Προσοχή! Καποια φάρμακα για την πίεση συνδέονται με καρκίνο στο πάγκρεας! Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες ηλικίας 50-79 έδειξε πως όσες έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας.

Με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου στο πάγκρεας φαίνεται να συνδέονται συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την υπέρταση. 

Όπως αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα που έγινε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκείνες που είχαν πάρει βραχείας δράσης φάρμακο που λειτουργεί ως αναστολέας διαύλων ασβεστίου (CCB) παρουσίασαν αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας κατά 66%. 

Επίσης, γυναίκες που χρησιμοποίησαν βραχείας δράσης φάρμακο CCB για τρία ή περισσότερα χρόνια αντιμετώπισαν περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν πάρει άλλα είδη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως αναφέρει το health.usnews.com.

Τα βραχείας δράσης CCB ήταν τα μοναδικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Zhensheng Wang.

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων περιλαμβάνει βραχείας δράσης νιφεδιπίνη (εμπορικές ονομασίες Procardia, Adalat CC), νικαρδιπίνη (Cardene IV), και διλτιαζέμη (Cardizem).

Η παρούσα μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 145.000 συμμετέχουσες ηλικίας 50-79 ετών στην αρχή της μελέτης. Η χρήση φαρμάκων -αλλά όχι η δοσολογία- που ακολούθησαν παρακολουθήθηκε από τους ερευνητές την περίοδο 1993-1998. Μέχρι το 2014, περισσότερες από 800 είχαν αναπτύξει καρκίνο του παγκρέατος, με τον κίνδυνο να παρουσιάζει αύξηση μόνο σε εκείνες που λάμβαναν βραχείας δράσης CCB.

Για όσες έπαιρναν τα εν λόγω φάρμακα τρία χρόνια ή περισσότερο, ο κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος ήταν 107% υψηλότερος από εκείνες που έλαβαν άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Τα άτομα που παίρνουν αυτή την κατηγορία φαρμάκων δεν πρέπει να πανικοβληθούν, επειδή ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος παραμένει πολύ χαμηλός. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, μόνο το 1,6% των Αμερικανών θα αναπτύξει τον συγκεκριμένο καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι -ακόμη και μετά από τον αυξημένο κίνδυνο από την λήψη ενός φαρμάκου CCB- οι πιθανότητες ενός ατόμου για καρκίνο στο πάγκρεας παραμένουν ελάχιστες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ