"Όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο": Ο Θάνος Ασκητής μάς δίνει τις αλήθειες και τους μύθους πίσω από την δημοφιλή φράση...

Η γνωστή δικαιολογία φαίνεται πως καταρρίφθηκε από έρευνα που έγινε στην ιατρική σχολή στο Wake Forest University στην Αμερική.

Οι επιστήμονες εξέτασαν διεξοδικά 68 νέους, με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια και που υπέφεραν τουλάχιστον από 10 πονοκέφαλους τον χρόνο.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ημικρανίες παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα ερωτικής ορμής, δηλαδή, όσοι υπέφεραν από πονοκεφάλους είχαν και μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία!

Πιο συγκεκριμένα:

  • οι άνδρες είχαν κατά 24% υψηλότερα επίπεδα ερωτικής ορμής σε σχέση με τις γυναίκες
  • οι ασθενείς με ημικρανία παρουσίασαν κατά 20% υψηλότερη ερωτική ορμή σε σχέση με τους ασθενείς που έπασχαν από πονοκεφάλους τάσης.
  • οι γυναίκες με ημικρανία είχαν τα ίδια επίπεδα ερωτικής ορμής με τους άνδρες που έπασχαν από πονοκέφαλους τάσης.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως τόσο η σεξουαλική επιθυμία, όσο και ο πονοκέφαλος της ημικρανίας, σχετίζονται με τα επίπεδα της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή δηλαδή που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την κατάθλιψη.

Όταν λοιπόν η σεροτονίνη είναι σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να μειώσει την ερωτική επιθυμία ενός ανθρώπου, δηλαδή την ερωτική ορμή. Στα άτομα όμως με ημικρανία τα επίπεδα της σεροτονίνης ήταν χαμηλά, άρα συμπερασματικά όσοι είχαν ημικρανία είχαν και μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία.

Σύμφωνα με το askitis.gr, οι επιστήμονες διατηρούν ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για το πώς δρα η σεροτονίνη σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, καθώς η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο νέους ανθρώπους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ