Γιατί τα social media κάνουν τα σημερινά κορίτσια δυστυχισμένα;

Τα social media μπορεί να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των νέων.

Η πρόοδος της τεχνολογίας υποτίθεται πως κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Ωστόσο, φαίνεται πως η εξάρτηση από τα social media κάνει δυστυχισμένα τα σημερινά κορίτσια.

Αν και ο αρχικός στόχος των social media ήταν να φέρουν κοντά τους ανθρώπους, η έντονη εξάρτηση πολλών ανθρώπων από αυτά, η οποία παρατηρείται όλο και περισσότερο στην εποχή, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα, δε, με σχετική μελέτη 100.000 έφηβοι στη Γερμανία, μεταξύ 12 και 17 ετών, είναι εθισμένοι σε facebook, twitter, instagram, snapchat και λοιπά social media.

Σε ένα Γερμανικό Γυμνάσιο στη μικρή πόλη Νόισαντ/Βιντ τα smartphone απαγορεύτηκαν καθώς η χρήση smartphone και μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά ακόμη και εν ώρα μαθήματος είναι έντονη, αποσπώντας την προσοχή τους από τη διδασκαλία.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι πως ανάμεσα σε μαθητές, ηλικίας 12 και 13 ετών, δεν υπήρχε ούτε ένας μαθητής ή μαθήτρια που να μην είχε έναν τουλάχιστον λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το φαινόμενο που καταγράφηκε στο απομακρυσμένο σχολείο του Nόισαντ/ Βιντ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Το ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπούν έντονα τα παιδιά από τις σχολικές τους δραστηριότητες είναι λίγο πολύ γνωστό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσεξ τα social media προκαλούν ποικίλα προβλήματα, ιδίως μάλιστα στα νέα κορίτσια.

Οι βρετανοί ερευνητές μελέτησαν το αίσθημα χαράς που νιώθουν παιδιά και έφηβοι που διαθέτουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από την ηλικία των δέκα ετών. Αυτό που κατέγραψαν είναι ότι καθώς μεγαλώνουν το αίσθημα αυτό ολοένα μειώνεται.

Ενδιαφέρον, δε, έχει το γεγονός ότι πιο δυστυχισμένα αισθάνονται τα κορίτσια στην πρώιμη εφηβεία.

Τα νεαρά κορίτσια βιώνουν έντονα το συναίσθημα άγχους και πίεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει η κοινωνική επιστήμονας Κάρα Μπούκερ, εκ των συντακτών της έρευνας του Πανεπιστημίου του Έσεξ γιατί είναι πιο επιρρεπή στη σύγκριση.

Η απόκτηση ολοένα περισσότερων «ακολούθων» μπορεί να κάνει πολύ δυστυχισμένα κάποια κορίτσια.

Ορισμένοι νευρολόγοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι το κυνήγι των like στο διαδίκτυο μπορεί να αποβεί το ίδιο εξαρτησιογόνο με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών – υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για τέτοιες συγκρίσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ