Έντονη κακοκαιρία σε κεντρική & βόρεια Ελλάδα: Χιόνια και κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές, ημιορεινές, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα από την ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά του νομού Τρικάλων όπου το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης. 

Από το Πωγώνι και την Κόνιτσα έωςτα Τζουμέρκα, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό. Στο Μέτσοβο, τη Μηλιά και τη Βοβούσα έχει ήδη ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό και ασφαλές.


Αλυσίδες στην ανατολική Μακεδονία και Ξάνθη
Από τα ξημερώματα χιονίζει σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου να γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν λειτούργησαν πολλά σχολεία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας χιονίζει από νωρίς το πρωί σε όλες τις ορεινές τοπικές και δημοτικές κοινότητες των δήμων Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Εκχιονιστικά αυτοκίνητα και αλατιέρες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας ρίχνουν συνεχώς αλάτι, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο των περιοχών. 

Στη Θάσο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και από τα δυο λιμάνια, της Καβάλας και της Κεραμωτής, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ χιονίζει στις ορεινές κοινότητες του νησιού. 

Στη Δράμα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, επικρατεί μικρής έκτασης χιονόπτωση ακόμα και μέσα στην πόλη, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό επαρχιακό οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στον δρόμο που οδηγεί στο Κάτω Νευροκόπι.

Στην Ξάνθη επικρατεί χιονόπτωση σε όλες τις ορεινές περιοχές, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στον δρόμο προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Με απόφαση του δημάρχου Μύκης κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ με απόφαση του δημάρχου Ξάνθης κλειστά έμεναν τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κυκλοφορία των υπεραστικών λεωφορείων από την πόλη της Ξάνθης προς τις ορεινές περιοχές.

Λάρισα: Απεγκλωβισμός ηλικιωμένων από πλημμυρισμένο σπίτι
Έντονες χιονοπτώσεις παρατηρούνται στην περιοχή του Δομοκού με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες στον δρόμο Λαμίας Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ από τις 5.30 το πρωί η Τροχαία έχει στήσει μπλόκο λίγο μετά τη Λαμία και απαγορεύει τη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων ενώ υποχρεώνει τα ΙΧ να βάλουν αλυσίδες για να προχωρήσουν το ταξίδι τους προς τον Δομοκό, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα .

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου στην περιοχή του Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μια πραγματική μάχη για να μπορέσουν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας χιονίζει ακατάπαυστα, ενώ στα πεδινά της Λαμίας βρέχει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση γεγονός το οποίο προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδιαίτερα για την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες ώρες στον Σπερχειό ποταμό. Σε αρκετά σημεία είναι σε οριακή κατάσταση για να ξεφύγει από τα αναχώματα και να πλημμυρίσει τον κάμπο.

Στα «λευκά» ξύπνησε το Καρπενήσι σήμερα το πρωί, καθώς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλον σχεδόν τον νομό Ευρυτανίας. Η έντονη βροχόπτωση, από τα μεσάνυχτα και μετά, μετατράπηκε σε χιονόπτωση και οι κάτοικοι της ευρυτανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με χιόνι και μέσα στην πόλη.

Ο δήμος Καρπενησίου, με ανακοίνωσή του, πριν από λίγο έκανε γνωστό ότι τα σχολεία και των δύο βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα Δευτέρα λόγω κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολειά λόγω κακοκαιρίας και στην περιοχή του Δομοκού στη Φθιώτιδα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από τον δήμο Δομοκού.

Μέχρι και ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά του νομού Τρικάλων - Πλημμύρες στα πεδινά

Σοβαρά είναι τα προβλήματα από την ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά του νομού Τρικάλων όπου το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο. Την ίδια στιγμή  ισχυρές καταιγίδες σαρώνουν τα πεδινά.

Στην περιοχή του Βαλτινού, στον δήμο Τρικκαίων, το νερό έχει εισχωρήσει σε κατοικίες, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον νομό, με κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμών, όπως και σε σημεία της πόλης των Τρικάλων, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όσο και οι τέσσερις δήμοι, με μηχανήματα προσπαθούν να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό και να αποτρέψουν τυχόν υποχωρήσεις σε αναχώματα ποταμών.

Η θάλασσα «έπνιξε» σοκάκια στην Κέρκυρα
Τη θάλασσα στο κατώφλι του σπιτιού τους είδαν οι κάτοικοι της Λάκκας Παξών, μετά τη δυνατή νεροποντή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που αύξησαν επικίνδυνα τη στάθμη της θαλάσσης. Το λιμάνι και τα μικρά πέτρινα σοκάκια της Λάκκας «παραδόθηκαν» άνευ όρων στο ορμητικό θαλασσινό νερό, που κατάφερε να ξεπεράσει το προστατευτικό τοιχίο του λιμανιού.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω και των ανοιχτών αγωγών ομβρίων υδάτων, ενώ δε καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα».

Την ίδια ώρα, προβλήματα σημειώθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία και στην Κέρκυρα, κυρίως σε οδικά δίκτυα, από πτώσεις δέντρων και κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν για πολλές ώρες αρκετές περιοχές του νησιού.
Εξάλλου, οι θυελλώδεις άνεμοι κράτησαν το πρωί «δεμένα» τα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ από το μεσημέρι διεξάγονται κανονικά όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία ανοιχτού και κλειστού τύπου.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο και στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας».  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ