Αυτά είναι τα μυστικά της νηστίσιμης φυτικής διατροφής & τα θρεπτικά συστατικά της

Τα μυστικά της νηστίσιμης φυτικής διατροφής για να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να στερείστε γεύση.
 

Η νηστεία αποτελεί ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς μειώνεται η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, που είναι πλούσια σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά, ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία.

Ωστόσο, η αποχή από τα γαλακτοκομικά και το κρέας δημιουργεί συχνά την απορία σχετικά με το αν μπορούν τα νηστίσιμα τρόφιμα να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος σε πρωτεΐνη, βιταμίνες (Β12, D) και σε ασβέστιο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τροφές φυτικής προέλευσης, οι οποίες με την κατάλληλη κατεργασία μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα:

Σόγια: είναι ένας θαυματουργός καρπός που συναγωνίζεται επάξια σε διατροφική αξία τις ζωικές τροφές, γιατί περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, η σόγια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ασβέστιο και φυτοστερόλες που ενισχύοντας την υγεία των οστών και μειώνοντας τις εξάψεις σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Καρύδα: θεωρείται υπερτροφή (superfood) λόγων τον πολυάριθμων ευεργετικών ιδιοτήτων στην υγεία. Θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνες (C, E, B), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο), αποτοξινώνει τον οργανισμό και έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση.

Ρύζι: είναι πλούσιο σε σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη). Η συνεργιστική δράση των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων τονώνει τον οργανισμό, καταπολεμά τη μυϊκή και πνευματική κόπωση, καθώς επίσης βελτιώνουν και την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, αναφέρει το logodiatrofis.gr.

Αμύγδαλα: αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων «καλών» λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, σιδήρου και ασβεστίου,. Η θρεπτική πληρότητα των αμυγδάλων μπορεί να συνδράμει στη μείωση της κακής - LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μιας και τα καλά λιπαρά που περιέχουν, ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, ενώ η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάψει θερμίδες κατά τη διαδικασία της χώνεψης.

Πως θα εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή τα παραπάνω τρόφιμα;
Όλα τα παραπάνω τρόφιμα μπορούμε να τα βρούμε πλέον και σε μορφή ροφημάτων (σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας), τα οποία και μπορούν να καταναλώνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, προσφέροντας τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Είναι 100% φυτικά κατάλληλα για χορτοφάγους/ιδανικά για νηστεία
  • Πλούσια σε πρωτεΐνες
  • Περιέχουν Βιταμίνες, Ασβέστιο (120mg/100ml όσο το αγελαδινό γάλα)
  • 0% χοληστερόλη κατάλληλα για όσους έχουν προβλήματα χοληστερίνης
  • 0% λακτόζη ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη
  • 0% γλουτένη ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (εξαιρούνται τα ροφήματα που περιέχουν βρώμη)
  • Εκ φύσεως χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά
  • Έχουν λίγες θερμίδες
  • Φυσική διαδικασία παραγωγής
  • Δεν περιέχουν συντηρητικά

Η υπεροχή των συγκεκριμένων ροφημάτων έγκειται στον εμπλουτισμό τους με βιταμίνες Β2, Β12, D, έτσι ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ