"Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων" τονίζει ο Γιούνκερ & πιέζει την Άγκυρα για απελευθέρωση των στρατιωτικών πριν το Πάσχα

"Η Ε.Ε. θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της"

«Ήταν μια Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.k

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας κράτησε σχετικώς μετριοπαθή στάση, ήταν «ανοιχτός» και καθόλου αδιάλλακτος, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ζήτησε την κατανόηση των ευρωπαίων σε αυτήν που ο ίδιος παρουσιάζει ως «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Θέλουμε να διατηρήσαμε έναν «ειλικρινή» και «ανοιχτό» διάλογο, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια «καλή συνάντηση». Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Ε.Ε. θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της, καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Για το μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη. Είπε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 75% και αυτό οφείλεται στην Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της τρία εκατομμύρια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. βοήθησε τους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία με ποσό της τάξεως των 3 δις ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και πως πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή ενέκρινε το επιπλέον οικονομική στήριξη 3 δις ευρώ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου Ερντογάν ότι η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και ότι μόνο 1,8 δισεκ. ευρώ έχουν φτάσει στην Τουρκία, ο Γιούνκερ είπε ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. τηρεί τις υποσχέσεις της και θα τις εκπληρώσει και σε αυτή την περίπτωση.

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι πάντα στήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας και ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως η ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα η Τουρκία είναι σημαντικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ειδικότερα με την Κύπρο και με την Ελλάδα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ