Στα Σκόπια σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς- Οι νέες διαβουλεύσεις & τα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση

Στα Σκόπια σήμερα για διαβουλεύσεις ο Νίκος Κοτζιάς.

Αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στα Σκόπια ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Η επίσκεψή του αυτή θα είναι ιστορική σημασίας, καθώς ο Έλληνας υπουργός θα προσγειωθεί για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο που πλέον δεν φέρει το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» και θα διασχίσει τη λεωφόρο που επίσης δεν φέρει πλέον το ίδιο όνομα. 

Ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει απόψε δείπνο εργασίας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο θα είναι μία ημέρα μαραθωνίου συναντήσεων και διαπραγματεύσεων τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και με την αντιπολίτευση.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σε γενικές γραμμές, μεγάλο αγκάθι παραμένει η αναθεώρηση του Συντάγματος την οποία η πλευρά των Σκοπίων δεν επιθυμεί προσβλέποντας σε διπλή ονομασία. Η πΓΔΜ διαφωνεί, επίσης, και με τη σύνδεση της ταυτότητας και της γλώσσας με το νέο όνομα. 

Ενώ και οι πρόσφατες δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ πως «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν τον παραλογισμό», δυσκολεύουν την διαπραγμάτευση και βαραίνουν το κλίμα.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, πάντως, οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στο όνομα Gorna Makedonija, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι Σκοπιανοί επιμένουν για διπλή ονομασία, θέλοντας να διατηρήσουν τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό, ενώ είναι αμετακίνητοι και ως προς το πώς θα χαρακτηρίζεται η γλώσσα τους. Οι ίδιοι επιμένουν να λέγεται «μακεδονική». 

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου οι δυο πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τον Μάθιου Νίμιτς. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ