Θα σας βάλει σε δίλημμα: Το υπέροχο "χριστουγεννιάτικο δέντρο" του Άκη θα αναρωτιέστε αν πρέπει να το φάτε...

Θα στολίσει υπέροχα το γιορτινό τραπέζι σας και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας

Υλικά:

Για το δέντρο και τα cupcakes

500 γρ. ζάχαρη
350 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους του 1 εκ.
6 αυγά
310 γρ. αλεύρι μαλακό
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
360 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το στόλισμα του δέντρου

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ κρέμα γάλακτος
1 κ.γ πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για τη γιρλάντα του δέντρου

70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ κρέμα γάλακτος
μωβ και ροζ σοκολάτες
κόκκινη ζάχαρη
κόκκινα sprinkles

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Αλευροβουτυρώνουμε την ειδική φόρμα για το γιγάντιο cupcake και αφήνουμε στην άκρη. (Η φόρμα για το γιγάντιο cucpake που χρησιμοποιώ αποτελείται από 2 μέρη. Ένα μέρος για τη βάση του cupcake και ένα άλλο για την κορυφή του). 
Παίρνουμε και την κλασική φόρμα για cupcakes, βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να έχουν μια κρεμώδη υφή.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα τη φορά, ανακατεύοντας καλά το προηγούμενο αυγό  πριν βάλουμε το επόμενο, και με μια σπάτουλα παίρνουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα του μπολ.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία λεία ζύμη.
Γεμίζουμε τις ειδικές φόρμες του γιγάντιου cupcake με τo μείγμα,  στα ¾ του ύψους τους και ισιώνουμε την επιφάνεια τους με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.
Το υπόλοιπο μείγμα που περισσεύει το μοιράζουμε στις θήκες για cupcakes γεμίζοντας τα ¾ του ύψους τους.
Ψήνουμε το μεγάλο cupcake για 40-45 λεπτά και τα μικρά cupcakes για 15-20 λεπτά.

Προσοχή!!!!!! Καλό θα ήταν να μην βάλουμε μαζί στο φούρνο την ίδια ώρα τα cupcakes ΚΑΙ το κέικ γιατί όταν ανοίξουμε το φούρνο για να βγάλουμε τα cupcake που θα έχουν ψηθεί θα πέσει ο όγκος του κέικ που εκείνη την ώρα θα ψήνεται.
Οπότε βάζουμε πρώτα να ψήσουμε τα cupcake και με το που τα βγάλουμε βάζουμε τις ειδικές φόρμες του γιγάντιου cupcake να ψηθούν.
Όταν ψηθούν αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε μία σχάρα.

Για το στόλισμα του δέντρου

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ στη μεσαία ταχύτητα το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να απορροφηθεί η άχνη, για 3-5 λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το χρώμα ζαχ/κης και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και απαλό frosting.
Μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχ/κης με μύτη κορνέ αστεράκι.
Για τη γιρλάντα

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ στη μεσαία ταχύτητα με το φτερό το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να απορροφηθεί η άχνη, για 3-5 λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και απαλό frosting. Μεταφέρουμε σε μία άλλη σακούλα ζαχ/κης με μύτη κορνέ αστεράκι.

Συναρμολόγηση

Βάζουμε λευκό φρόστιγκ στην κορυφή του μεγάλου κομματιού από το γιγάντιο cupcake και τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι επάνω του.
Διακοσμούμε με το λευκό frosting το πάνω μέρος του γιγάντιου cupcake.
Δημιουργούμε πράσινες ροζέτες στην πάνω πλευρά του κέικ ξεκινώντας από τη μέση προς την κορυφή.
Ενδιάμεσα με το λευκό frosting δημιουργούμε τις γιρλάντες του δέντρου. Καλύπτουμε και κάτω κάτω τη βάση του δέντρου με το λευκό frosting.
Με τον ίδιο τρόπο διακοσμούμε τα cupcakes βάζοντας το πράσινο frosting και δημιουργώντας γιρλάντες με το λευκό.
Κολλάμε τα σοκολατάκια και πασπαλίζουμε με τη κόκκινη ζάχαρη και τα sprinkles.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».