Έναρξη 6ου κύκλου Προγράμματος Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg

O 6ο κύκλος του egg εγκαινιάζει μία ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών που απευθύνεται στις νέες επιχειρήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Ενώ, παράλληλα, θεσμοθετεί νέα κριτήρια και βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την ένταξη των επιχειρηματικών ομάδων στο Πρόγραμμα, στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων οικοσυστημάτων διεθνώς.

O Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αναστρέψουν το φαινόμενο brain drain, θα δημιουργήσουν κίνητρα επιστροφής στην Ελλάδα των χιλιάδων ταλέντων που έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και, παράλληλα, θα επιτρέψουν στους νέους επιχειρηματίες να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στο μηχανισμό της οικονομικής ανάπτυξης. Η Eurobank, αναγνωρίζοντας ότι η χρηματοδότηση είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που κρατούν στη χώρα επαγγελματικά φιλόδοξους και ικανούς νέους και νέες, με τη συνεργασία και του Corallia, προχώρησε στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος χρηματοδοτικών επιλογών που θα εμπλουτίζεται όσο θα σταθεροποιείται η κατάσταση στην οικονομία. Τώρα είναι η ευκαιρία να παρέχουμε ουσιαστική στήριξη στη νεανική επιχειρηματικότητα, όχι μόνο μέσα από οργανωμένα προγράμματα όπως το egg, αλλά και ως επένδυση ευρύτερα του επιχειρηματικού κόσμου στο μέλλον».

Ο Γενικός Διευθυντής του Corallia, καθηγητής Βασίλειος Μακιός, τόνισε: «Tο Πρόγραμμα egg συνεχίζει για έκτη συνεχή χρονιά να υποστηρίζει καινοτόμες ιδέες να ανθίσουν και να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή που συν-οραματιστήκαμε μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της Eurobank και υλοποιείται χάρη στην αμέριστη προσφορά τους σε όλους τους τομείς, αποτελεί πλέον μια εδραιωμένη σχολή επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Φέτος, θέτουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη επιχειρώντας ποιοτικές βελτιώσεις τόσο σε επίπεδο παροχών και υπηρεσιών όσο και ευκαιριών διασύνδεσης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων που προσφέρουμε στις νέες επιχειρήσεις. Το Corallia, ως μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, στηρίζει αποφασιστικά τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή με χρήση νέων τεχνολογιών για περισσότερα από 10 χρόνια στη χώρα, και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις εκείνων που τολμούν να καινοτομήσουν, συμβάλλοντας στη στροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας σε καινοτόμες δραστηριότητες που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας».

Τις ποιοτικές βελτιώσεις που περιλαμβάνει η προκήρυξη του 6ου κύκλου του egg τόσο ως προς τις παροχές προς τους συμμετέχοντες όσο και προς τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής, παρουσίασε ο Chief Development & Operations Officer του Corallia, Δρ. Νικόλαος Βογιατζής, ενώ η Programme Manager του egg, κα Ρούλα Μπαχταλιά, παρουσίασε τον απολογισμό των πέντε προηγούμενων κύκλων καθώς και το πρόγραμμα εξωστρέφειας του οικοσυστήματος.

Στον 6ο κύκλο του egg, παρακολουθώντας τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά, δίνεται στους νέους επιχειρηματίες η δυνατότητα να αξιοποιήσουν και νέα κανάλια χρηματοδότησης, και παράλληλα, με βάση την εμπειρία από τους προηγούμενους κύκλους και το μοντέλο που ακολουθείται διεθνώς, βελτιώνονται περαιτέρω τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος.

1. Η ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών περιλαμβάνει:

- Δυνατότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative) στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος.

- Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης και μακροπρόθεσμα δάνεια.

- Η Eurobank προτίθεται να συμμετάσχει σε 2 funds του EquiFund, της επενδυτικής πλατφόρμας η οποία επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF). Μέσω των δύο funds θα μπορούν να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά

α) επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες στο ξεκίνημά τους (ομάδες Beyond Hackathon & EGG) και

β) εταιρείες που «γεννιούνται» μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

- Από τον προσεχή Μάιο, μέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities, οι νέες επιχειρήσεις θα μπορούν να αναζητούν χρηματοδότες και μέσω του Crowd Equity Funding.

- Τέλος, οι επιχειρηματικές ομάδες υποστηρίζονται περαιτέρω μέσω των χρηματικών βραβείων Eurobank.

2. Στο πλαίσιο των βελτιώσεων που περιλαμβάνει η προκήρυξη του 6ου κύκλου, διευρύνεται στα τρία (3) χρόνια από δύο (2) που ίσχυε έως τώρα, ο χρόνος ζωής που μπορεί να έχει μια εταιρεία για να συμμετάσχει στο egg και παράλληλα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα ο μέγιστος αριθμός των ατόμων ανά συμμετοχή (επιχειρηματική ομάδα) από τα τέσσερα (4) άτομα που ίσχυε στους προηγούμενους κύκλους.

3. Παράλληλα, ενισχύεται το πρόγραμμα εξωστρέφειας των νέων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο egg, καθώς και οι δράσεις διασύνδεσής τους με την πραγματική οικονομία, με σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εγχώριους αλλά και διεθνείς φορείς.

Στον 6ο κύκλο του egg μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (π.χ. Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές), κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή (π.χ. Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Βιοτεχνολογία - ΙοΤ), ή/και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (π.χ. Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού). Στο πλαίσιο του νέου κύκλου του προγράμματος egg - enter•grow•go, 12μηνης συνολικής διάρκειας, μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις άτομα ηλικίας από 18 έως 49 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να μετατρέψουν σε επιτυχημένη επιχείρηση την επιχειρηματική, καινοτόμο ιδέα τους.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 23.04.2018, στις 15.00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες και στη νέα ιστοσελίδα του egg - enter•grοw•go.

Aκολουθούν οι ομιλίες του Σταύρου Ιωάννου Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank και του Δρ. Νικόλαου Βογιατζή Chief Development and Operations Officer Corallia  & μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής egg

 

Ομιλία κ. Σταύρου Ιωάννου Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,

Αγαπητά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Egg,

Αγαπητοί μέντορες του Egg,

Αγαπητοί συνεργάτες μας του Corallia,

Αγαπητά μέλη των ομάδων του Egg,

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Πιο πολύ θέλω να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε σ’ αυτή την πρόσκληση για την έναρξη ενός νέου κύκλου του egg, του 6ου κατά σειρά. Η διάρκεια ζωής του Προγράμματος, η αναγνώριση και η επιτυχία του, μας επιτρέπουν να είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

Φέτος, είναι μια χρονιά που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αισιοδοξούμε ότι θα είναι καλύτερη και για την ελληνική οικονομία, με ορατή την προοπτική ανάκαμψης μετά από σχεδόν μια δεκαετία πολυεπίπεδης κρίσης.

Στην ιδιαίτερη αυτή συγκυρία, η ανάγκη σύμπραξης δυνάμεων και πόρων είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Όχι μόνο επενδυτικών αλλά και ανθρώπινων, για να εξασφαλίσουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεις, σταθερές θέσεις εργασίας με ικανοποιητικές αμοιβές, συνθήκες δηλαδή που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της επιστημονικής και εργασιακής μετανάστευσης. Η χώρα μας έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια από τη μεγαλύτερη ίσως διαρροή ταλαντούχων επιστημόνων στην ιστορία της. Νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, με σπουδές, ικανότητες, συσσωρευμένη γνώση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το brain waste την περίοδο της κρίσης και τροφοδότησαν το μεγαλύτερο κύμα  brain drain στην ιστορία της χώρας. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 νέοι μετανάστευσαν σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού μεταξύ 2008 – 2016, προκαλώντας μια τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία που εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ σε οικονομικούς όρους. Το κυριότερο, πρόκειται για μια ζημιά που δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε πλήρη έκταση καθώς η απώλεια ανθρώπινων πόρων υψηλού επιπέδου επηρέασε, επηρεάζει και θα επηρεάζει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Και σε άλλες περιόδους, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, η Ελλάδα βίωσε μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, τροφοδοτώντας με ανειδίκευτους εργάτες τις αγορές του εξωτερικού. Όμως, σήμερα μιλάμε για μετανάστευση των πιο καλά εκπαιδευμένων και καταρτισμένων νέων που γίνονται ανάρπαστοι στο εξωτερικό, ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν τον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας. Επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα σημαντικό κεφάλαιο που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες απασχόλησης ώστε να σταματήσει η αιμορραγία και να δώσουμε κίνητρα να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν.

Θα ήταν άδικο ωστόσο να μην σημειώσουμε την πολύτιμη συμβολή και την τεράστια προσπάθεια των ανθρώπων που έδωσαν και δίνουν τη μάχη τους εδώ.

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόσκληση και ευκαιρία ταυτόχρονα που μπορεί να γίνει οδηγός της ανάκαμψης. Διαθέτουμε εξαιρετικά πλεονεκτήματα, κλάδους με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ένα ευνοϊκό περιβάλλον γεωπολιτικών συσχετισμών και ευκαιριών και ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, να επενδύσουμε στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της παραγόμενης γνώσης και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Να συνδέσουμε τη γνώση με την παραγωγή και την ανάπτυξη. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Με δυο λόγια, να σχεδιάσουμε αναπτυξιακή στρατηγική για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας με ορίζοντα τουλάχιστον την επόμενη 25ετία και να την εφαρμόσουμε με συνέπεια, πειθαρχία και στοχοπροσήλωση.

Στρατηγική προτεραιότητα για εμάς στην Eurobank, είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα και ειδικά στη νεανική επιχειρηματικότητα να γίνει κεντρικό γρανάζι στον μηχανισμό της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας για την ελληνική κοινωνία. Η στήριξη των νέων επιχειρηματιών αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα, είναι στρατηγική επιλογή.

Φέτος ολοκληρώνεται ο 5ος κύκλος του egg. Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια το egg έκανε άλματα εξέλιξης και κατάφερε πια να αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του. Το egg ωριμάζει, αποτελεί πρότυπο οικοσύστημα για τα ελληνικά δεδομένα – ικανό να σταθεί επάξια δίπλα σε πολύ προηγμένα οικοσυστήματα χωρών με μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο. Αυτό το έχει πετύχει γιατί διαρκώς ενισχύει και επικαιροποιεί τη στρατηγική του ώστε να συνδράμει στην ανάπτυξη νέων, ολοκληρωμένων επιχειρήσεων, «εκπαιδευμένων» να υποστηρίξουν αυτή τη σύγχρονη επιχειρηματική κουλτούρα που έχει ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ελληνική οικονομία.

Εμείς στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε στη δυναμική της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα, η οικονομία, όλοι, έχουμε ανάγκη τα ταλέντα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, την επιστημονική κατάρτιση, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που κάνουν τους νέους μας περιζήτητους στο εξωτερικό. Πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε για να κάνουν τις φιλοδοξίες τους πράξη, επενδύοντας οι ίδιοι στον εαυτό τους και εμείς σε κείνους.

Κάνοντας τον απολογισμό αυτής της πρώτης πενταετίας του egg, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, για τα θετικά αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η διαδρομή των πέντε κύκλων. Η Ρούλα Μπαχταλιά θα σας παρουσιάσει ένα σύντομο απολογισμό των πέντε κύκλων, αλλά εγώ θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα μόνο σημείο: στον υψηλό επαγγελματισμό των επιχειρηματικών ομάδων του egg που πιστοποιείται από τα πράγματι εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Με τις αλλαγές και βελτιώσεις που αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε στον 6ο κύκλο και θα σας παρουσιάσει ο κ. Βογιατζής στη συνέχεια, είμαι βέβαιος ότι το egg θα αναβαθμισθεί ακόμη περισσότερο.

Επιτρέψτε μου τώρα να σταθώ λίγο περισσότερο στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχει η Τράπεζά μας στις νέες επιχειρήσεις.

Διότι ποιος θα μπορούσε να αναγνωρίσει καλύτερα από την Τράπεζα ότι η χρηματοδότηση είναι ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που μπορούν να κρατήσουν στη χώρα, τους ικανούς δημιουργικούς και επαγγελματικά φιλόδοξους νέους και νέες.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, οι επιχειρήσεις του egg θα έχουν στη διάθεση τους συνολικά 5 κανάλια χρηματοδότησης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θεωρούμε ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες από τις μικρότερες ως τις πιο σύνθετες. Ένα πρόγραμμα που θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε όσο σταθεροποιείται η κατάσταση στην οικονομία. Εν συντομία, οι πέντε άξονες του προγράμματος είναι:

MICROFINANCE AFI (Microfinancing)

H Eurobank, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative), παρέχει δυνατότητα χρηματοδότησης στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος egg. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται πιστώσεις έως €10.000 σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο – επιχειρήσεις.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ EUROBANK (Financing)

H Eurobank, προσφέρει προς τις εταιρείες του egg Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης και Μακροπρόθεσμα δάνεια που περιλαμβάνουν τα δάνεια εγκατάστασης και τα δάνεια επαγγελματικού εξοπλισμού. Mε την έναρξη του 5ου κύκλου η χρηματοδότηση μπορεί να παρέχεται και στη φάση ”grow“. Ήδη η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 15 εταιρίες ενώ 9 βρίσκονται στον προθάλαμο για να λάβουν έγκριση.

CROWD EQUITY FUNDING

Ένα νέο, ισχυρό και σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο βρίσκεται στον προθάλαμο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δημιούργησε την απαραίτητη νομοθεσία τον Σεπτέμβριο του 2016 και από Μάιο θα μπορούμε μέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities να έχουμε διαθέσιμο και αυτό το μηχανισμό όπου κάθε start-up εταιρεία μπορεί να ζητήσει κεφάλαια μέχρι €500.000 ετησίως.

 EQUIFUND

Η Eurobank προτίθεται να συμμετάσχει σε 2 funds του EquiFund, της επενδυτικής πλατφόρμας η οποία επενδύσει σε νεοφυείς εταιρείες και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF). Μέσω των δύο funds με τα οποία βρισκόμαστε σχεδόν σε τελικό στάδιο συζητήσεων για τη συμμετοχή μας, στόχος μας είναι αφενός να μπορέσουμε να στηρίξουμε ομάδες με καινοτόμες ιδέες από τα πρώτα τους κιόλας βήματα (ομάδες Beyond Hackathon & EGG) και αφετέρου, να επενδύσουμε σε εταιρίες που «γεννιούνται» μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Σας είπα προηγουμένως ότι εμείς στην Eurobank, δίνουμε προτεραιότητα στη δυνατότητα των νέων επιχειρήσεων να μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στην πραγματική οικονομία. Δεν αρκεί μόνο μια καλή ιδέα. Πρέπει αυτή να μπορεί να οδηγήσει σε μια λειτουργική και κερδοφόρα επιχείρηση, αυτός είναι ο στόχος μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο, στις μεγάλες επιχειρήσεις να στηρίξουν και να επενδύσουν στις νέες προσπάθειες ώστε να αναπτυχθούν. Είναι βέβαιο ότι θα βρουν στο χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας ικανούς συνεργάτες, σπουδαίες ιδέες που μπορούν να μετεξελιχθούν σε ποιοτικά προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες. Μπορούν μέσα από τέτοιου είδους και βεληνεκούς μικρές επενδύσεις, να κερδίσουν πολλαπλάσια και οι ίδιοι και η οικονομία μας συνολικά.

Όμως δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις. Πρέπει να αποδεικνύουμε εμπράκτως την υποστήριξή μας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η Τράπεζά μας συνεργάζεται με δύο (2) εταιρείες του egg, έχει υποστηρίξει ως χορηγός μία ακόμη εταιρεία (1), ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες για δύο ακόμη συνεργασίες. Εκτός από τις δικές μας συνεργασίες και σε συνεννόηση πάντα με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Τράπεζας προσπαθούμε να αναπτύξουμε όπου είναι εφικτό και συνεργασίες των επιχειρήσεων του egg με πελάτες της Τράπεζας από το χώρο των επιχειρήσεων. Κυρίες και κύριοι,

Δεν θέλω να σας κουράσω. Οι περισσότεροι εδώ γνωρίζετε τι είναι και πώς λειτουργεί το egg. Το επίτευγμα του egg είναι οι ίδιες οι ομάδες του, που συγκροτήθηκαν, εξελίχθηκαν, πέτυχαν, στην πιο ταραχώδη οικονομική περίοδο της χώρας μας. Παρά τις αντιξοότητες και τις αντικειμενικές δυσκολίες, η Eurobank παρέμεινε προσηλωμένη στη στρατηγική στήριξης και ενίσχυσης της υγιούς νεανικής επιχειρηματικότητας. Σήμερα, όχι απλώς διατηρούμε την ίδια προσήλωση, αλλά πασχίζουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες και προοπτικές, να στηρίζουμε δράσεις που δημιουργούν αξία, προσφέρουν δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης, ανοίγουν ορίζοντες και αγορές και στηρίζουν την οικονομία.

Ήδη μέχρι σήμερα η αναγνωρισιμότητα του Προγράμματος και η προοπτική συνεργασιών μέσα από το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα εξωστρέφειας του egg, με μεγάλους διεθνείς φορείς, είναι μεγάλη -όπως είδατε και στο video που προηγήθηκε- και συνεχώς ενισχύεται.

Όσο σπουδαία είναι η δυνατότητα που παρέχει το egg στο να δημιουργήσουν οι νέοι επιστήμονες τη δική τους επιχείρηση, το ίδιο ή και περισσότερο σπουδαία είναι και η δυνατότητα που τους δίνει να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, να επισκεφθούν μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, να δικτυωθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να γνωρίσουν την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κουλτούρα άλλων χωρών.

Έτσι διαμορφώνεται το νέο μοντέλο επιχειρείν στη χώρα μας. Με την πολύτιμη στήριξη και εμπειρία των παλαιότερων, οι νέοι είναι εκείνοι που θα αλλάξουν το πρόσωπο της εγχώριας επιχειρηματικότητας κάτι που αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση στη συλλογική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση και της δημιουργίας μιας νέας πραγματικότητας στη χώρα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά αυτοδημιούργητων φιλόδοξων επιχειρηματιών που γεννιούνται μέσα από τέτοιες συλλογικές προσπάθειες. Ξέρουν να συνεργάζονται, να αξιοποιούν ευκαιρίες και ιδέες, να δημιουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, να τολμούν και να μη φοβούνται τον ανταγωνισμό. Να χτίζουν τη νέα επιχειρηματική κουλτούρα της συνέπειας, της καινοτομίας της εξωστρέφειας.  Για τους νέους του egg, όσους πέρασαν και όσους θα έρθουν, είμαστε εδώ και είμαστε πολύ υπερήφανοι.  Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

 

Ομιλία Δρ. Νικόλαου Βογιατζή Chief Development and Operations Officer Corallia  & μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής egg

Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Συνεργάτες και Φίλοι, Καλησπέρα,

Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά με τη σειρά μου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος egg, στην παρουσίαση του 6ου ανανεωμένου κύκλου του egg που ευελπιστεί για ακόμα μία χρονιά να εκκολάψει καινοτόμες ιδέες σε δυναμικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Όπως γνωρίζετε από τα προηγούμενα έτη, το Πρόγραμμα egg, ως ένα ζωντανό οικοσύστημα, βελτιώνεται και ανανεώνεται σε κάθε νέο κύκλο, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των νέων επιχειρηματιών.

Ο 6ος κύκλος που σας παρουσιάζουμε σήμερα έχει ορισμένες σημαντικές ποιοτικές βελτιώσεις σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, τόσο στις παροχές που προσφέρει στους συμμετέχοντες όσο και στις προϋποθέσεις και όρους συμμετοχής.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στον 6ο κύκλο του Προγράμματος που θα «τρέξει» την περίοδο 2018-2019:

Δημιουργείται ισχυρός πυλώνας χρηματοοικονομικών παροχών με σύγχρονα εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας και ανάπτυξης των νέων ομάδων και την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους κατά τα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος, ώστε οι νέοι επιχειρηματίες να αφοσιωθούν στην υλοποίηση του επιχειρηματικού τους πλάνου στο πρώτο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής τους και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις υπόλοιπες παροχές του Προγράμματος και ιδιαίτερα όσες απαιτούν φυσική παρουσία. Τα χρηματοοικονομικά εργαλεία περιλαμβάνουν πλέον όλο το φάσμα που χρειάζεται μια σύγχρονη και ταχέα αναπτυσσόμενη startup, όπως μικροχρηματοδότηση (microfinancing), κεφάλαια κίνησης και εξοπλισμού, επαγγελματικά δάνεια, επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, καθώς και εργαλεία επιχειρηματικής δικτύωσης μέσω συνεργατικών σχηματισμών (clusters) και πλατφόρμες στήριξης της εξωστρέφειας.

 Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά επιχείρηση που μπορούν να φιλοξενηθούν στις υποδομές του Προγράμματος από τέσσερα (4) άτομα σε έξι (6), δηλαδή αύξηση 50%, ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν πιο πολυπληθείς επιχειρηματικές ομάδες. Η κίνηση αυτή έρχεται, αφενός να ενθαρρύνει την δημιουργία και την υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων από πιο ολοκληρωμένα σχήματα σε επίπεδο συμπληρωματικότητας δεξιοτήτων μεταξύ των μελών της ομάδας, αφετέρου να ανταποκριθεί σε μια σαφή τάση που διαγνώσαμε στους τελευταίους κύκλους του Προγράμματος περί υποβολής πιο ώριμων ιδεών που έχουν ήδη κάνει κάποια αρχικά βήματα ανάπτυξης και έχουν στελεχωθεί με πρόσθετους συνεργάτες πέραν των αρχικών εμπνευστών-επιχειρηματιών.

Διευρύνεται το «ηλικιακό» εύρος εταιρειών που προϋπάρχουν προκειμένου να είναι επιλέξιμες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, από δύο (2) σε τρία (3) έτη, δηλαδή αύξηση 50%, προκειμένου να καλύπτει περισσότερες προϋπάρχουσες startups στο ελληνικό οικοσύστημα. Η κίνηση αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας δεδομένου του ραγδαία μεταβαλλόμενου τοπίου της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και ιδίως των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια νέα επιχείρηση για να αναπτυχθεί, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερα startups τα οποία έχουν συσταθεί ως νομικές οντότητες-επιχειρήσεις αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν το «βηματισμό» τους, να υποβάλλουν αίτηση στο egg για να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Με την εξαίρεση των παροχών των χρηματοοικονομικών εργαλείων και επιχειρηματικής δικτύωσης, αίρεται η υποχρέωση σύστασης/ύπαρξης εταιρίας εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία ένταξης προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι. Με αυτή την αλλαγή παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις νέες ομάδες να προχωρήσουν στο κατάλληλο χρονικό σημείο της δικής τους επιλογής στην σύσταση της εταιρείας τους.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να προσκαλέσω όλους όσους πιστεύουν στην επιχειρηματική τους ιδέα να επισκεφτούν το www.theegg.gr και να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στον 6ο κύκλο, μέχρι τις 23 Απριλίου στις 3:00 μμ. Όλοι εμείς στη Eurobank και στο Corallia που στηρίζουμε το Πρόγραμμα, πιστεύουμε πραγματικά πως έχει να τους προσφέρει πολλά, τόσο στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα όσο και στην μετέπειτα πορεία της επιχείρησής τους. Σας ευχαριστώ θερμά!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Πέντε κύκλοι με θετικό πρόσημο

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Πρόγραμμα egg έχει καταστεί τo πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα το egg έχει πραγματοποιήσει συνολικά τα εξής:

  •                 355 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 132 επιχειρηματικές ομάδες
  •                 86 έχουν Νομική Μορφή με συνολικό αριθμό προσωπικού 211 άτομα
  •                 33 εταιρίες με συνολικό τζίρο το 2016, €1.1 εκατ.
  •                 22 εταιρίες έχουν λάβει συνολικά επενδύσεις/χρηματοδότηση €2,1 εκατ.
  •                 15 εταιρίες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση Eurobank €0,5 εκατ.
  •                   6 εταιρίες έχουν καταθέσει πατέντα & 17 εταιρίες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία
  •                 72 συνέργειες μεταξύ των εταιριών egg alumni, μεταξύ 132 επιχειρηματικών ομάδων και 86 εταιρικών σχημάτων που τελικά δημιουργήθηκαν, ενισχύοντας τα μεγέθη και τη δυναμική των αρχικών εταιριών.
  •                 90 γυναίκες επιχειρηματίες
  •                 67 Μέντορες

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ