Επιτέλους γιατί αρχίσατε να μισείτε τους άνδρες και την σεξουαλικότητα - Γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη

Μία εκατοντάδα γυναικών, μεταξύ των οποίων η «Ωραία της Ημέρας» και «Τριστάνα» Κατρίν Ντενέβ, δημοσιοποίησε στη Γαλλία ένα άρθρο για να υπερασπιστεί την ελευθερία των ανδρών «να ενοχλούν» και να αντιταχθεί στην «εκστρατεία της κατάδοσης».

Που έκανε την εμφάνισή της μετά την υπόθεση του τοξικού μεγιστάνα του Χόλιγουντ, που άνοιξε τα στόματα και παρέσυρε πολλά ονόματα. 

«Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο “καμάκι” δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση» γράφουν στη «Le Monde» ηθοποιοί, συγγραφείς, ερευνήτριες και δημοσιογράφοι, απορρίπτοντας τον «πουριτανισμό» και την πολιτική ορθότητα.

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη στη naftemporiki.gr

 

«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα» συνεχίζουν οι γυναίκες που υπογράφουν το κείμενο αυτό, λέγοντας ότι υπερασπίζονται «μια ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία».

Οι γυναίκες αυτές ενόχλησαν, γιατί πολλά έχουν γίνει χυλός και επανέρχεται στο επίκεντρο ο ορισμός. Υπό τον τίτλο της πολιτικής ορθότητας ο καθένας ανασύρει διαφορετικά πράγματα στο μυαλό του. Εσείς, ας πούμε, τι θεωρείτε δείγμα «πολιτικής ορθότητας»; Οι κυρίες είναι σαφείς: «Άνδρες τιμωρήθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, ενώ το μόνο κακό που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο, να αποπειραθούν να κλέψουν ένα φιλί, να μιλήσουν για “ευαίσθητα” προσωπικά πράγματα κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου ή να στείλουν μηνύματα με σεξουαλικά υπονοούμενα σε μια γυναίκα, με την οποία όμως η έλξη δεν ήταν αμοιβαία».

Οι περισσότερες και οι περισσότεροι -για όσους το ξεχνούν η γλώσσα είναι και κοινωνικό φαινόμενο και αποτυπώνει κοινωνικές σχέσεις, που είναι σχέσεις ανισότητας και ιεραρχίας- έμειναν στο πρώτο επίπεδο: Η «Belle de Jour» κόντρα στο ρεύμα. Ψέμα, γιατί στο «κατηγορώ» λιάζεται η φράση «καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας». Το θέμα δεν είναι η λαγνεία, ούτε ο υγειονομικός έλεγχος της αβρότητας. Το θέμα είναι η άγρια επίδειξη δύναμης, η κατάχρηση εξουσίας και δεν χωρούν αστεία.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ