Wanna play? Όταν η τέχνη γίνεται παιχνίδι και τρόπος ζωής -η μαγεία του παιγνιδιού για όλη την οικογένεια

Ένας φύλαρχος που εξηγεί στους ιθαγενείς του νησιού στον Ειρηνικό πώς ζει ο Παπαλάνγκι (λευκός). Ένας γκρι παπαγάλος που πρέπει να ξαναβρεί τα ζωηρά του χρώματα.

Ένας φύλαρχος που εξηγεί στους ιθαγενείς του νησιού στον Ειρηνικό πώς ζει ο Παπαλάνγκι (λευκός). Ένας γκρι παπαγάλος που πρέπει να ξαναβρεί τα ζωηρά του χρώματα. Μια διαφορετική αγωνιστική πίστα για motocross, ποδήλατα και πατίνια. Ένας παγκόσμιος χάρτης από 500 λευκά τετράγωνα σε εξέλιξη. Ένα τοτέμ από πήλινους κυλίνδρους έτοιμο να εκτεθεί και να συνεχίσει την εφήμερη ζωή του. Ένα οχυρό με κάθε λογής υλικά για κατασκευές που προτείνονται στο κοινό μέσα από τις τρύπες του οχυρού. Μηχανοκίνητα γλυπτά-κατασκευές από κάθε λογής παιγνίδια που συλλέγονται από υπαίθριες αγορές. Το live cinema της περιπλανώμενης ιαπωνικής οικογένειας Usaginingen, που σημαίνει κουνελάνθρωπος…



Είναι ορισμένα μόνο από τα πολλά που θα συμβούν στον κήπο του six d.o.g.s την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 και θα τον κάνουν πιο μαγικό απ’ ό,τι ήδη είναι. Πρόκειται για το Wanna Play?, το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ που διοργανώνει το Playroom, η δημιουργία της Ιωάννας Γουζέλη και της Αγγελικής Μπόζου, όπως γράφει το eculture.gr.

Η ιδέα του Playroom προέκυψε σαν φυσικό επακόλουθο της κοινής τους σπουδαστικής πορείας (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και Σχολή Βακαλό) αλλά και της φιλίας τους. "Καθώς η αισθητική μας ωρίμαζε, διαπιστώναμε ότι οι απόψεις μας σχετικά με την τέχνη ήταν συμβατές και η ανησυχία μας για την εξέλιξη της παιδείας στη χώρα μας, πραγματική. Έτσι βρεθήκαμε να διαμορφώνουμε για τα παιδιά καλλιτεχνικές συνθήκες που ίσως έλειπαν σε εμάς κατά τη διάρκεια των χρόνων της μάθησης". Ο στόχος του φεστιβάλ, σύμφωνα με τις διοργανώτριες, είναι να φέρουν τα παιδιά σε μια ουσιαστική, δημιουργική και κυρίως ευχάριστη επαφή με την τέχνη μέσα από μια διαδικασία βιωματική, από την οποία θα μπορούν να αντλούν αναμνήσεις. "Πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα μάθησης με άξονα την ελευθερία επιλογών, την ομαδικότητα, τη δράση, την πρωτοτυπία και το παιχνίδι. Είμαστε σίγουρες ότι η τέχνη είναι πιο χρήσιμη από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι, όταν δεν πρόκειται για μια τέχνη ελιτίστικη και ανειλικρινή. Μπορεί η τέχνη να μας συνοδεύει στην καθημερινότητα, καθώς είναι ένας τρόπος να ζεις και να αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα γύρω σου. Με τη λογική αυτή εντάσσουμε στις δραστηριότητές μας σύγχρονες μορφές τέχνης όπως είναι η performance, οι κατασκευές, οι εγκαταστάσεις, το video, η φωτογραφία κ.α. Όταν λοιπόν τα παιδιά αρχίσουν να αντιλαμβάνονται πόσο κοντά μας είναι η τέχνη και πόσο άμεσα μπορεί να δημιουργηθεί, τότε θα μπουν μέσα σε ένα μουσείο ή μια έκθεση και όλα θα αρχίσουν να φαντάζουν λιγότερο εξωγήινα! Φυσικά, χωρίς την διαρκή αναφορά σε μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος, τίποτα δεν μπορεί να χτιστεί, οπότε πάντοτε η βάση μας είναι η ιστορία".



Με ερέθισμα τα παραπάνω και καθώς είναι πλέον πάρα πολλά τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις για παιδιά και ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι εμπορικό, φτηνό και κακόγουστο, ρωτάω τις διοργανώτριες αν υπάρχει κατά τη γνώμη τους συνταγή σωστής δημιουργικής ενασχόλησης με το παιδί: "Είναι προφανώς θέμα επιλογής. Αν ο ίδιος ο γονιός είναι ένας φτηνός καταναλωτής και δεν φιλτράρει την πληροφορία που του δίνεται, τότε το ίδιο θα κάνει και με το παιδί του. Ο σκοπός είναι όμως μέσα από το Playroom να καταλάβουν και οι γονείς ποιά είναι η άλλη επιλογή και πώς κάτι μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ποιοτικό ταυτόχρονα. Καλό είναι να ρωτάμε και να υπολογίζουμε τη γνώμη των παιδιών μας, να εμπιστευόμαστε την επιλογή τους για το πώς θέλουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και όχι να τα βομβαρδίζουμε με χιλιάδες δραστηριότητες, που στο τέλος δεν θα έχουν χρόνο να αφομοιώσουν και να εκτιμήσουν την πληροφορία".
Ο κήπος του six d.o.g.s θα φιλοξενεί εργαστήρια 10-12 ατόμων σε χώρους διαμορφωμένους ξεχωριστά για τον κάθε εικαστικό-καλλιτέχνη. Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μια πρωτότυπη μουσική παράσταση με τους Burger Project, ενώ "αληθινή τροφή" θα προσφέρεται από τους Troo Food Liberation.
"Θέλαμε να είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν τους σύγχρονους εικαστικούς της πόλης τους, το πώς ένα σύγχρονο έργο τέχνης δημιουργείται από το μηδέν και πώς ολοκληρώνεται. Η αρχική μας ιδέα ήταν να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με μορφές της τέχνης που δεν συναντούν εύκολα. Έτσι στο ανοιχτό κάλεσμα που κάναμε, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες να μας στείλουν ένα project σχετικό με την προσωπική τους δουλειά, που να μπορεί να υλοποιηθεί από μια ομάδα παιδιών». Το Playroom είχε απευθύνει ανοικτό κάλεσμα και σε εθελοντές για την υποστήριξη του φεστιβάλ. Φαίνεται τελικά ότι συγκεντρώθηκαν άνθρωποι με πλούσια βιογραφικά και διάθεση να προσφέρουν. "Η άμεση ανταπόκριση των εθελοντών μάς έκανε ιδιαίτερα χαρούμενες, αφού είναι σαν να επιβεβαιώνουν το ότι η ιδέα αυτή μπορεί να αρέσει και να λειτουργήσει! Τους ευχαριστούμε πολύ και τους έχουμε πραγματικά ανάγκη. Και η συμμετοχή των καλλιτεχνών είναι επίσης εθελοντική".
Όσο για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου… "Ο κήπος του six d.o.g.s είναι ένα μέρος που όλους μας άφησε άφωνους όταν πρωτοπήγαμε. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα δέντρα κρυμμένα ανάμεσα στις πολυκατοικίες! Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι ένας χώρος-έκπληξη, φιλικός και οικείος, όπως και η ιδέα του ‘Wanna play?’ για την καινούρια αγκαλιά που μπορεί να προσφέρει η τέχνη σε όσους την αναζητήσουν. Μας αρέσει πολύ που τα παιδιά θα πατάνε χώμα την ώρα που θα δημιουργούν".
Το Playroom θα έχει σίγουρα συνέχεια. Το δε ‘Wanna play?’ πιθανόν να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και το Βερολίνο και… όπου αλλού προκύψει.
Προς το παρόν ας δούμε την πολλά υποσχόμενη πρεμιέρα του, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στον κήπο του six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι).
Πληροφορίες για όσα θα συμβούν στον κήπο του six d.o.g.s στο: www.wannaplayroom.blogspot.gr και στο facebook.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ