Λύθηκε ο γρίφος του δίσκου της Φαιστού- Πώς αποκρυπτογραφήθηκε ο αρχαίος άλυτος γρίφος;

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά αινίγματα των τελευταίων 100 χρόνων...
 

Ο διάσημος ελληνοβρετανός γλωσσολόγος Γκάρεθ Όουενς προχώρησε σε μία πειραματική ερμηνεία των κειμένων που είναι χαραγμένα πάνω στον μυστηριώδη δίσκο της Φαιστού και ανακοίνωσε τα συμπεράσματα του σε διάλεξη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η άλφα πλευρά μιλάει για την έγκυο θεότητα που λάμπει και η βήτα πλευρά έχει μία πρόταση σε δύο στίχους με μινωική παρήχηση που μιλάει για την θεότητα που δύει.

Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε το 1908 σε ένα από τα υπόγεια του ομώνυμου μινωικού παλατιού στη νότια Κρήτη κι έκτοτε παραμένει άλυτος γρίφος για τους γλωσσολόγους που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το περιεχόμενό του. Ορισμένοι κάνουν λόγο για γεωμετρικό θεώρημα και άλλη για ημερολόγιο, όμως, ο καθηγητής Γκάρεθ Όουενς έχει διαφορετική άποψη.
«Έξι λέξεις μιλάνε για το φως και έξι λέξεις ακόμα μιλάνε για τη δύση του φωτός, ενώ τρεις λέξεις μιλάνε για την θεότητα και δέκα άλλες λέξεις μιλάνε για την θεότητα με διάφορα επίθετα», είπε ο Γκάρεθ Όουενς.

Η ερμηνεία του Όουενς η οποία προκρίνει τη θρησκευτική διάσταση διάσταση του δίσκου, βασίζεται σε πολυετή επιστημονική έρευνα και συνδυάζει δεξιοτεχνικά  μεταξύ τους όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
«Μαζί με τις επιγραφές από το Αρκαλοχώρι καταλάβαμε ότι η αποκρυπτογράφηση της μινωικής γραμμικής γραφής βήτα εφαρμόζεται και σε όλες τις συλλαβικές μινωικές γραφές της Κρήτης, μαζί με τον δίσκο της Φαιστού», ανέφερε.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι χάρη στη μέθοδό του έχει λύσει σε ποσοστό 99% ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά αινίγματα των τελευταίων 100 χρόνων.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ