Greek Mythos: Πήγασος: Το θρυλικό ιπτάμενο άλογο του Βελλεροφόντη και ο αστερισμός του - Τι απέγινε ένα από τα πιο γνωστά μυθολογικά πλάσματα με το πέρασμα των αιώνων;

Ελάτε να γνωρίσουμε την ιστορία του Πήγασου και του Βελλερεφόντη! Θέλετε;

Μια φορά κι ένα καιρό, εκεί κοντά στις κοιλάδες του Ολύμπου-κοντά στους 12 Θεούς- ζούσε ο Πήγασος, το όμορφο φτερωτό άλογο. Ήταν γεμάτος ευγένεια και χάρη, μα πολύ διαφορετικός από τα άλλα άλογα της γενιάς του. Και αυτό, γιατί ο Πήγασος είχε φτερά! Μεγάλα δυνατά φτερά με μεγάλο άνοιγμα! Δεν ήταν πλάσμα της γης ακριβώς, μάλλον πλάσμα του αέρα ήταν!
Πολλοί λένε πως ήταν γιός του Ποσειδώνα και της Μέδουσας. Το σίγουρο ήταν ότι ήταν ένα πανέμορφο πλάσμα που έτρεχε όπως πετούσε… γρήγορα! Μην ξεχνάμε πως ήταν και πολύ δυνατό άλογο!
Το πρώτο του κατόρθωμα ήταν όταν κλώτσησε το βουνό Ελικώνα και έτσι το εμπόδισε να ψηλώσει κι άλλο και να φτάσει μέχρι τον ουρανό. Έτσι καυχιόταν ο Ελικώνας. Στο σημείο όπου τον χτύπησε, εμφανίστηκε μια πηγή- η Ιπποκρήνη- η οποία πρόσφερε έμπνευση σε όσους έπιναν.

 2
 

Είχε εχθρούς;
Πολλοί θέλησαν να κάνουν κακό στον Πήγασο, μάλλον γιατί τον ζήλευαν για τις δυνάμεις που είχε. Αυτός όμως ξέφευγε με ευκολία, άλλοτε τρέχοντας και άλλοτε πετώντας. Με μιας, βρισκόταν ψηλά στον ουρανό με τα πελώρια φτερά του και περιγελούσε όσους τον κυνηγούσαν.
Έρχεται και ο πρίγκιπας Βελερεφόντης στην ιστορία..
Ήθελε πολύ να έχει για άλογό του τον Πήγασο. Με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς- και χαλιναριών από χρυσάφι- κατάφερε και νίκησε τον Πήγασο. Από τότε έγιναν αχώριστοι, και μαζί κατόρθωσαν θαυμαστά πράγματα! Νίκησαν τη Χίμαιρα και πολέμησαν τις Αμαζόνες. Η δύναμη του Πήγασου ήταν μεγάλη και η βοήθειά του πολύτιμη.
Όμως ο Βελερεφόντης έγινε αλαζόνας, καυχιόταν διαρκώς, και παντού έλεγε ότι θέλει να πετάξει μαζί με τον Πήγασο μέχρι τον Όλυμπο, για να πάρει μια θέση δίπλα στους Θεούς. Όμως, ο Δίας τον τιμώρησε, στέλνοντας μια μύγα να τσιμπήσει τον Πήγασο. Αυτός τινάχτηκε και ο Βελερεφόντης έπεσε από την πλάτη του. Αυτό ήταν το τέλος του!

 3
Ο Πήγασος τι απέγινε;
Συνέχισε να πετάει! Κάποτε έφτασε στον Όλυμπο, και ο Δίας που τον αγαπούσε πολύ, τον δέχτηκε με χαρά και τιμές. Από τότε ζει στον Όλυμπο, παρέα με τα άλλα άλογα του Δία, και κουβαλάει τους κεραυνούς του. Μεταφέρει τους κεραυνούς από το εργαστήριο του Ηφαίστου στον Όλυμπο. Γενικά ο Πήγασος συμβολίζει αλληγορικά το θαλάσσιο νέφος (θαλάσσιοι υδρατμοί – γιος του Ποσειδώνα), που μεταφέρει τους κεραυνούς (του Δία) και που γίνονται αντιληπτοί στις καταιγίδες.

4
Τελειώνοντας…

Επειδή ήταν πολύ δίκαιος και γενναίος, ο Δίας για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του σε ένα αστερισμό! Έτσι έχουμε στον ουρανό τον αστερισμό του Πήγασου!

Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς ακόμα καλύτερα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ