Οι οφειλές... "χωρίζουν" τα ζευγάρια! Χωριστή δήλωση πια όταν ο ένας χρωστά στην εφορία - Τι γίνεται με τους κοινούς λογαριασμούς

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλάζει τα δεδομένα ανάμεσα στα ζευγάρια τα οποία πρέπει στο εξής να πάρουν χαρτί και μολύβι να δουν αν τους συμφέρει να κάνουν από κοινού δήλωση ή χωριστά.

Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν μέχρι σήμερα είναι ότι πολλοί έγγαμοι που έχουν επιστροφή φόρου τη χάνουν γιατί προκύπτει οφειλή φόρου για τον άλλο σύζυγο ή  ο ένας από τους δυο συζύγους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο άλλος δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του συζύγου. Αυτοί προφανώς θα επιλέξουν να κάνουν χωριστά δήλωση

Εκτός από την κοινή φορολογική δήλωση,  τα ζευγάρια (μπορεί όχι όλα, αλλά τα περισσότερα) έχουν και κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Την ίδια ώρα, πολλοί χρωστούν και στην Εφορία η οποία βάζει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς για να εισπράξει του φόρους που μένουν απλήρωτους.

Τι γίνεται όμως όταν οι σύζυγοι έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό και ο ένας από τους δυο χρωστάει στο Δημόσιο;  Ο κοινό λογαριασμός όσον αφορά τις κατασχέσεις διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Στην περίπτωση των ζευγαριών το χρηματικό ποσό που βρίσκεται στον λογαριασμό σπάει στα δυο.

Σε περίπτωση που ένας από τους συνδικαιούχους του λογαριασμού οφείλει στο Δημόσιο, οι φορολογικές αρχές προχωρούν σε κατάσχεση του κοινόχρηστου λογαριασμού με το μέγιστο ποσό που δύναται να κατασχεθεί να φθάνει το ½ .

Για παράδειγμα φορολογούμενος - σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία 3.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος  είναι συνδικαιούχος σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τη σύζυγο του, η οποία  δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το υπόλοιπο του κοινού τραπεζικού λογαριασμού ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται και η μισθοδοσία της συζύγου. Οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεση του 1/2 του ποσού του κοινού λογαριασμού χωρίς να λάβουν υπόψη ότι μέρος αυτών αφορά το μισθό της συζύγου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Παπαδή στο newsit, δηλαδή θα κατασχεθεί το ποσό των 3.000 ευρώ, όσο είναι ακριβώς η οφειλή του συζύγου. Επομένως σε περίπτωση κατάσχεσης κοινού λογαριασμού, τεκμαίρεται αμάχητα έναντι του κατασχόντος ότι η κατάθεση ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ’ ίσα μέρη και επομένως η κατάσχεση εκτείνεται μόνο στο μερίδιο που ανήκει στον καθένα η κατάσχεση και όχι σε όλο το λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το «όπλο» για τους φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Όσοι δεν έχουν δηλώσει στο Taxisnet τον ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να το πράξουν άμεσα.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη και γίνεται ηλεκτρονικά  στη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ