Μια υπέροχη σούπα bisque με γαρίδες και φινόκιο μας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης - Στην κουζίνα ολοταχώς!

Μια επιλογή θαλασσινή, θαλασσινή που θα μας ενθουσιάσει...

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. γαρίδες Ν.0
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 φινόκιo
2 καρότα
150 γρ. λευκό κρασί
1 κ.σ. μπράντυ
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 λίτρο νερό
1 κύβο λαχανικών
½ κ.γ. πάπρικα καυτερή
100 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

50 γρ. κρέμα καρύδας

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη τους. Κρατάμε σε ένα μπολ τα κελύφη, τις ουρές και τα κεφάλια. Σε ένα άλλο μπολ κρατάμε τις καθαρισμένες γαρίδες. Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κελύφη, τις ουρές και τα κεφάλια για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι, το ένα φινόκιο, τα καρότα και τα σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το μπράντυ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το νερό, τον κύβο λαχανικών και την πάπρικα. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ περνάμε την bisque μέχρι να διαλυθούν τελείως τα κελύφη. Σουρώνουμε τη σούπα με ένα λεπτό σουρωτήρι και πιέζουμε με μία βαθιά κουτάλα το σουρωτήρι  ώστε να μην μείνει καθόλου ζουμί στα κελύφη. Μεταφέρουμε τη σούπα σε μία καθαρή κατσαρόλα.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε τις γαρίδες και το φινόκιο για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το φινόκιο και να ψηθούν οι γαρίδες.  Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και διακοσμούμε με τις γαρίδες και την κρέμα καρύδας σε κάθε πιάτο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ