Στα "μαχαίρια" Βρετανία και Ρωσία: Μετά τις απελάσεις και ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office

Αρκετά τεταμένες είναι οι σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας με αφορμή την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκρίπαλ.


 

Με την απόφαση της Μ. Βρετανίας να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες σε απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, άρχισαν επισήμως οι διπλωματικές «εχθροπραξίες» μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, με πρωτοφανή οξύτητα για την μεταψυχροπολεμική εποχή.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν», είπε η επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.

Η κ. Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων σε επίπεδο υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία το καλοκαίρι.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η ανάκληση της πρόσκλησης προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, συνέχισε η πρωθυπουργός.

Οι εξηγήσεις δεν έφθασαν ποτέ

Αφού ζήτησε εξηγήσεις από τη Μόσχα τη Δευτέρα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok, τις οποίες δεν έλαβε, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.

«Αντ΄αυτού, μεταχειρίσθηκαν την υπόθεση της χρήσης στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη με σαρκασμό, περιφρόνηση και θράσος», είπε η Βρετανή πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, καθώς και για απειλή κατά της ζωής άλλων Βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», υπογράμμισε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ζητήσει επίσης ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα.

Επαφές με Μακρόν, Μέρκελ, Τραμπ

Η Τερέζα Μέι συνομίλησε το τελευταίο 24ωρο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Θέμα των επαφών, σύμφωνα με την πρωθυπουργό του Η.Β., ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών «για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων λειτουργίας της διεθνούς τάξης».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια χώρα που δέχεται απειλές και θα ορθώσει το ανάστημά του απεναντί τους», είπε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας δήλωση του Ρώσου πρέσβη στο Λονδίνο ότι η Ρωσία δεν δέχεται τελεσίγραφα.

Ταξιδιωτική οδηγία Φόρεϊν Όφις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας προειδοποίησε εξάλλου τους Βρετανούς πολίτες οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη Ρωσία, καλώντας όσους ταξιδεύουν εκεί να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα έκφρασης αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Ζαχάροβα: Αρμοδιότητα Πούτιν και όχι Μέι να κρίνει τον Λαβρόφ

Η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αξιολογήσει αν είναι ή όχι άξιος για το αξίωμα που κατέχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς μόνον ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να κάνει μία τέτοια αξιολόγηση, δήλωσε εξάλλου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τη εκτίμηση που έκανε η Βρετανή πρωθυπουργός κατά την ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «δεν είναι άξιος γι' αυτή την θέση».

Στην σελίδα της στο Facebook, η κ. Ζαχάροβα, αναφέρει την φράση της Τερέζα Μέι και γράφει στη συνέχεια απευθυνόμενη στην πρωθυπουργό του Η.Β.: «Τερέζα, ο Λαβρόφ είναι Ρώσος υπουργός και όχι Βρετανός. Και τον αξιολογεί ως υπουργό ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλατε να είναι διαφορετικά, όμως ο δικός σας υπουργός είναι ο Μπόρις Τζόνσον».

Ρωσία: Έχουμε καταστρέψει όλα τα αποθέματα χημικών όπλων

Η Ρωσία έχει καταστρέψει πλήρως τα αποθέματα χημικών όπλων που διέθετε, δήλωσε΄, από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

«Έχουμε καταστρέψει ανεξαιρέτως όλα τα χημικά όπλα που υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί στην Σοβιετική Ένωση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επισήμως, παρουσία του Ρώσου προέδρου σε απευθείας σύνδεση, καταστράφηκε το τελευταίο βλήμα χημικού όπλου. Γι' αυτό γενικά δεν έχουμε χημικά όπλα», δήλωσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ