Facebook: Προτεραιότητα στο "News Feed" θα έχουν τα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης

Οι χρήστες θα αποφασίζουν ποια θα είναι αυτά

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα δίνει πλέον προτεραιότητα στο News Feed του σε ειδήσεις από αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης. Το ποιες όμως είναι αυτές, θα το αποφασίζει η ίδια η κοινότητα των χρηστών μέσω ειδικών «γκάλοπ» και όχι οι εργαζόμενοι του Facebook ή κάποιοι ειδικοί εκτός του δικτύου.

Η απόφαση αυτή, που θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αναμένεται να έχει αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης σε όλες σχεδόν τις χώρες, αν ληφθεί υπόψη ο κεντρικός ρόλος που παίζει πια το Facebook για την ενημέρωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι το ειδησεογραφικό περιεχόμενο σύντομα θα αποτελεί περίπου το 4% -από 5% έως τώρα- του συνολικού περιεχομένου που εμφανίζεται στο News Feed των χρηστών.

Στόχος είναι να μειωθούν κατά 20% οι ειδήσεις, αλλά να είναι πιο ποιοτικές, ώστε να περιορισθεί η εξάπλωση της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων (fake news).

Η απόφαση του Facebook, το οποίο έχει πάνω από δύο δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, να χρησιμοποιήσει έρευνες μεταξύ των χρηστών του, μεταθέτει από τους εργαζόμενους του δικτύου στους ίδιους τους χρήστες την ευαίσθητη κρίση σχετικά με την αξιοπιστία ή όχι, ενός μέσου ενημέρωσης.

«Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να πάρουμε εμείς την απόφαση, αλλά δεν νιώθουμε άνετα με κάτι τέτοιο. Εξετάσαμε την πιθανότητα να ρωτήσουμε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, κάτι που θα έπαιρνε την απόφαση από τα δικά μας χέρια, αλλά πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της αντικειμενικότητας. Ή τελικά μπορούμε να ρωτήσουμε εσάς, την κοινότητα των χρηστών, και από τις απαντήσεις σας να προκύψει η αξιολόγηση», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ