλη της Ιεράς Συνόδου δίνοντας τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της που υπέδειξε ο Πατριάρχης. 

Όπως είπε, η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη από 11 χώρες, μέχρι και η Ιαπωνία την έχει υπογράψει. «Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχουν για τα μειονοτικά; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις. Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα 15.000 ευρώ... Υπάρχει οικονομικό χάσμα» παρατήρησε.

Κατηγόρησε δε την Κύπρο για «υπεκφυγές» ώστε «να μην καταλήξουμε κάπου». «Θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματευτικών συνομιλιών» είπε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμα ότι «συζητήσαμε με τον κ. πρωθυπουργό το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών. Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκλησή μας».

Ως προς την τρομοκρατία, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, είπε ότι «κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και το DHKP-C... Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα». Όπως πρόσθεσε, «λέω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Το έχω θέσει σε πολλούς πρωθυπουργούς. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας χώρας. Στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με εργασίες σε εκκλησίες και μοναστήρια, όπως της Παναγίας της Σουμελά που ανακαινίζεται» ανέφερε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ