Ποια είναι η στρατηγική που θα σε κάνει να αποδόσεις καλύτερα στην γυμναστική; Τρέξε με ομάδα δρομέων & όχι μόνος

Στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να αποδόσεις καλύτερα τρέχοντας με ομάδα δρομέων.
 

Στον ποδηλατικό αγώνα Tour de France όλοι ξέρουν την δύναμη του πλήθους. Οι ποδηλάτες σε μια ομάδα σχεδόν πάντα τρέχουν καλύτερα από αυτούς που είναι μόνοι τους.

Ακόμα και δεν τρέχεις τόσο γρήγορα, παραμένοντας μαζί με μια ομάδα δρομέων σε ένα αγώνα, μπορείς να διατηρήσεις ένα ρυθμό τρεξίματος πιο εύκολα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Αλλά όλες οι ομάδες δρομέων δεν είναι ίδιες. Πρόσφατα, ο ερευνητής Brian Hanley δημοσίευσε μια ανάλυση για την συμπεριφορά δρομέων που έτρεξαν σε group, στα πρωταθλήματα ημιμαραθωνίων της IAAF, από το 2007 έως το 2014. Μελετώντας πως οι ομάδες δρομέων σχηματίζονται και διαλύονται, ήταν ικανός να καθορίζει ποιες στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα, και ποιες όχι.

Καλύτερες: Ανθεκτικές-συνεχείς ομάδες

Οι πιο επιτυχημένοι δρομείς, αυτοί που διατηρούν καλύτερα τον ρυθμό τους καθ όλη την διάρκεια του αγώνα και επιταχύνουν μόνο στο τέλος, ήταν αυτοί που έτρεχαν με την ίδια ομάδα από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα.

Κάποιες φορές οι ομάδες αυτές αποτελούνται από αθλητές των ίδιων συλλόγων και γενικά συναθλητές, αλλά συνήθως πρόκειται για αντιπάλους παρόμοιων δυνατοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλούς μεγάλους αγώνες φτιάχνονται ομάδες ανάλογα με τον χρόνο και τον ρυθμό, με στόχο τον προκαθορισμό του χρόνου τερματισμού. Μπορείς να μπεις εύκολα σε μια τέτοια ομάδα, μέσω των social media ή ψάχνοντας στα πρώτα χιλιόμετρα τους αθλητές που θέλεις να τρέξεις μαζί τους.

Καλές: Παροδικές ομάδες

Αποτελούνται από τους αθλητές που μπορούν να τρέξουν μαζί με άλλους δρομείς αλλά όχι απαραίτητα τους ίδιους. Αν νιώσεις πως είσαι πιο δυνατός από τους άλλους δρομείς της ομάδας, κοίταξε μπροστά και ψάξε να βρεις μια άλλη ομάδα στην οποία μπορείς να μπεις.

Τότε κάνε μια αποφασιστική προσπάθεια για να φτάσεις τους δρομείς της προπορευόμενης ομάδας αντί να τρέχεις μόνος σου. Αντίστροφα, αν βρίσκεσαι σε μια πιο δυνατή ομάδα για τα δεδομένα σου και βλέπεις πως δεν μπορείς να ακολουθήσεις, θα πρέπει να αποχωρήσεις γρήγορα από αυτή γιατί είναι πολύ εύκολο να απογοητευτείς.

Οπότε, σε αυτή την περίπτωση καθυστερείς, αναδιοργανώνεσαι και προετοιμάζεσαι ψυχολογικά να ενταχθείς στην επόμενη ομάδα που βρίσκεται πίσω σου.

Χειρότερες: Αρχικές ομάδες

Η χειρότερη στρατηγική απ όλες, ακόμα και από το να τρέξεις μόνος όλον τον αγώνα, είναι να προσπαθήσεις να μείνεις με μια ομάδα που είναι πολύ γρήγορη για εσένα. Στην ανάλυση του Hanley, αυτοί που ξεκίνησαν με μια ομάδα αλλά τα παράτησαν πριν ακόμα φτάσουν στα μισά του αγώνα, επιβράδυναν όλο και περισσότερο καθώς εξελίσσονταν ο αγώνας.

Θέτοντας ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την παγίδα αυτή, αλλά καμία φορά η ενέργεια της ομάδας είναι τόσο ανταγωνιστική που όλη η ομάδα τρέχει πιο γρήγορα από τις δυνατότητες της. Παράδειγμα είναι ο μαραθώνιος του Λονδίνου το 2013, όπου το 1:01:34 του πρώτου μισού έσπειρε τον όλεθρο σε ολόκληρη την πρωτοπόρο ομάδα.

Να κάνεις έλεγχο των περασμάτων σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να σιγουρευτείς πως οι συναθλητές της ομάδας στην οποία βρίσκεσαι δεν παρασύρονται.

Υποχρεωτικά: Τακτική ομάδας

Από την στιγμή που θα βρεις την σωστή ομάδα, ενσωματώσου. Η καλύτερη θέση, από αεροδυναμικής άποψης, είναι ακριβώς πίσω από κάποιον άλλον, με απόσταση περίπου 1 μέτρου (μην πατήσεις τις φτέρνες του μπροστινού δρομέα).

Οι κορυφαίο μαραθωνοδρόμοι καταναλώνουν περίπου το 2% της ενέργειας τους για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την αντίσταση του αέρα, ακόμα και αν δεν έχουμε ανέμους, και βέβαια το ποσοστό μεγαλώνει αν υπάρχουν άνεμοι κάποιας έντασης. Άρα η θέση στην οποία τρέχεις παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι ομάδες όμως είναι περισσότερο αποτελεσματικές όταν όλα τα μέλη της μοιράζονται τα καθήκοντα της ομάδας. Σκέψου τα μέλη της ομάδας σαν συναθλητές σου και λειτουργήστε σαν μονάδα, μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο όπου τότε όλες οι συνθήκες διαλύονται και τρέχεις μόνο για τον εαυτό σου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ