Αυτά είναι τα ένοχα τρόφιμα και υγρά που προάγουν τη διάβρωση των δοντιών σας!

Βρετανική μελέτη καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους παράγοντες που συντελούν στη διάβρωση των δοντιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε και πίνουμε, αλλά και πως τρώμε και πίνουμε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Dental Journal, επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου εντόπισε παράγοντες κινδύνου και συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση όξινων τροφών με αποτέλεσμα να προάγεται η απώλεια του οδοντικού σμάλτου και της οδοντίνης, δηλαδή να φθίρονται τα δόντια. 

Η διάβρωση των δοντιών θεωρείται το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα της οδοντοστοιχίας μετά την ουλίτιδα και τις οδοντικές κοιλότητες.

Αντλώντας στοιχεία από προηγούμενη μελέτη του Νοσοκομείου Guy's του Λονδίνου, οι επιστήμονες συνέκριναν την διατροφή 300 ατόμων με σοβαρή οδοντική διάβρωση και 300 χωρίς. Έτσι εντόπισαν πως διαφορετικές συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο διάβρωσης.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η κατανάλωση στερεών και υγρών όξινων τροφών, ειδικά μεταξύ των γευμάτων, συνεπάγεται τον μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών.

Όσοι κατανάλωναν όξινα υγρά δύο φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα, όπως αναψυκτικά, νερό με μια φέτα λεμόνι ή καυτό τσάι με γεύση φρούτων ήταν πάνω από 11 φορές πιθανόν να έχουν μέτρια έως σοβαρή οδοντική διάβρωση. Ο κίνδυνος μειωνόταν στο μισό αν τα ροφήματα αυτά καταναλώνονταν με τα γεύματα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης και μια γκάμα τροφίμων, ροφημάτων και φαρμάκων που πιθανόν να λειτουργούσαν ως διαβρωτικα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε τα υγρά που είχαν προσθήκη φρούτου ή φρουτώδη γεύση. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι η προσθήκη κάποιου φρούτου σε ένα υγρό ρόφημα αύξανε τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών όσο και ένα αναψυκτικό. 

Ακόμα, 

  • τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ήταν εξίσου διαβρωτικά με εκείνα που περιέχουν ζάχαρη,
  • τα τσάγια με γεύση φρούτων και τα γλυκίσματα με γεύση φρούτων, οι τροχίσκοι (ταμπλέτες) κα τα φάρμακα έχουν μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν διάβρωση όταν καταναλώνονται καθημερινά,
  • η συγκράτηση των υγρών στο στόμα πριν την κατάποση αυξάνει τον κίνδυνο οδοντική διάβρωσης, καθώς αυτή η συνήθεια αυξάνει τη διάρκεια και/ή δύναμη της επαφής ανάμεσα στο όξινο υγρό και την επιφάνεια των δοντιών,
  • η αύξηση του αριθμού των ασθενών με οδοντική διάβρωση ενδεχομένως να σχετίζεται και με αλλαγές στα πρότυπα σίτισης, όπως η αυξημένη κατανάλωση σνακ σε παιδιά και ενήλικες,
  • τα ποτά είναι πιθανότερο να προκαλέσουν διάβρωση όταν σερβίρονται ζεστά,
  • το ξύδι και τα αλίπαστα μπορούν επίσης να συντελέσουν σε οδοντική διάβρωση.

Πάντως, οι επιστήμονες σπεύδουν να σημειώσουν ότι όλοι αν και καταναλώνουμε καθημερινά όξινα στερεά και υγρά, δεν εκδηλώνουμε τελικά όλοι διάβρωση στα δόντια μας. Αυτό είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που γίνεται η κατανάλωση, σύμφωνα με το health.in.gr.

Η μελέτη έδειξε ότι ορισμένα άτομα έχουν συνήθειες που αυξάνουν τόσο τη διάρκεια όσο και τη δύναμη των οξέων επί των δοντιών. Όσοι κάνουν γευστικές δοκιμές κρασιών, για παράδειγμα, κρατούν το κρασί στη στοματική κοιλότητα για αρκετό διάστημα και απανωτές φορές, ενώ όταν οδηγούμε για πολλές ώρες ή παρακολουθούμε παρατεταμένα τηλεόραση ή είμαστε προσηλωμένοι στις οθόνες των έξυπνων συσκευών, τείνουμε να καταναλώνουμε και περισσότερα όξινα ροφήματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ