Εύκολη, gourmet απόλαυση δια χειρός Άκη Πετρετζίκη - Γλώσσα μενιέρ με πουρέ αρακά!

Μια υπέροχη γαστρονομική πρόταση από τον αγαπημένο μας σεφ που οφείλουμε να δοκιμάσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο!

ΥΛΙΚΑ

Για τον πουρέ αρακά

600 γρ. πουρέ αρακά κτψ
100 γρ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο

Για τη γλώσσα

500 γρ. γλώσσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο

Για τη σάλτσα

1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο
χυμό 1 λεμονιού
1 κ.σ. μαΪντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. κάππαρη

Για το σερβίρισμα

3 φέτες λεμόνι
1 κ.σ. μαΪντανό

 

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον πουρέ αρακά

Προσθέτουμε τον πουρέ αρακά σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο, μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει ο πουρές και ομογενοποιηθούν τα υλικά. Όταν ο πουρές είναι έτοιμος αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 

Για τη γλώσσα μενιέρ

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε από τη γλώσσα τις δύο άκρες με τα μικρά κόκαλα και το κεφάλι. Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο της γλώσσας. Βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, μεταφέρουμε τη γλώσσα στο τηγάνι και σιγοψήνουμε για δύο περίπου λεπτά.

Όταν το ψάρι πάρει χρώμα από τη μία πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για δύο ακόμη λεπτά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο και συνεχίζουμε να ψήνουμε τη γλώσσα, μέσα στο βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από το τηγάνι.

Στο ίδιο τηγάνι σπάμε και προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδο, θυμάρι, τον χυμό και τις κούπες ενός λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κάππαρη.

Σουρώνουμε και προσθέτουμε το αρωματικό βούτυρο από το τηγάνι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Φιλετάρουμε τη γλώσσα περνώντας μία σπάτουλα κατά μήκος του ψαριού, από τη μία άκρη στην άλλη. Σερβίρουμε με τον πουρέ αρακά, τη σάλτσα και φέτες λεμονιού που έχουμε βουτήξει μέσα σε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ