Έχει η σούβλα γυρίσματα και η Τσικνοπέμπτη «λόγια σχαράτα» - Που θα πάτε για να φάτε καλά (ΦΩΤΟ)

Οι "ναοί" του κρέατος που "προσκυνούν" οι απαιτητικοί - Για "κρετοκατανύξεις" πολλών αστέρων

Η χαρά των «εραστών» του κρέατος; Η μέρα που μισούν οι χορτοφάγοι; Η μέρα που οι δίαιτες και οι διατροφές πάνε περίπατο, και δίνουν τη θέση τους στην κατανάλωση άφθονων μεζέδων, κρασιού και εύγευστων συνοδευτικών; Μια καλή αφορμή για γλέντι και χαλάρωση λίγο πριν τελειώσει η εβδομάδα με την παρεούλα; Όπως και να το πεις, η Τσικνοπέμπτη είναι στην Ελλάδα μια παράδοση που ξεκινά από πολύ παλιά και είναι θεσμός.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

Γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την καθαρά Δευτέρα, τη δεύτερη Πέμπτη του τριωδίου, γνωστή και ως  «κρεάτινη». Η ακριβής έναρξη του εθίμου χάνεται στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο σύμφωνα με εικασίες συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της Γης την Άνοιξη.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την Τσικνοπέμπτη σαν αφορμή να βρεθούν με φίλους ή με την οικογένεια τους σε κάποιο ταβερνάκι ή εστιατόριο, και να απολαύσουν μετά καλής παρέας και μουσικής την «κρεατό-κατάνυξη». Εμείς σας ξεναγούμε στα καλύτερα εστιατόρια για "κρεατοκατανύξεις"

Τηλέμαχος

 Δεν χρειάζεται συστάσεις. Το όνομα «Τηλέμαχος» είναι συνυφασμένο με κρεατοφαγία για απαιτητικούς . Στην Κηφισιά η ιστορία ξεκίνησε από τα χρόνια του μεσοπολέμου, όταν ο Τηλέμαχος, παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, έφτιαχνε σπιτικά πιάτα κι έψηνε κρέατα για τους φιλοξενούμενούς του και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα που στο τιμόνι βρίσκεται  ο Γιώργος Τσιλιγκίρης.

Τηλέμαχος  Κηφισιά 

Το φημισμένο για τις μπριζόλες τα αρνίσια παϊδάκια τα φιλέτα, και τις ποικιλίες κρεάτων στη σούβλα, στέκι, έχει πολλούς και σταθερά φανατικούς θαυμαστές.

Τηλέμαχος  Κηφισιά 

Τηλέμαχος  Κηφισιά 

Τηλέμαχος Κηφισιά

Tηλέμαχος Κηφισιά

Το «αδερφάκι» του Τηλέμαχου ο «Τηλέμαχος» στην ιστορική στοά Απότσου  (εκεί που βρισκόταν το ιστορικό ουζερί του Απότσου που ένωνε όλους τους Αθηναίους) στην Πανεπιστημίου, δεν έχει λιγότερους θαυμαστές. Εδώ δεν έρχεσαι τυχαία το μαγαζί το μαθαίνεις από τους απαιτητικούς κρεατοφάγους ή από τους "ψαγμένους" οινόφιλους. 

Τηλέμαχος - Πανεπιστημίου

Εδώ εκτός από τα εκλεκτά κρεατικά  και την ενημερωμένη κάβα, θα εντυπωσιάζει η υπέροχη διακόσμηση. Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης διατήρησε την αστική αύρα του ψηλοτάβανου χώρου με τον τεράστιο πολυέλαιο στην είσοδο, ανανεώνοντάς τον πολύ καλόγουστα. 

"Σιδηρόδρομος"- Τηλέμαχος Πανεπιστημίου


 

Τι ετοιμάζει ο Γιώργος Τσιλιγκίρης για την Τσικνοπέμπτη; «Όλα τα ψητά σε παράταξη» , μας λέει. Σούβλες, t-bons, κοντοσούβλι μπριζόλες και ότι άλλο εκλεκτό μπαίνει στο κάρβουνο.  Φυσικά δεν θα λείψουν και τα αγαπημένα πιάτα του "Τηλέμαχου": Ο "Σιδηρόδρομος" (βραστό μοσχάρι με λαδολέμονο), το εξαιρετικό μοσχαρίσιο Tartar, το μοσχαρίσιο φιλέτο Φιλέτο Chateaubriand.

Info:
Τηλέμαχος- Πανεπιστημίου 10 Αθήνα- 2103613300
Τηλέμαχος - Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, 210-8074015

 

Bar.B.Q. Νέα Σμύρνη

Το Bar.B.Q στη Νέα Σμύρνη κέρδισε με το σπαθί του ή μάλλον με τα κρεατικά του μια θέση στις καρδιές των καλοφαγάδων εραστών του κρέατος. Ένα πηρούνι, ένα μαχαίρι και καλή διάθεση είναι αρκετά για να ταξιδέψουμε μαζί στον χάρτη των γεύσεων… λένε οι ιδιοκτήτες. Αναζητούν διαρκώς νέες γεύσεις για να τις μοιραστούν μαζί μας. Όσο για τα υλικά; Πρώτης ποιότητας κρέας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο χώρος και η εξυπηρετική διάθεση των ευγενέστατων ανθρώπων που σε υποδέχονται συνηγορούν στο να αισθάνεσαι «σα στο σπίτι σου» .

Την Τσικνομπέμπτη μας υποδέχονται με το πλούσιο μενού τους που περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες  νέες αφίξεις όπως «Striploin steak» (Μοσχαρίσια κόντρα χωρίς κόκκαλο, φυσικής ωρίμανσης (21 μέρες), προέλευσης Ηνωμένων Πολιτειών) και με αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα. Από τα παλιά και αγαπημένα προτείνουμε το «Μοσχαράκι γάλακτος σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με πουρέ πατάτας και σως μανιταριών», την ποικιλία κρεατικών τα χοιρινά μπριζολάκια στη σχάρα και τη «Limousin- Μοσχαρίσια κόντρα μπριζόλα με κόκκαλο, με σως peppercorn, BAR.BQ και baby ψητές πατάτες»

Info:
Bar.B.Q. Νέα Σμύρνη
210 9319 675

Base Grill Athens

O Σπύρος και ο Βαγγέλης Λιάκος, κατάφεραν να δημιουργήσουν στο Περιστέρι, έναν «ναό», όπου εκεί «προσκυνούν» οι κρεατολάτρεις όχι μόνο των δυτικών προαστίων αλλά όλου του λεκανοπεδίου. Στο Base Grill, πρωταγωνιστής είναι το κρέας φυσικά .

BaseGrill-Athens

Τα καλύτερα κρέατα της Ελλάδας, προετοιμάζονται και κόβονται όπως πρέπει, προετοιμάζονται και ψήνονται όπως τους αρμόζει και έρχονται κατευθείαν στο τραπέζι.

BaseGrill-Athens

Το Φιλέτο σπάλας Rib-eye , η τεράστια T-bone steak, το μοσχαρίσιο συκώτι σχάρας, η χοιρινή σπιτική  μπριζόλα Νάξου, τα μπριζολάκια και το λουκάνικο από ελληνικό μαύρο χοίρο και πολλά άλλα «κρεατοκαλούδια», έκαναν το Base Grill αγαπημένο στέκι στο Περιστέρι. 

BaseGrill-Athens

Την Τσικνοπέμπτη μας περιμένουν με το βασικό τους μενού που περιλαμβάνει όλα τα κρέατικα που προσφέρει το μαγαζί. Προσοχή: Από θαλασσινά έχουν μόνο… αλάτι.


Info: 
Base Grill Athens
Κωνσταντινουπόλεως 64 – Περιστέρι
210 5757455 

Dry & Raw by Dracoulis Meat

Ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει καλύτερα το κρέας από έναν χασάπη; Και μάλιστα όχι οποιονδήποτε χασάπη αλλά τον Στράτο Δρακούλη που έχει γράψει ιστορία στη Νέα Σμύρνη στο διάσημο κρεοπωλείο Dracoulis, το οποίο έχει φανατικό κοινό όχι μόνο για τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα από όλο τον κόσμο, αλλά και για το «προχωρημένο» design και περιβάλλον. Το ίδιο προχωρημένο στο design, είναι και το restauroom που έφτιαξε ο Στράτος Δρακούλης στο υπόγειο της  Βασ. Παύλου 103,  στη Βούλα.

Dry & Raw by Dracoulis

Δίπλα στα μεγάλα ψυγεία που τροφοδοτούν το χασάπικο της Βούλας έχει στηθεί ένα εστιατόριο πολύ ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Το βασίλειο του Στράτου Δρακούλη, ένα μπουτίκ, πολυτελές κρεοπωλείο στη Βούλα, φόρεσε ξύλο, δέρμα και πέτρα, κάνει ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό και δυνατή μουσική, και εντυπωσιάζει με μια εξαιρετική ποικιλία στο μενού και μια πολύ ενημερωμένη κάβα κρασιών.

«Γαλαζοαίματες» ποικιλίες κρεάτων όπως Wagyu, Charolais και Black Angus «μεταμορφώνονται» σε γευστικότατα πιάτα για «ψαγμένους» κρεατολάτρες.  Κορυφαίο πιάτο το ταρτάρ, με κρέας της επιλογής μας, που κόβεται με τα μαχαίρια, τη στιγμή της παραγγελίας. Πριν παραγγείλεις συζήτησε με το προσωπικό.

Dry & Raw -Black Agnus Λουκάνικο

Ξέρουν τα πάντα για τον «θαυμαστό κόσμο του κρέατος» και θα σε κατευθύνουν σωστά. H κυρία Όλγα Χινοπούλου μας λέει ότι την Τσικνοπέμπτη μας υποδέχονται με όλο το βασικό μενού του Dry & Raw, και με πολλά χαμόγελα.  
 

Info: 
Dry & Raw by Dracoulis Meat
 Βασ. Παύλου 103, Βούλα, 2108955655

K-Grill στην Καλλιθέα και στη Βούλα

Από το Δεκέμβριο του 2011 το Κ.Grill τιμά τη γνήσια ελληνική παράδοση στο κρέας και αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των κρεατοφάγων.

K Grill

Σε ένα χώρο που θυμίζει μοντέρνο στάβλο, το Κ.Grill χρησιμοποιεί τα πιο εκλεκτά κρέατα και φτιάχνει χειροποίητα βουβαλίσια μπιφτέκια, ποικιλία από καλαμάκια σουβλάκια και πολλά άλλα κρεατοσκευάσματα, που ψήνονται με μεράκι για να αποκτήσουν το μοναδικό άρωμα του κάρβουνου.

K Grill

Τι μας ετοιμάζουν για την Τσικνοπέμπτη; Παϊδάκια αρνίσια γάλακτος καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλου,  υπέροχη  Χοιρινή μπριζόλα tomahawk και φυσικά υπέροχα ορεκτικά όπως η φωλιά πατάτας με αυγά.

K.Grill

Info: 
Bασιλέως Παύλου 78 Βούλα-2108994040
Ελ. Βενιζέλου 330 Καλλιθέα-2109431765

 

«Στου Βασίλη» στο Μάτι και στην Αμυγδαλέζα

Για όσους έχουν αποφασίσει να κάνουν λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, το στέκι για «ψαγμένους» κρεατοφάγους λέγεται "Βασίλης". Τα δύο μαγαζιά στο Μάτι Μαραθώνα και στην Αμυγδαλέζα είναι διάσημα για το χειροποίητο εξαιρετικό κοκορέτσι και κοντοσούβλι που φτιάχνουν.

"Βασίλης" 

Φυσικά το αρνί και το κατσίκι σούβλας δεν έχουν λιγότερους θαυμαστές. Ο κος Χρήστος Γκόνος μας λέει ότι την Τσικνοπέμπτη σας περιμένει με γουρουνοπούλα, εξαιρετικό κατσικάκι στη γάστρα και σπιτικές πίτες όπως η πρασοκιμαδόπιτα και πεντανόστιμα μαγειρευτά.

"Βασίλης"

Φυσικά από το μενού δεν θα λείπουν τα κρεατικά που έκαναν τον κόσμο να αγαπήσει τα μαγαζιά.

Info:
«Βασίλης» 
Λ. Μαραθώνος,  Μάτι 22940 79075
Αμυγδαλέζα: Μεγάλου Αλεξάνδρου 86- 210 6217897

Κρητικός

Μια ταβέρνα στη «μέση του πουθενά» έκανε όλους τους «ψαγμένους» κρεατοφάγους να ψάχνουν να την βρουν στην Κάντζα. Ο λόγος για τον Κρητικό. Το «ψάξιμο» των φανατικών οπαδών του, δεν είναι τυχαίο και αξίζει τον κόπο. 

Ο Νίκος Δογιάκης, που από πιτσιρίκι βρισκόταν δίπλα στον πατέρα του, πλέον έχει αναλάβει τα ηνία μαζί με τον αδερφό του Σταύρο και τα δύο αδέρφια βρίσκονται πάνω από τις σχάρες διαρκώς για να ετοιμάζουν παϊδάκια,(πρέπει να τα δοκιμάσεις), μπριζόλες, μπιφτεκάκια, σπαλομπριζόλες , νεφράκια.

Αν πετύχετε τον «Σιδηρόδρομο» (μοσχαρίσια πλευρά ψημένα στη σούβλα), μην παραλείψετε να τον δοκιμάσετε. Ο Σταύρος Δογιάκης μας λέει ότι την Τσικνοπέμπτη μας περιμένουν με τα συνήθη καλούδια του μαγαζιού. Τώρα…. Αν δεν βρείτε τραπέζι κάντε μια βόλτα στο μαγαζί άλλη μέρα. Καθιερώστε την «Τσικνοπαρασκευή».....

Info

Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ. 210 6659061

 

Ο Καλοφαγάς

Η παραδοσιακή ταβέρνα Ο Καλοφαγάς, που πολλοί μπορεί να τη γνωρίζουν και ως «Κοτσιδού», λειτουργεί από το 1970 έως σήμερα στα Βριλήσσια με την ίδια ποιότητα και τα ίδια αγνά υλικά. Όπως υποδηλώνει και το όνομα της απευθύνεται σε «καλοφαγάδες».

Ο Παναγιώτης Σολδάτος φιλόξενος οικοδεσπότης είναι η τρίτη γενιά του Καλοφαγά που έχει αναλάβει τα ηνία και συνεχίζει με την ίδια φιλοσοφία και πάθος για τη δουλειά του, που δεν κρύβεται. Λίγα πιάτα έχουν προστεθεί στον κατάλογο, γεύσεις καθαρές, ντόπια υλικά της εποχής και έμφαση στο ποιοτικό κρέας, διατηρώντας την αρχική του ταυτότητα, όπως όταν ξεκίνησε να λειτουργεί την ταβέρνα ο παππούς του, ο Παναγιώτης το 1970.


Ο παππούς επιστρέφοντας από τον Καναδά κι έχοντας αποκτήσει εμπειρία σε εστιατόρια αποφάσισε να ριζώσει στα Βριλήσσια, στήνοντας με την γυναίκα του Μαρία την ταβέρνα όπου σέρβιρε σταβλίσια μπριζόλα, μοσχαρίσιο φιλέτο, χόρτα, φέτα, πατάτες τηγανιτές και καλό βαρελίσιο κρασί. «Κοτσιδού» την έλεγαν τότε οι πελάτες την ταβέρνα, παίρνοντας αφορμή από τις μακριές κοτσίδες της γιαγιάς του. 


Ο Καλοφαγάς ξεκίνησε έχοντας την σταβλίσια μπριζόλα σπεσιαλιτέ, και ύστερα από τόσα χρόνια είναι ακόμα το πιάτο που τον χαρακτηρίζει. Μία σταβλίσια μπριζόλα μπορεί να κοπεί από 500-1.500 γρ. Στο ταμπλό των κρεατικών υπάρχουν ακόμα ντόπιο μοσχαρίσιο φιλέτο, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, παϊδάκια αρνίσια, μπριζόλα χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος Ολλανδίας.

Τα κρέατα σιτεύονται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, κόβονται και ψήνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Ο χώρος είναι όμορφος, λιτός και το περιβάλλον θυμίζει παλιές εποχές με μωσαϊκό και ξύλινη οροφή. Για την Τσικνοπέμπτη ο Παναγιώτης Σολδάτος μας λέει ότι μας περιμένει "πανέτοιμος" με όλο το μενού του στη διάθεση μας.
 

Info: 
Ο Καλοφαγάς
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου & Π. Π. Γερμανού 1, Βριλήσσια
Τηλ.: 210 804 03 80 - 6974 259 662

«Φάμπρικα του Ευφρόσυνου»

Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη, ο Γιώργος Γκάτσος προγραμματίζει τους αγαπημένους μας τζιγεροσαρμάδες και πανσέτα χοιρινή, μαριναρισμένη σε μέλι ψημένη στη γάστρα. Επίσης θα σερβίρει παϊδάκια αρνίσια στη σχάρα.  Το μαγαζί είναι γνωστό για τα λουκάνικα από όλη την Ελλάδα που σερβίρει καθώς και για τα παϊδάκια και τα παραδοσιακά ψητά.

Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

Στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, θα βρείτε καλομαγειρεμένες νοστιμιές από όλη την Ελλάδα, που θα προσφέρουν θεϊκές απολαύσεις στον ουρανίσκο σας. 

Κοκορόπιτα με λιαστή ντομάτα κοζανίτικο καστικίσιο τυρί και λαδογραβιέρα Ζακύνθου σε χειροποίητο φύλλο σφολιάτας

Η «πιπεριά του Ευφρόσυνου» είναι μια δροσερή χειροποίητη τυροσαλάτα, με γιαούρτι, φέτα και βασιλικό, «δεμένη» με λωρίδες καψαλισμένης κόκκινης πιπεριάς. Θα συνοδέψει θαυμάσια τα κρεατικά σας. Αξίζει να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές πίτες που σερβίρει το μαγαζί. 

Εξαιρετική η Κοκορόπιτα με λιαστή ντομάτα κοζανίτικο καστικίσιο τυρί και λαδογραβιέρα Ζακύνθου σε χειροποίητο φύλλο σφολιάτας.

Info: 
Οδυσσέα Ανδρούτσου 27, Κουκάκι - Τηλέφωνο: 2109246354

Τα ωραία του Πειραιά

 Μπριζολάκια και Σβούρες

Στα δυτικά προάστια του Πειραιά στο Κερατσίνι υπάρχει ένα στέκι για "μυημένους" στο καλό φαγητό. Ο κύριος Περιβολάρης Δημήτρης υποδέχεται του πάντες με ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο χώρος θυμίζει παλιά παραδοσιακή ταβέρνα. Το μενού περιλαμβάνει σπιτικό "μαμαδίστικο" φαγητό με έμφαση στα κρεατικά σχάρας. όπως υποδηλώνει και το όνομα του μαγαζιού εδώ θα γευτείτε εξαιρετικά μπριζολάκια και μπριζόλες ψημένα εκείνη την ώρα στα κάρβουνα.

Αγριογούρουνο κοκκινιστό με πατατούλες

Εξαιρετικό το μοσχαρίσιο συκώτι στη σχάρα, καλοψημένο και ζουμερό όσο πρέπει. Επίσης πολύ νόστιμο το κοκκινιστό με προβατίνα που συνοδεύεται με μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές.

 

Κοκορέτσι- Μπριζολάκια και Σβούρες

Για την Τσικνοπέμπτη ο κύριος Δημήτρης και η σύζυγος του έχουν ετοιμάσει πολλά καλούδια: Παϊδάκια στα κάρβουνα, χοιρινές μπριζόλες ψητές, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, αγριογούρουνο κοκκινιστό και φυσικά όλα τα ψητά κρέατα σχάρας που διαθέτει το μαγαζί. Για όσους θέλουν να ανακαλύψουν έναν νέο προορισμό γεύσης.

Info:

Μπριζολάκια και σβούρες

Πλάτωνος 101, Κερατσίνι- 210400 3939

Τσικνοπέμπτη με γεύσεις και αρώματα της Πόλης

Maria’s Restaurant 

Η  Μαρία Εκμετσίογλου δεν χρειάζεται συστάσεις. Η πολίτισσα σεφ που αγαπήσαμε δημιουργεί μικρά θαύματα που κατακτούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και μας ταξιδεύουν στα αρώματα και τις γεύσεις της Πόλης με τον δικό της δημιουργικό τρόπο που συνδυάζει την παραδοσιακή πολίτικη κουζίνα με μεσογειακές γεύσεις.

Την Τσικνοπέμπτη όπως κάθε πολίτισσα μαγείρισσα που σέβεται τον εαυτό της μας υποδέχεται στο Maria’s Restaurant, που κέρδισε στους λίγους μήνες λειτουργίας του το αθηναϊκό κοινό με πολλά «καλούδια» .

Θα μας ετοιμάσει Ντολμαδάκια πολίτικα, Τσερκέζικο μεζέ (μεζες με μπούκοβο καυτερό καρύδια και κοτόπουλο), παστουρμαδοπιτάκια, μπουρεκάκια με καπνιστή μελιτζάνα , κιμαδόπιτα με κανέλλα και μοσχοκάρφι, κοντοσούβλι χοιρινό, κατσικάκι στο φούρνο γεμιστό, κότσι με δαμάσκηνα.

Αφήστε μια θέση στο στομάχι σας για το επιδόρπιο: Μας περιμένει μπακλαβάς , καταΐφι και καζάν ντιπί.

Info:
Maria’s Restaurant
Θουκυδίδου 53-55 – Kαλαμάκι
210-9828787

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreecenews στις 7/2/2018

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ