Υπόθεση Novartis: Νέα επίθεση στην κυβέρνηση κάνουν 4 πολιτικοί - Προανακριτική και ακραία πόλωση

Υπόθεση Novartis - Την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (09/02/2018) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε δηλώσεις και άρθρα τους εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ και κάνουν λόγο για σκευωρία, «στημένους» μάρτυρες και λαθρεμπόριο λάσπης.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ότι θα πάει τους συκοφάντες «μέχρι τέλους».

«Προσπάθησαν να με εμπλέξουν σε μία βρωμερή υπόθεση. Χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, με στημένους ανώνυμους μάρτυρες, με δικογραφία γεμάτη λάθη, που καταρρέει. Απαντώ στη συκοφαντία μηνύοντας τους συκοφάντες. Κι όποιος άλλος χρειαστεί να ελεγχθεί, θα ελεγχθεί στην πορεία. Και θα μηνυθεί στην πορεία. Θα τους πάω μέχρι τέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς συνδέει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα με μία «σκευωρία» που βασίζεται, όπως επισημαίνει, σε «ανώνυμους μάρτυρες» και αφήνει βαρύτατες αιχμές για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

«Όλοι όσοι επιθυμούν "φυγή προς τα μπρος" για τη χώρα με μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με το Μαδουριστάν που στήνει ο κ. Τσίπρας», τονίζει ακόμη.

Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis τελούν κατά πάσα πιθανότητα υπό καθεστώς εκβίασης και τους έχει ζητηθεί «να πουν αυτές τις αναίσχυντες συκοφαντίες».

«Με άλλα λόγια, εκτιμώ ότι δεν μιλούν οι μάρτυρες, αλλά μιλούν άλλοι με το στόμα των μαρτύρων», γράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και επισημαίνει ότι την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ελήφθησαν σκληρά μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έπεσε κάτω από το μισό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. «Η Novartis βεβαίωσε και δεν εξαιρέθηκε από αυτό», σημειώνει.

Συμπεραίνει επίσης ότι πρόκειται για μια στημένη σκευωρία με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό εις βάρος του τα τελευταία τρία χρόνια.

«Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν. Η κοινωνία δεν τσιμπάει», διαμηνύει από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, προεξοφλεί ότι με την υπόθεση αυτή θα ασχοληθούν σύντομα τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Παράλληλα, μιλώντας στα «Νέα» κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει διάκριση εξουσιών και «εκθέτει συνεχώς εισαγγελικούς λειτουργούς που τους εμφανίζει ως παρακολούθημά της».

«Δεν θα περάσει το λαθρεμπόριο λάσπης. Υπάρχουν πάμπολλοι εθνικοί και διεθνείς νομικοί φραγμοί. Θα βγουν οι κουκούλες», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

«Η παράσταση έλαβε τέλος, οι συμμορίτες θα πληρώσουν ακριβά», είναι ο τίτλος του άρθρου του Ανδρέα Λοβέρδου στην ίδια εφημερίδα.

Σε αυτό κάνει λόγο για απόπειρα κατασυκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης κάτω από αντιδικονομικές και πολύ ύποπτες συνθήκες και μεθοδεύσεις με στόχο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με σκανδαλολογία σε βάρος της αντιπολίτευσης.

«Η πολιτική αλητεία κατ' απομίμηση του κομπανιέρο Μαδούρο θα καταλάβει πως η άνομη επίθεση στην τιμή και των πολιτικών αντιπάλων της θα συντριβεί. Συντρίβεται άλλωστε ήδη», καταλήγει.

Προανακριτική για Novartis και ακραία πόλωση

«Πολιτικά, δεν υπάρχει κάποιος άλλος χειρισμός που θα μπορούσε να γίνει. Η μόνη κοινοβουλευτική διέξοδος είναι η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής»: ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αιτιολόγησε με αυτό το σκεπτικό χθες την απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα να προτείνει προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαλείται σε συνεδρίαση τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis.

Οπως δήλωσε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβερνητική πρόταση αφορά όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με την επίμαχη δικογραφία, παρέπεμψε στο έργο της επιτροπής, καθώς, όπως τόνισε, «εφόσον συγκροτηθεί θα αποφασίσει κατά τον νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της».

Πρόσθεσε, δε, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένος ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι θα είναι η προανακριτική επιτροπή αυτή που θα αποφασίσει εάν μπορεί να στοιχειοθετήσει επαρκείς ενδείξεις για τη δίωξη των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται, η επιτροπή θα αποφανθεί, επίσης, επί του ερωτήματος της παραγραφής.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να προβεί σε κάποια εκτίμηση όσον αφορά τον χρόνο που θα απαιτηθεί, προκειμένου η Προανακριτική να ολοκληρώσει τις εργασίες της, καθώς, όπως ανέφερε, η ίδια η επιτροπή «θα αποφασίσει για τον εαυτό της».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στην κυβερνητική ηγεσία επέλεξαν τη λύση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή και ως επιλογή υπέρβασης ενός πιθανού αδιεξόδου και σαφώς μιας πολιτικής ήττας που θα συνεπαγόταν μια απόφαση για επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη.

Η επιλογή της κυβέρνησης να ανεβάσει τόσο πολύ τους τόνους στην αρχική αξιολόγηση για τη σημασία της υπόθεσης, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για διαφορετικούς χειρισμούς. Η ευθύνη των όποιων αποφάσεων από εδώ και πέρα μετατίθεται στην Προανακριτική.

Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε, χθες, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποταθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει γνωμοδότηση για το αν τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία έχουν παραγραφεί ή όχι.

Από την κυβέρνηση μεταφέρουν την εκτίμηση ότι την πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής θα στηρίξουν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.

 

Βούτσης: Ακόμη και εντός της εβδομάδας η ψηφορορία στη Βουλή για την Προανακρτική
Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στον έλεγχο της υπόθεσης Novartis, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Βούτσης σημείωσε πως δεν αποκλείεται ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση της συμπολίτευσης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Υπό προϋποθέσεις, η μυστική ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας. Είναι πολύ καλό που τρέχει γρήγορα η υπόθεση», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο ίδιος, μάλισρτα, άφησε αιχμές σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιβάλλει διαδικασίες - εξπρές για τον έλεγχο της υπόθεσης, υπενθυμίζοντας ότι οι αργοί ρυθμοί και η ολιγωρία όλων των προηγούμενων ετών είχε ως αποτέλεσμα να παραγράφονται ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα.

«Ας ανοίξουν τα δικά τους τα κιτάπια για να δουν τις υποθέσεις που θάφτηκαν» είπε με νόημα.

ΝΔ: Όλα στο φως
Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της Novartis τάχθηκε την Παρασκευή και η Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη.

«Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως" και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της», δήλωσε η κυρία Σπυράκη. 
«Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η Κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας. Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή», κατέληξε η εκπρόσωπος της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Ευκαιρία να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989
Θετικό, ωστόσο, εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Νovartis.

«Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής θα είναι για μας μία μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989, την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «θα επιμείνει να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004-2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που “ξέχασε” να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων».

Ποτάμι: Θα αγωνιστούμε, για να αναδείξουμε την αλήθεια


«Το έργο της Προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο. Οι άθλιες διατάξεις περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι πολίτες θα ζήσουν άλλη μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μη μπορώντας τελικά να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Και φοβούμαστε ότι αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές. Και αυτό είναι το χειρότερο.

Το Ποτάμι θα αγωνισθεί μέσα σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο να αναδείξει την αλήθεια. Πρώτη προτεραιότητα είναι να έρθουν και να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Και οι Βουλευτές – ανακριτές πρέπει να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis.

Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει η ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης». 

Ένωση Κεντρώων: «Ναι» στην Προανακριτική
Σύμφωνη με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.

«Πιστεύουμε όμως» συμπληρώνει «ότι έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ