Αποκλ: Ο εφοπλιστής Γιώργος Λαιμός επιστρέφει «δριμύτερος» στη μουσική μετά από μία μεγάλη περιπέτεια υγείας και μιλάει για όλα στο eirinika.gr (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γιώργος Λαιμός κέρδισε τη μάχη με μια σοβαρή ασθένεια και μας εμπιστεύεται πόσο τον βοήθησε η μουσική γι' αυτό. Ανανεωμένος και πολύ δυνατός μας μιλά για την μουσική και για τα επόμενα σχέδια

"Ο βιρτουόζος δεν υπηρετεί τη μουσική. Υπηρετεί τον εαυτό του"

Καταλαβαίνεις τι ήθελε να πει ο Ζαν Κοκτώ, όταν έχεις απέναντι σου έναν δημιουργό που αγαπάει τη μουσική  όσο ο εφοπλιστής  Γιώργος Λαιμός.  Για την ακρίβεια λίγους ανθρώπους έχω συναντήσει που να «δίνονται» με τόσο πάθος στη μουσική. Όταν παίζει πιάνο, λάμπει ολόκληρος. Μοιάζει να αποσύρεται από την πραγματικότητα και να αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι στο δικό του μουσικό σύμπαν.

Όποιος τον γνωρίζει ξέρει: Ο Γιώργος Λαιμός συνδυάζει το δυναμισμό του επιτυχημένου επιχειρηματία και τον αυθορμητισμό και την ευαισθησία ενός μικρού παιδιού.

Δύο μεγάλες αγάπες κυριαρχούν στην καρδιά του Γιώργου Λαιμού: Η θάλασσα και η μουσική και με την ίδια μαεστρία τιθασεύει τα κύμματα της θάλασσας και τις νότες της μουσικής του.

Με «πνευματικό πατέρα» , όπως τον αποκαλεί τον Ν. Καζαντζάκη, είναι ένας σεμνός άνθρωπος αφοσιωμένος στις «αγάπες» του και στην οικογένεια του και που δίνει σπάνια συνεντεύξεις .

Δέχθηκε να μας μιλήσει με την ευκαιρία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς, που φέρει τον τίτλο «Lifetime emotions»  και κυκλοφορεί από τη «Heaven music» και μεταξύ άλλων μας εμπιστεύθηκε το πώς τον βοήθησε η μουσική να δώσει μια μεγάλη μάχη και να νικήσει τον καρκίνο.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

 ΕιΠ : Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τη Heaven, το νέο σας cd με τίτλο «Lifetime emotions» , που περιέχει 10 καινούργια τραγούδια. Πότε αρχίσατε να τα γράφετε;

 Γ.Λ. : Τα καινούργια τραγούδια ξεκίνησα να τα γράφω σε μια δύσκολη στιγμή. Πέρυσι το καλοκαίρι σε μία περίοδο που έκανα χημειοθεραπείες γιατί μου είχε διαγνωστεί καρκίνος στο έντερο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Μετά από αυτή την εμπειρία είδα διαφορετικά τη ζωή. Είναι κάτι που δεν περίμενα να μου συμβεί.  Πάντα έλεγα ότι τα γηρατειά μου, θα είναι μία περίοδος που θα πονάνε τα γόνατα μου, δεν θα μπορώ να περπατήσω, θα έχω μειωμένες αντοχές. Έτσι τα είχα φανταστεί. Ο καρκίνος ήρθε , ξεπεράστηκε και άλλαξε πολλά στον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα. Αντιμετώπισα την αρρώστια με υπομονή, έχοντας την συμπαράσταση της οικογένειάς μου.

ΕιΠ: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε, στους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με τον καρκίνο;

 Γ.Λ. : Το μήνυμα που θέλω να δώσω στους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση είναι να μην φοβηθούν, να παλέψουν πιστεύοντας ότι θα νικήσουν.

ΕιΠ: Πως προέκυψε η καινούργια συνεργασία με τη Heaven;

Γ.Λ. Όταν έγραψα τα καινούργια τραγούδια τα πήγα στον ενορχηστρωτή μου, Λεωνίδα Τζίτζο και μου σύστησε την Heaven, τον κύριο Σταμούλη που είναι στο τιμόνι της εταιρείας για να δούμε μήπως μπορέσουμε να κάνουμε τα τραγούδια αυτά δίσκο μαζί. Όταν τα άκουσε μου είπε να του πάω όλη μου τη μέχρι σήμερα δουλειά. Έτσι κι έγινε του πήγα όλα τα τραγούδια – και τα 6 cd που έχω κάνει- και τα ψηφιοποίησε και τώρα όλη μου η δουλειά υπάρχει στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που συνεργάζεται η Heaven.

ΕιΠ:  H νέα δουλειά αρχικά είχε προγραμματιστεί να μην κυκλοφορήσει σε cd, να υπάρχει μόνο στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Heaven σωστά;

Γ.Λ: Ναι. Αρχικά είχε προγραμματιστεί τα καινούργια τραγούδια, να αναρτηθούν στο youtube, και σε άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ωστόσο επειδή υπάρχουν κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με το ίντερνετ και με ρώταγαν που θα βρουν το cd, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα cd, το οποίο τώρα πουλιέται στα public και σε κάποια άλλα καλά δισκοπωλεία.

ΕιΠ: Υπηρετείτε τη μουσική πάρα πολλά χρόνια με πολύ αγάπη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δύσκολη φάση που πέρασατε με την περιπέτεια της υγείας σας, σας «υπηρέτησε» και εκείνη με την έννοια ότι σας έδωσε την δύναμη να ξεπεράσετε τη δυσκολία;

Γ.Λ: Ναι. Δεν θα μπορούσες να το πεις καλύτερα αυτό. Η φάση με τις χημειοθεραπείες είναι πολύ δύσκολη . Δεν αισθάνεσαι πάντα καλά. Σε εκείνη τη δύσκολη φάση καθόμουν μπροστά στο πιάνο και έπαιρνα δύναμη και ξεχνούσα τα δυσάρεστα της θεραπείας.

ΕιΠ: Μιλήστε  μας για τα καινούργια τραγούδια

Γ.Λ.: Είναι συνολικά 10 τραγούδια. Τα έξι είναι ορχηστρικά και τα τέσσερα είναι τραγούδια με στίχους. Σε δύο από αυτά τους στίχους τους έχω γράψει εγώ. Τα ερμηνεύουν η Κωνσταντίνα Πούτκαρη υψίφωνος που έχει τραγουδήσει στην Λυρική σκηνή και ο Γιώργος Ρωμοσιός με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί και σε συναυλίες μου. Τα ορχηστρικά τραγούδια είναι στο στυλ που γράφω εγώ, δηλαδή κινηματογραφική μουσική με στοιχεία συμφωνικής μουσικής και jazz. Υπάρχουν και κάποια λάτιν στοιχεία.

ΕιΠ: Ακούγοντας τα τραγούδια σας στο σύνολο τους αντιλαμβάνεται κανείς επιρροές από την κλασσική μουσική μέχρι έθνικ στοιχεία από τοπικές μουσικές όλου του κόσμου. Για σας η μουσική έχει σύνορα και ταμπέλες

Γ.Λ: Όχι καθόλου , κανένα. Πιστεύω ότι η μουσική βγαίνει από την ψυχή. Το είδος δεν έχει σημασία , ούτε η χώρα. Αν βγαίνει από την εσωτερική ανάγκη για δημιουργία είναι καλή. Ανεξάρτητα σε ποιο είδος ανήκει και με ποιο μέσο ή όργανο εκφράζει ο μουσικός την ανάγκη του. Η μουσική που βγαίνει από την ψυχή και απευθύνεται στην ψυχή είναι πάντα καλή. Είτε λέγεται ρεμπέτικο, είτε λέγεται κλασσική, είτε λέγεται τζαζ είτε ροκ. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ενορχήστρωση ενός τραγουδιού. Μια καλή ενορχήστρωση μπορεί να αποθεώσει ένα κομμάτι. Όπως λέω πάντα αν ένα τραγούδι ήταν ένα ρούχο τότε ο συνθέτης και ο στιχουργός δίνουν το ύφασμα, ο τραγουδιστής δίνει το χρώμα και ο ενορχηστρωτής κάνει το ράψιμο.

ΕιΠ: Θα λέγατε ότι τα μόνα τραγούδια που δεν θα ακούγατε ή που δεν θα συνιστούσατε σε κάποιον να ακούσει είναι τα «fast food», τραγούδια; Τα τυποποιημένα;

Γ.Λ: Ναι. Γιατί αυτά δεν έχουν ψυχή. Επίσης δεν μου αρέσουν οι μουσικές που δεν είναι μελωδικές. Όπως ας πούμε η ραπ. Μπορεί κάποιος να συγκινείται επειδή τα λόγια εκφράζουν την πραγματικότητα των δρόμων της Νέας Υόρκης σήμερα. Θα προτιμούσα αυτό να γίνει με ένα ποίημα ή ένα πεζό ή με ένα πιο μελωδικό τραγούδι. Όχι με τον τρόπο της ραπ που έχει λόγια «ντυμένα» με αυτό το μονότονο ήχο.

ΕιΠ: Χρησιμοποιείτε την μουσική ως όπλο για να απαλύνετε τον πόνο των άλλων. Πόσο σας πικραίνει όταν συναντάτε εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια;

Γ.Λ: Αυτό έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι καθαρά το καλλιτεχνικό και ανθρώπινο. Περνάω μέσα στη μουσική μου κάποια προσωπικά βιώματα που με λύπησαν για να δείξω στους ανθρώπους που περνάνε μια δυσκολία ότι δεν είναι οι μόνοι. Και να μπορέσουν να παρηγορηθούν κατά κάποιο τρόπο. Το άλλο είναι το πρακτικό σκέλος. Όλα τα έσοδα που έχω από τη μουσική από την πρώτη στιγμή που ασχολούμαι πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να τη χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που λες κι αυτό έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με κάποια επιφύλαξη αυτό που κάνω. Θεωρούν ότι επειδή γεννήθηκα σε μια οικογένεια με οικονομική ευμάρεια δεν μπορώ να καταλάβω κάποιον που έχει προβλήματα ή δεν μπορώ να συγκινηθώ από τον πόνο του άλλου.

Το δεύτερο σκέλος είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζω, όταν αναζητώ αίθουσες για να κάνω μια συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό. Κάποιες κεντρικές αίθουσες, που θα μπορούσαν να φέρουν πολύ κόσμο, ζητούν υπέρογκα ποσά. Αυτό στερεί δυνατότητες από το σκοπό, αν δώσεις τόσα χρήματα για την αίθουσα, πληρώσεις και τους μουσικούς που θα συμμετάσχουν γιατί αυτοί πρέπει να πληρωθούν, για να μείνει κάποιο καλό ποσό, για το φιλανθρωπικό σκοπό που γίνεται η συναυλία, θα πρέπει το εισιτήριο να έχει μεγάλο κόστος. Και αυτό στην εποχή μας είναι εμπόδιο για να έρθουν πολλοί άνθρωποι. Νομίζω ότι στις περιπτώσεις που η μία εκδήλωση γίνεται αποκλειστικά για φιλανθρωπικό σκοπό, θα έπρεπε να είναι διαφορετική η οικονομική πολιτική κάποιων.

ΕιΠ: Πριν από λίγο καιρό μπήκατε στο στούντιο για ένα νέο τραγούδι;

Γ.Λ.: Ναι . Θέλω να βελτιώνομαι συνέχεια σαν δημιουργός. Με αυτό το σκοπό βρήκα την Φιόνα Τζαβάρα που είναι πολύ ταλαντούχα και εξαιρετική ερμηνεύτρια. Εξάλλου προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια. Είναι κόρη ενός εκ των αδερφών Τζαβάρα και της Σόφης Ζανίνου. Άκουσε κάποιες καινούργιες μουσικές που είχα γράψει, μία από αυτές της άρεσε και της έβαλε στίχο. Το τραγούδι το είπε «Ποτέ» και κυκλοφόρησε πριν τα Χριστούγεννα από τη Heaven.

Ακούστε το "Ποτέ"

ΕιΠ: Σε ποιους απευθύνεται η μουσική σας;

Γ.Λ.: Θα ήθελα σε όλους, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί δεν είναι δυνατόν να αρέσεις σε όλους και ύστερα αν αρέσεις σε όλους ίσως πρέπει να ανησυχήσεις. Πιστεύω ότι απευθύνομαι σε ανθρώπους που προβληματίζονται για τη ζωή, που θέλουν να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο, που βλέπουν το κακό και προσπαθούν μέσα σε αυτό να βρουν το καλό . Σε ανθρώπους που δεν «λιμνάζουν» και δεν επαναπαύονται ποτέ. Συνεχίζουν να αναρωτιούνται τη μέρα αν υπάρχει κάπου σκοτάδι και πως μπορούν να το νικήσουν.

ΕιΠ: Ήσασταν στο τιμόνι μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας. Πως καταφέρατε να μοιράσετε την αγάπη σας στη μουσική με την αγάπη σας στη θάλασσα;

Γ.Λ: Δεν τη μοίρασα. Και τα δύο πήγαιναν πάντα μαζί και το ένα βοηθούσε το άλλο. Οπότε δεν χρειάστηκε να μοιράσω τίποτα.

ΕιΠ: Πότε θα είναι το επόμενο live;

Γ.Λ.: Θα είναι στις 16 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου θα παρουσιάσω μια μουσική παράσταση 90 λεπτών με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας με ροκ αποχρώσεις και πολύ καλών τραγουδιστών όπως η Γιάννα Φαφαλιού, ο Άκης Δείξιμος, ο Γιώργος Ρωμοσιός η Κωνσταντίνα Πούτκαρη και ίσως …. μία έκπληξη. Τα έσοδα της συναυλία θα διατεθούν στο ίδρυμα «Πνοή».

ΕιΠ: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

Γ.Λ: Τα επόμενα σχέδια –αν ο Θεός μας έχει καλά- είναι σιγά- σιγά να αποτραβηχτώ από την ναυτιλία και να ασχοληθώ με την φιλανθρωπία μέσω της μουσικής

ΕιΠ: Τι ρόλο παίζει στη ζωή ενός καλλιτέχνη μια οικογένεια που καταλαβαίνει τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει σαν δημιουργός;

Γ.Λ: Παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Γιατί αν δεν τον καταλαβαίνουν, είναι σαν να τον «κλειδώνουν» σε ένα δωμάτιο στο οποίο αισθάνεται φυλακισμένος. Η αλήθεια είναι ότι ο δημιουργός έχει ιδιαιτερότητες. Μπορεί να θελήσει να μείνει μόνος για να γράψει ένα τραγούδι, ή για να παίξει πιάνο. Μπορεί να αποχωρήσει από μια συντροφιά, γιατί αισθάνεται ότι έχει την ανάγκη να ακούσει μουσική.  Προσωπικά με κουράζουν οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν από μουσική. 

ΕιΠ: Πόσο προσεκτικός είτε στην επιλογή των συνεργατών σας και τι ρόλο παίζει ένα δυνατό team για ένα δημιουργό;

Γ.Λ: Είμαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή των συνεργατών μου γιατί μια καλή ομάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση ενός άρτιου αποτελέσματος. Στα τελευταία cd, συνεργάστηκα με τον Λεωνίδα Τζίντζο ο οποίος είναι ένας εκπληκτικός ενορχηστρωτής και μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα. Μπορεί να ενορχηστρώσει τέλεια από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο κομμάτι.  Στο τελευταίο τραγούδι με τη Φιόνα Τζαβάρα η ενορχήστρωση θυμίζει τη μουσική από τις μεγάλες ταινίες της Disney όπως είναι η «Φαντασία».

Ακούστε το κομμάτι Compomise από το cd Lifetime Emotions

ΕιΠ: Στη τέχνη δεν υπάρχει λένε παρθενογένεση. Στη μουσική υπάρχει;

Γ.Λ. : Όχι. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει . Είναι τόσο πολλά τα ακούσματα, που αναγκαστικά κάποια στιγμή ο ένας θα αντιγράψει από τον άλλο. Σε συνδυασμό με τα προσωπικά του ακούσματα. Ακόμα και στην κλασσική μουσική. Ο Μπετόβεν είχε αντιγράψει κάποια κομμάτια. Τον Μπετόβεν πάλι τον αντέγραψαν πάρα πολλοί. 

ΕιΠ: Πότε αισθάνεστε πιο δυνατός; Πίσω από το γραφείο σας όπου μπορείτε με ένα τηλέφωνο ή μια εντολή να κινήσετε κάποια νήματα ή πίσω από το πιάνο;

Γ.Λ: Πίσω από το πιάνο. Το πιάνο είναι η ασπίδα μου. Νιώθω ότι μπορεί να με προστατεύσει από τα πάντα. Το θέμα της «δύναμης» είναι ιδιαίτερο. Σαν παιδί ήμουν πάρα πολύ συνεσταλμένος. Ντροπαλός. Έπρεπε λοιπόν να ξεπεράσω αυτή τη συστολή. Το κατάφερνα με το πιάνο και με το να κάθομαι πολλές φορές να μιλάω μπροστά σε έναν καθρέφτη για να πάρω το «θάρρος» που μου έλειπε.

 ΕιΠ: Ο Μπετόβεν ήταν κουφός. Ουσιαστικά ήταν ένας δημιουργός που ζούσε σε ένα «σύμπαν» χωρίς μουσική. Μπορείτε να φανταστείτε ένα σύμπαν χωρίς μουσική;

 

Γ. Λ. : Δεν θα μπορούσα να ζήσω σε ένα τέτοιο σύμπαν. Κι αν ήταν να χάσω κάποια από τις αισθήσεις μου αυτή θα ήθελα να μην είναι η ακοή. Ο Μπετόβεν  έχασε την ακοή του προς το τέλος της ζωής του. Κι όταν συνέβη αυτό έκοψε τα πόδια του πιάνου το άφηνε κάτω και έπεφτε κι αυτός κάτω για να «ακούει» τη μουσική μέσα από τις δονήσεις.

 

ΕιΠ: Ποιοι άνθρωποι σας αρέσουν ;

Εκτιμώ τους ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική κι ας μην είναι η δική μου, γιατί πιστεύω ότι έχουν μια ευαισθησία παραπάνω στην αντιμετώπιση της ζωής και στο να κατανοούν τους άλλους ανθρώπους. Η μουσική είναι ότι ωραιότερο μπορεί να δημιουργήσει κανείς. Ένας λόγος που κάνω μουσική είναι για να αφήσω πίσω μου κάτι ωραίο. Το να αφήσεις πίσω σου πλούτο ή υλικά αγαθά, καλό είναι , ιδιαιτέρως αν τον χρησιμοποιείς για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά το να αφήσεις ένα στίγμα μέσω μιας τέχνης είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

Who is Who

Η μουσική που γράφει ο Γιώργος Λαιμός, είναι ένα εντυπωσιακό μείγμα πολλών επιρροών.

Αποτέλεσμα της μεγάλης του αγάπης για  τις νότες, γίνεται εσωτερική ανάγκη. Ο συνθέτης Γιώργος Λαιμός, παντρεύει με έναν μοναδικό τρόπο την κλασσική μουσική, με το σύγχρονο ήχο.

Η πρώτη του ουσιαστική επαφή του Γιώργου Λαιμού  με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία ενώ εξελίχθηκε και βρήκε την έκφρασή της με μαθήματα πιάνου σε Ωδεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έκτοτε το μουσικό βιογραφικό του συνεχώς εμπλουτίζεται και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων live εμφανίσεις, συμμετοχές σε διαγωνισμούς ανάδειξης τραγουδιού της Ελληνικής εκπροσώπησης Eurovision και κυκλοφορίες προσωπικών album. 

Έχει κυκλοφορήσει τέσσερις προσωπικές δουλειές (Eclipse το 2007, Echoes το 2009, En Plo 17.09 το 2011  Symphonic Smile το 2012, Τravelling Dreams το 2016 και Lifeline Emotions το 2017),  οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο ορχηστρικά όσο και τραγούδια των οποίων εκτός από τη μουσική, υπογράφει και τους στίχους ενώ είναι πολλές και οι συμμετοχές αξιόλογων καλλιτεχνών σε αυτές. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ