Αποκλ: Αλεξάντρ Ντεσπλά στο eirinika.gr: «Ονειρεύομαι μεγάλες διακοπές σε ένα ελληνικό νησί- Να παίζω φλάουτο κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

" Δεν υπάρχει ζωή χωρίς αγάπη. Ουσιαστική αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους γενικά. Όχι μόνο έρωτας" Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά μιλά για τη μουσική , για τη ζωή και για τα όνειρα του για το μέλλον

Θαυμάζεις κάποιον για πολλά –πολλά χρόνια. Με τις θεσπέσιες μελωδίες του , σε σπουδαίες ταινίες σε έχει κάνει να δακρύσεις, να ερωτευθείς, να χαρείς. Και έρχεται η στιγμή , που το σύμπαν συνωμοτεί και ο αγαπημένος σου διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένος συνθέτης σου απαντάει στις ερωτήσεις μιας συνέντευξης. Και λες: «Χαλάλι όσοι κόποι έκανα και όσοι ακόμα θα κάνω γι’ αυτή την ευλογημένη δουλειά».

Για τον Αλεξάντρ Ντεσπλά μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Ο κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής σπουδαίος συνθέτης, στη διάρκεια της καριέρας του, κέρδισε πολλά σπουδαία βραβεία. Πιο πρόσφατο το Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία «The Shape of water».

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά με τη σύζυγο του Ντομινίκ Λεμονιέ και με τις κόρες τους

 

Ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεσπλά (το γένος Αλέξανδρος Λαδόπουλος, με καταγωγή από τον Βόλο) θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο σπουδαίος συνθέτης κινηματογράφου της γενιάς του και δηλώνει πως οι πιο ωραίες μνήμες του είναι από την Ελλάδα, όταν σε ηλικία 15 ετών έπαιζε φλάουτο δίπλα στη θάλασσα κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα.

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης , περήφανος για τις ελληνικές ρίζες του όπως δηλώνει, «αποθέωσε» για ακόμη μια φορά την Ελλάδα στην φετινή απονομή των Όσκαρ όταν στον ευχαριστήριο λόγο του για το Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής που έλαβε για το σάουντρακ της ταινίας «The shape of water» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ευχαρίστησε τη μητέρα του.

«Ευχαριστώ, είναι καταπληκτικό! Η μητέρα μου γίνεται 90 σήμερα και νομίζω θα είναι πολύ χαρούμενη. Είναι Ελληνίδα, παρεμπιπτόντως» είπε και ευχαρίστησε τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο που άφησε τη μουσική του να γίνει η φωνή των ηρώων του, αλλά και για τη μελαγχολική αγάπη της ταινίας του. Τέλος αφιέρωσε το βραβείο στις κόρες του.

«Ναι, η μάνα μου είναι Ελληνίδα. Τhe family comes from Σμύρνη, then Βόλος, then Παλαιό Φάληρο...

Η οικογένεια του παππού μου έφυγε με τη Μικρασιατική Καταστροφή και ήρθε στην Ελλάδα. Σήμερα όλη η οικογένεια της μητέρας μου είναι συγκεντρωμένη στο Παλαιό Φάληρο. Κρατώ την επαφή με τα ξαδέλφια και τους θείους μου που αγαπώ πάρα πολύ...».

 

 

#AlexandreDesplat #goldenglobes #filmscore #movie

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandre Desplat (@alexandre_desplat) στις

 

Με αφορμή το νέο Όσκαρ που πρόσθεσε στη συλλογή του,  τού ζήτησα να μας μιλήσει για το Made in Greecenews,  και το eirinika.gr και δέχθηκε. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας λέει πως θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του, πώς νιώθει για το δεύτερο βραβείο όσκαρ που κέρδισε, ότι όταν είναι στο σπίτι ακούει ρεμπέτικο, τζαζ και κλασσική μουσική, ότι θαυμάζει τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Ακόμη μας αποκαλύπτει για ποια ταινία δεν θα έγραφε ποτέ μουσική, μας λέει ακόμη τι τον ενέπνευσε να γράψει αυτή την υπέροχη μουσική για το «The shape of water», αν θα έγραφε μουσική για μία ελληνική ταινία και πότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την κινηματογραφική μουσική. Τέλος μας αποκαλύπτει τι χρειάστηκε να θυσιάσει για μια τόσο μεγάλη καριέρα και τι ονειρεύεται για το μέλλον.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

-  Μόλις κερδίσατε ένα ακόμη Όσκαρ για τη μουσική σας στην ταινία «The Shape of water». Τι σημαίνει αυτό το βραβείο για εσάς;

Σημαίνει πολλά για μένα. Ένα Όσκαρ είναι η υψηλότερη αναγνώριση των σύγχρονων με έναν καλλιτέχνη κριτικών και κοινού και η αναγνώριση της ιδιαίτερης συνεργασίας με έναν σκηνοθέτη.

Αλλά είναι και το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από μένα και την ομάδα μου και η ευκαιρία να ηχογραφήσεις μουσική με φανταστικούς μουσικούς.

 

O Αλεξάντρ Ντεσπλά παραλαμβάνει το Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία "The Shape of Water"

 

- Νωρίτερα αυτό το έτος κερδίσατε επίσης μια χρυσή σφαίρα για την ίδια μουσική δουλειά. Τι είναι αυτό – κατά τη γνώμη σας- που έκανε αυτή τη μουσική να κερδίσει τόσο σημαντικά βραβεία;

- Πράγματι αυτός ο χρόνος ήταν καταπληκτικός για μένα. Κέρδισα τη χρυσή σφαίρα, το βραβείο Critics Choice, το Bafta, το όσκαρ και πολλά ακόμη παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό. Αυτή η ταινία μού επέτρεψε να γράψω μουσική για μία ρομαντική ιστορία αγάπης πράγμα που είναι μάλλον σπάνιο στις μέρες μας. 

 

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά στα βραβεία Bafta 

 

- Ποια είναι η γνώμη σας για την προσφορά των βραβείων Όσκαρ στην ιστορία του κινηματογράφου;

- Κάποιος θα μπορούσε να μετανιώσει γιατί ο Jerry Goldsmith ή ο Bernard Herrmann δεν έλαβαν περισσότερα βραβεία! …

O Αλεξάντρ Ντεσπλά παραλαμβάνει τη χρυσή σφαίρα για τη μουσική του στην ταινία "The Shape of Water"

 - Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στην ταινία «The Shape of water» και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ταινίας που «αγαπήσατε» και σας ενέπνευσαν να γράψετε αυτή την υπέροχη μουσική;

- Όταν δουλεύω με τον Guillermo δεν υπάρχουν φόβοι ή περιορισμοί: είναι χαρούμενος που ακούγεται η μουσική και δίνει στο σενάριο μια ευρύτερη, πληρέστερη διάσταση, αρκεί να σέβεται τις ερμηνείες των ηθοποιών και να ακολουθεί τη ροή των κινήσεων στην κάμερα. Στην ταινία τα πάντα είναι στο σωστό μέρος: είναι ένα αριστούργημα. Κάνει τα πάντα στη ζωή του συνθέτη πολύ πιο εύκολα και τον βοηθά να πετύχει τον τελικό στόχο.

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά παραλαμβάνει το βραβείο Bafta για τη μουσική του στην ταινία "The Shape of Water"

 

- Πως δημιουργήσατε τις κύριες μελωδίες σας για το «The shape of water»;

- Σκεπτόμενος τα συναισθήματα που αισθάνεσαι όταν έχεις την εμπειρία ενός αδύνατου έρωτα. Πως μεταφέρεσαι από την χαρά στο πάθος κι από εκεί στην απόγνωση και τον πόνο. Επίσης σκεπτόμουν την αίσθηση που αφήνει το ζεστό νερό στο σώμα μας.

O Αλεξάντρ Ντεσπλά στις Χρυσές Σφαίρες 2018

 

- Την πρώτη φορά που διαβάσατε το πολύ ιδιαίτερο σενάριο της ταινίας «The shape of water», πως αποφασίσατε να το δουλέψετε; Ποια σημεία της ταινίας θέλατε να υπογραμμίσετε;

- Η ταινία είναι κυρίως μία υπέροχη ιστορία αγάπης. Αυτό ήταν το concept που ακολούθησα. Το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά την ιστορία κατασκόπων είναι απλά περιφερειακό.

- Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στην ταινία;

- Απλά υπέροχη!

Alexandre Desplat,  Richard Jenkins,  Guillermo del Toro . (Photo by John Phillips/Getty Images for BFI)

 

 - Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κινηματογραφικής μουσικής; Τι πρέπει να προσέχει ένας συνθέτης που γράφει κινηματογραφική μουσική κάθε φορά;

- Η μουσική πρέπει να σέβεται το σενάριο και την εξέλιξη της ιστορίας και τις ερμηνείες των ηθοποιών. Ο συνθέτης παράλληλα πρέπει να γράφει ουσιαστική μουσική που δημιουργεί μια άλλη διάσταση.

- Σε ποια ηλικία αρχίσατε να ασχολείστε με την μουσική και τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την κινηματογραφική μουσική;

- Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την  μουσική στην εφηβεία μου. Παίζω πιάνο από πέντε ετών. Βλέποντας αγαπημένες ταινίες ξανά και ξανά και αγαπώντας τον τρόπο με τον οποίο η μουσική ήταν τόσο δημιουργική στις ταινίες αποφάσισα να ασχοληθώ με την κινηματογραφική μουσική.

Composer Alexandre Desplat. Photo by Brigitte Lacombe

 

- Στην διάρκεια της καριέρας σας, έχετε γράψει υπέροχη μουσική για σπουδαίες ταινίες όπως “The Grand Budapest Hotel”, “Harry Potter” , t “Godzilla”, The “Ides of March” και πολλές άλλες. Ποια είναι κάθε φορά η πηγή έμπνευσης , η «κινητήρια δύναμη» που σας καθοδηγεί και ποια είναι κάθε φορά τα σημεία της ταινίας στα οποία δίνετε ιδιαίτερη προσοχή;

- Κάθε φορά με εμπνέει και με καθοδηγεί η ίδια η ταινία και δίνω ιδιαίτερη προσοχή στην επιθυμία του σκηνοθέτη και του παραγωγού για ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Mandatory Credit: Photo by Rob Latour/REX/Shutterstock  -Alexandre Desplat - Original Score - 'The Shape Of Water'



 

- Η ταινία «The shape of water», είναι μια ιδιαίτερη και ρομαντική ιστορία αγάπης. Ο έρωτας μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για έναν δημιουργό;

- Χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς αγάπη. Ουσιαστική αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους γενικά. Όχι μόνο έρωτας.

- Υπάρχει κάποιο είδος ταινίας για το οποίο θα αρνιόσασταν  να γράψετε μουσική;

Μια ταινία με πολιτική ασάφεια

 

 

#music #Concert #recording #studiorecording #spotify #shazam #AlexandreDesplat #filmscore #orchestral

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandre Desplat (@alexandre_desplat) στις

 

– Μέχρι στιγμής έχετε κερδίσει δύο Όσκαρ, 3 βραβεία Bafta, 2 χρυσές σφαίρες , 2 Grammy και πολλά άλλα βραβεία. Όλα αυτά τα βραβεία είναι ένα είδος «ανταμοιβής» για τη σκληρή δουλειάπου έχετε κάνει;

– Βεβαίως. Δύο Όσκαρ, δύο χρυσές σφαίρες, 3 βραβεία Bafta, 2 Grammy, ανάμεσα σε πολλά άλλα βραβεία, δείχνουν ότι κάποιοι αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά που κάνω. Παράλληλα είναι και μεγάλη ευθύνη γιατί με κάνουν να θέλω να γίνομαι ολοένα καλύτερος.

 

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά παραλαμβάνει το Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία «The Grand Budabest Hotel»

 

- Στην ομιλία σας, στην τελετή απονομής των Όσκαρ, κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική καταγωγή της μητέρας σας. Είστε υπερήφανος που έχετε ελληνικές ρίζες;

- Φυσικά . Από την παιδική μου ηλικία, η Ελλάδα και οι Έλληνες βρίσκονται στην καρδιά μου και θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου.

 

You'll never know- Ένα από τα τραγούδια που ακούγονται στο "The Shape of water"

- Σκέφτεστε να επισκεφτείτε σύντομα την Ελλάδα;

- Τώρα επισκέπτομαι την Ελλάδα με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα

- Ποια μέρη της Ελλάδας σας αρέσουν περισσότερο;

- Οπουδήποτε δίπλα στη θάλασσα.

- Θα γράφατε μουσική για μια ελληνική ταινία αν σας το ζητούσε ένας σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης;

- Οπωσδήποτε.

- Έχετε πολλές φορές στους λόγους σας τονίσει, την πολυεθνή καταγωγή σας, επιθυμώντας να περάσετε αντιρατσιστικά μηνύματα. Θεωρείτε ότι η μουσική είναι ένα «όπλο» που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους;

- Ναι φυσικά. Αλλά και τα λόγια είναι επίσης σημαντικά.

 - Είστε ένας πολυβραβευμένος συνθέτης με σπουδαία καριέρα. Για να το επιτύχετε αυτό χρειάστηκε να θυσιάσετε πράγματα από την προσωπική σας ζωή;

- Φυσικά. Όταν δουλεύεις πολλές ώρες κάθε μέρα θυσιάζεις το χρόνο που θα περνούσες με την οικογένεια σου και τους φίλους σου. Βέβαια προσπαθώ να το διορθώσω αυτό και να τους βλέπω όσο περισσότερο μπορώ.

- Όταν είστε στο σπίτι και δεν δουλεύετε τι μουσική ακούτε; Ποια είναι η αγαπημένη σας μουσική;

- Τζαζ , κλασσική , Ρεμπέτικο.

– Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες συνθέτες που θαυμάζετε;

Μάνος Χατζιδάκις , Μίκης Θεοδωράκης.

– Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

Να περάσω μια πολύ μεγάλη περίοδο διακοπών σε ένα ελληνικό νησί παίζοντας φλάουτο και απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα όπως όταν ήμουν 15 χρονών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreecenews στις 20/3/2018

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ