Γιατί στα δύσκολα υπάρχουν λύσεις - Ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης όταν κάποιος σας βάζει τις φωνές

Οι φωνές και τα νεύρα κάνουν κακό στις σχέσεις. Τις σκοτώνουν. Όταν κάποιος σας φωνάζει διαρκώς, γίνεται ο προσωπικός συναισθηματικός σας τύραννος...

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας! Αν βάλετε κι εσείς τις φωνές, το παιχνίδι είναι διπλά χαμένο! Θυμηθείτε ότι όταν κάποιος φωνάζει το πρόβλημα είναι δικό του, δεν είστε εσείς το πρόβλημα! Αν αντιδράσετε με θυμό και φωνές, απλώς ρίχνετε λάδι στη φωτιά και μεγεθύνετε το πρόβλημα. Και, σαν τη φωτιά, οι φωνές φέρνουν περισσότερες φωνές και εκεί που τσακώνεστε για ένα θέμα, μπαίνουν στη μέση και άλλα θέματα και τσακώνεστε εφ’ όλης της ύλης.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη στο varvogli.gr

Ακόμα και αν βράζετε μέσα σας, πάρτε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές, υπενθυμίστε στον εαυτό σας «ο άλλος έχει πρόβλημα, όχι εγώ» και μην εκραγείτε. Τα προβλήματα λύνονται με συζήτηση, όχι με φωνές. Αποχωρήστε από την κουβέντα/καυγά και δηλώστε ότι θα επιστρέψτε όταν θα είστε και οι δύο ήρεμοι για να το συζητήσετε.

Αποφύγετε να ασκήσετε κριτική σε αυτόν που φωνάζει, να τον νουθετήσετε ή να τον κάνετε να ντραπεί. Εκείνη τη στιγμή, πάνω στη βράση, δεν μπορεί το άτομο αυτό να σκεφτεί λογικά. Έχει λυγίσει κάτω από την πίεση της κατάστασης και βρίσκεται στην αντίδραση του στρες ‘μάχη ή φυγή’, μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν νιώθει ότι απειλείται και πρέπει να κάνει κάτι για να ‘γλιτώσει’.

Κάντε μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης. Πριν ξεσπάσετε, ακόμα και αν έχετε 100% δίκαιο, σκεφτείτε πώς έχουν τα πράγματα και αν αξίζει τον κόπο να χαλαστείτε ακόμα περισσότερο βάζοντας κι εσείς τις φωνές. Μη διστάσετε να σηκωθείτε και να φύγετε! Αυτό είναι πιο εύκολο αν το άτομο που σας φωνάζει είναι ενήλικας και είναι απλώς μια γνωριμία. Αν είναι το παιδί σας ή ο σύζυγός σας, πέστε του «δεν το ανέχομαι. Κάνω ένα διάλειμμα και θα τα ξαναπούμε όταν μπορείς να μιλήσεις».

Δηλώστε στο άτομο που σας φωνάζει ότι δεν πρόκειται να ανεχτείτε αυτή τη συμπεριφορά. Το κλειδί εδώ είναι να διατηρήσετε εσείς την ηρεμία σας και να μη βάλετε τις φωνές.

Θυμηθείτε να κάνετε κάτι θετικό για τον εαυτό σας. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει θύμα της κακής συμπεριφοράς του άλλου. Βάλτε όρια. Μιλήστε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή σε έναν ειδικό. Δημιουργήστε έναν κύκλο ασφάλειας και εμπιστοσύνης από αγαπημένα σας πρόσωπα. Διατηρήστε χόμπι και ενδιαφέροντα.

Αντιμετωπίστε την ψυχολογική βία. Οι φωνές και ο έντονα κακός τρόπος που συμβαίνουν καθημερινά ή πολλές φορές την εβδομάδα δεν είναι απλώς ‘κακή στιγμή’, πρόκειται για συναισθηματική κακοποίηση. Διαπιστώστε αν πρόκειται για κάτι τέτοιο και κάντε τις ανάλογες κινήσεις για να το διαχειριστείτε (πχ ζητώντας από τον άνθρωπό σας σε κάποια στιγμή ηρεμίας να δείτε μαζί έναν ειδικό για τα προβλήματα της σχέσης σας ή να δει αυτός/ή ένας ειδικό για να μάθει να διαχειρίζεται τον θυμό του/της.

Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, που έχει κάνει τη µεταπτυχιακή της εκπαίδευση στα Πανεπιστήµια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, ∆ιδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήµη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Τα άρθρα της δηµοσιεύονται σε σηµαντικά ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά.

Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αµερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέµατα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαµηλή αυτοεκτίµηση, κατάθλιψη, µαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ. Έχει εκτενή εµπειρία µε περισσότερες από 10.000 ώρες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ατοµικά ή οµαδικά, στο γραφείο της, σε σχολεία και στο παιδιατρικό νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard.

Έχει γράψει επιστηµονικά συγγράµµατα και βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς και πολλά παιδικά βιβλία. Για το βιβλίο της Το µυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, από τη σειρά Ανελάντα και Μάξιµος – Πράκτορες Μυστηρίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στα βραβεία Public το 2016. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στα γράµµατα και τον πολιτισµό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ