Ούτε 1 ούτε 2: 523 οι πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες

Έντονος είναι ξανά ο προβληματισμός για τον αριθμό των προσφυγικών ροών στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία φαίνεται πως οι προσφυγικές ροές πυκνώνουν ξανά - χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι αγγίζουν τα πολύ υψηλά επίπεδα του 2015.  

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, έχει ήδη παραδεχθεί ότι το α΄τρίμηνο του 2018 έχει - πράγματι - καταγραφεί αύξηση των ροών κατά 33% και έχει προαναγγείλει την κατάθεση νόμου για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Οι αριθμοί 

Τις τελευταίες 24 ώρες, 212 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Χίο. Ειδικότερα, από το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης μέχρι και σήμερα στις 10:00 το πρωί 212 άτομα καταγράφηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ στο Χαλκείος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Μαρτίου, στη Χίο έχουν φτάσει συνολικά 284 άτομα συμπεριλαμβανομένων και Τούρκων αντικαθεστωτικών. Παράλληλα, από την Κυριακή 1 Απριλίου μέχρι και σήμερα μεγάλη Τρίτη στη Λέσβο πέρασαν 169 άτομα και στη Σάμο 142. 

Η στάση της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί και για τη στάση της Τουρκίας. Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ταξίδεψε μέχρι τη Βάρνα και να έσφιξε τα χέρια με Γιούνκερ και Τουσκ ωστόσο οι νέες δηλώσεις του Τούρκου Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν φροντίζουν για ένα καλό κλίμα συνεργασίας. «Η Τουρκία υπερασπίζεται τα σύνορα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και εάν ανοίξει τα σύνορα και επιτρέψει τη ροή μεταναστευτικών κυμάτων, η Ευρώπη θα είχε πρόβλημα». 

Οι χώρες που "απειλούν" τη συμφωνία 

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ την Huffington Post, στο παζλ του προσφυγικού έρχεται να προστεθεί δημοσίευμα του Der Spiegel το οποίο γράφει για τα Κράτη - Μέλη τα οποία απειλούν τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό καθώς φαίνεται να αρνούνται την καταβολή περαιτέρω χρηματοδότησης στην Άγκυρα. 

Από την πλευρά του το Βερολίνο μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ τονίζει σχετικά ότι "Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει" και ότι "η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει την συμφωνία και την εκταμίευση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ". 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ