Επαναστατική μέθοδος καθαρισμού νερού: Νέα τεχνολογία που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές

Νέα μέθοδο καθαρισμού του νερού, η οποία, όπως λένε, μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές, ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί από τον οργανισμό Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) σχεδίασαν έναν δικό τους τύπο γραφενίου, μια μορφή άνθρακα που αποτελείται μόνο από μία σειρά ατόμων άνθρακα σε πλέγμα, το οποίο ονόμασαν «GraphAir».

Η νέα τεχνολογία κάνει τον καθαρισμό του νερού ταχύτερο, πιο αποτελεσματικό και απλούστερο για τα 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Το GraphAir δοκιμάστηκε σε δείγματα νερού από το λιμάνι του Σίδνεϊ και ήταν τόσο αποτελεσματικό που πολλές ανεξάρτητες αναλύσεις έκριναν το νερό κατάλληλο για πόση μόνο με ένα φιλτράρισμα.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Dong Han Seo εξήγησε πως επελέγη νερό από το συγκεκριμένο σημείο επειδή το νερό εκεί μοιάζει με αυτό που βρίσκεται σε περιοχές όπου ο καθαρισμός είναι απαραίτητος. «Το λιμάνι του Σίδνεϊ επελέγη ως μια αντιπροσωπευτική πηγή νερού που έχει μείγμα εκροών από ελαφρές βιομηχανικές και κατοικημένες περιοχές» εξήγησε μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Παρά το γεγονός ότι περιέχει μόνο ένα λεπτό στρώμα άνθρακα, το γραφένιο είναι το ισχυρότερο υλικό του κόσμου.

Ωστόσο, συνήθως είναι υδρόφοβο, δεν απορροφά δηλαδή το νερό. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια μεμβράνη γραφένιου με μικροσκοπικά κανάλια που θα επιτρέψουν στο νερό να περάσει, δεσμεύοντας όμως τους ρύπους. Η μεμβράνη GraphAir μπορεί να εφαρμοστεί σε εμπορικά διαθέσιμα φίλτρα νερού και να βελτιώσει άμεσα την απόδοσή τους, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Κατά παράδοση η κατασκευή λεπτών μεμβρανών γραφένιου περιλαμβάνει πολλά επικίνδυνα συμπιεσμένα αέρια, όπως καθαρό αέριο υδρογόνου και αέριο μεθανίου, ως πρόδρομες ουσίες, που είναι ακριβές και εκρηκτικές. « Η διαδικασία του GraphAir περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των ακριβών και επικίνδυνων συστατικών με ασφαλή χαμηλού κόστους υλικά, όπως τα φυτικά έλαια» υποστηρίζει ο Seo.

Το CSIRO θα αυξήσει την παραγωγή του GraphAir μέσα στο 2018, προκειμένου να καταστεί εμπορικά διαθέσιμο σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ