«Οινοξένεια: Αστερισμός Αιγιάλεια» -Η αποκάλυψη του θεσμού Οινοξένεια στην έκθεση Οινόραμα 2018 (ΦΩΤΟ)

Ηχηρό "παρών" της Αιγιαλίας μέσω του θεσμού «Οινοξένεια - Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας» στην έκθεση "Οινόραμα 2018"

Ο θεσμός «Οινοξένεια - Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας» έδωσε για 2η φορά δυναμικό παρών στην έκθεση Οινόραμα, στο περίπτερο που επιμελήθηκε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας για να προωθήσει τον θεσμό και την περιοχή.

Το «Οινόραμα» αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών αλλά και το πιο σημαντικό οινικό ραντεβού της Ελλάδας για καταναλωτές και επαγγελματίες, Έλληνες και ξένους. Από 10 έως 12 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο οινοποιοί, επιχειρήσεις από το χώρο του οίνου και χιλιάδες επισκέπτες πλημμύρισαν την έκθεση, δοκιμάζοντας κρασιά από όλη την Ελλάδα.

Το περίπτερο Οινοξένεια έδινε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον θεσμό και τη φιλοσοφία Οινοξένεια. Πρότεινε επισκέψεις στα περίπτερα των συνεργαζόμενων οινοποιείων του Δικτύου Οινοξένεια (Αμπελώνες RIRA, Αχαιών Οινοποιητική, Οινοποιείο Καρανικόλας, Οινοφόρος - Rouvalis Winery, Τετράμυθος, Cavino) αλλά και των υπόλοιπων οινοποιείων της Αιγιάλειας που συμμετείχαν στην έκθεση (Εδανός οινοποιητική, Οινοποιείο Κανακάρη, Οινοποιείο Κροκιδάς) και δοκιμή των κρασιών της Αιγιάλειας.

Παράλληλα, ενημέρωνε για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, προσκαλώντας τους επισκέπτες στην Αιγιάλεια για μια πολλαπλή βιωματική εμπειρία σύνδεσης του κρασιού, της γαστρονομίας και του πολιτισμού της περιοχής, σε έναν θαυμαστό αμπελώνα που δίνει εκλεκτούς οίνους αλλά και το super food της Αιγιάλειας, την περίφημη ΠΟΠ σταφίδα “VOSTIZZA”.

Επίσης, οι επισκέπτες του περιπτέρου Οινοξένεια είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν, με την εγγραφή τους στο mailing list, στην κλήρωση για τρία δώρα με την ευγενική προσφορά των δωροθετών: ένα σαββατοκύριακο στην Αιγιάλεια, με διαμονή στους ξενώνες Καλλίστη στο Άνω Διακοπτό και Harmony Hotel Apartments στα Σελιανίτικα, μία εξάδα κρασιών των οινοποιείων του Δικτύου Οινοξένεια και ένα καλάθι τοπικών προϊόντων από την ΠΕΣ – Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών.

Μια ειδική εκδήλωση για τους επισκέπτες της έκθεσης είχε προετοιμαστεί για την Κυριακή 11 Μαρτίου στο Ζάππειο, όπου έγινε η πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Οινοξένεια: Αστερισμός Αιγιάλεια» (58’), το οποίο δημιούργησε ο θεσμός Οινοξένεια, σε συνεργασία με τον εικαστικό Βασίλη Ψαρρά. Πρόκειται για μια παρουσίαση της συνολικής ιστορίας του θεσμού και της σύνδεσής του με την Αιγιάλεια, μέσω του οποίου ο θεατής «ταξιδεύει» για πρώτη φορά στα μαγευτικά τοπία της περιοχής και «μυείται» στην γοητεία της.

Προσωπικότητες του οίνου, εκπρόσωποι οινοποιείων, άνθρωποι της πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολλοί οινόφιλοι παρευρέθηκαν και χειροκρότησαν το πρώτο εγχείρημα καταγραφής και παρουσίασης του θεσμού.

Ανάμεσά τους η Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με καταγωγή από το Αίγιο, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Γιώργος Πίττας, συγγραφέας και ιδρυτής του Greek Gastronomy Guide και του Ελληνικού πρωινού, η Πόπη Wallick, επικοινωνιολόγος και marketier οίνου, ο Σίμος Γεωργόπουλος, οινογράφος και κριτικός οίνου, ο Άγγελος Ρούβαλης, οινοποιός και η Μαρία Τσουκαλά, πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ.

Όπως φάνηκε από την προβολή και τη συζήτηση που ακολούθησε, στόχος των Οινοξενείων είναι να κάνουν αισθητή την παρουσία της Αιγιάλειας στον χάρτη της οινοπαραγωγής και του οινοτουρισμού της χώρας και να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα και τα χαρίσματα της περιοχής στο ευρύ κοινό, καθιερώνοντάς την ως γαστρονομικό προορισμό, πράγμα που κατά γενική ομολογία στην 5ετή ως τώρα πορεία τους το πετυχαίνουν αξιοσημείωτα καλά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreecenews στις 15/3/2018

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ