Μέχρι την Ινδία μας ταξιδεύει ο Άκης Πετρετζίκης! Υπέροχο κοτόπουλο tandoori με σπιτικές πίτες από τον κορυφαίο σεφ

Μια γαστρονομική πρόταση που θα σας ξετρελάνει!

ΥΛΙΚΑ

8 μπούτια κοτόπουλο με το κόκκαλο χωρίς το δέρμα
2 κ.σ. χυμό λεμόνι και τις φέτες για το σερβίρισμα
1 μεγάλο κύβο βούτυρο για σερβίρισμα

Για τη μαρινάδα

125 γρ. γιαούρτι
2 σκ. σκόρδο
1 κ..γ αλάτι
40 γρ. τζίντζερ ξεφλουδισμένο
½ - ¾ κ.γ. μπούκοβο
1 κ..γ κύμινο
1 κ.γ. garam masala
1 κ.σ. ηλιέλαιο

Για τις πίτες

300 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
3 κ.σ. γιαούρτι
1 αυγό χτυπημένο
ηλιέλαιο για άλειμμα
1 κύβο βουτύρου για σερβίρισμα

Για τη γέμιση στις πίτες 

1 κ.γ. σπόρους κύμινου
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
μία χούφτα κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. μπούκοβο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τα μπούτια από το κοτόπουλο σε 3 σημεία, από πάνω προς το κόκκαλο έτσι ώστε να μπορέσει η μαρινάδα να μπει μέσα στο κρέας μας και να μαγειρευτεί και πιο γρήγορα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με χυμό λεμονιού και 1 κ.γ. αλάτι και αφήνουμε για 1 ώρα. Έπειτα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί. Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 3-4 ώρες ή και όλη τη νύχτα.

Ζεσταίνουμε το  bbq σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ή το βάζουμε τον φούρνο μας στο γκριλ, στην υψηλότερη θερμοκρασία και βάζουμε μέσα ένα ταψί. Βάζουμε το κοτόπουλο στο bbq ή στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά γυρνώντας το τακτικά. Βάζουμε το βούτυρο πάνω από το κοτόπουλο σε κομματάκια και αφήνουμε να λιώσει και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Για τις πίτες

Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, 1 κ.γ. αλάτι, το γιαούρτι, τα αυγά και τα 100 ml νερό και ανακατεύουμε. Η ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά υγρή. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και λεία. Αν είναι στεγνή προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό και ξαναζυμώνουμε.

Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την αλείφουμε με λάδι και τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες. Ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ μαζί με 1 κ.γ. αλάτι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες και ανοίγουμε κάθε μία μπάλα με τον πλάστη έτσι ώστε να γίνει όσο πιο λεπτή γίνεται. Ρίχνουμε από πάνω 1 κ.σ. λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο από τη γέμιση. Κάνουμε ένα ρολό τη ζύμη και μετά πατάμε ελαφρά τις άκρες έτσι ώστε να σχηματισθεί ένας μακρύς κύλινδρος. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τις επόμενες μπάλες ζύμης.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη τις ζύμες σε πίτες σχήματος οβάλ διαμέτρου 10-15 εκ. Ψήνουμε στη γκριλιέρα μας για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να έχουμε μαύρα σημάδια πάνω στην πίτα μας, το ψωμί να φουσκώσει ελαφρά και να έχει μαγειρευτεί μέχρι μέσα. Σερβίρουμε με βούτυρο και με τα κοτοπουλάκια μας.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ