Η Ντίνα Νικολάου μας γλυκαίνει! Ετοιμάζει ρολό από αφράτο παντεσπάνι γεμιστό με κρέμα γιαουρτιού & κεράσια

Ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο γλυκό!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

2 κοφτές κουτ. σούπας βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα, για το άλειμμα του ταψιού

3 κουτάκια σκόνη βανίλιας

2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

2 φλιτζ. τσαγιού αγελαδινό γιαούρτι

½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κεράσια, χωρίς κοτσάνια και κουκούτσια, κομμένα στη μέση

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Παντεσπάνι: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ορθογώνιο ταψάκι, κατά προτίμηση ρηχό, με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. Το στρώνω με λαδόκολλα την οποία βουτυρώνω ελαφρώς και αυτή.
Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το βούτυρο και τις βανίλιες και συνεχίζω το χτύπημα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια λεία κρέμα.
Προσθέτω σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και λείο όπως αυτό του κέικ.
Το αδειάζω στο ταψάκι (το μείγμα δεν θα ξεπερνά σε ύψος τα 2 εκ.) και το ψήνω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και το αναποδογυρίζω αμέσως, μαζί με τη λαδόκολλα, σε μια καθαρή και στεγνή απλωμένη βαμβακερή πετσέτα για να ξεφορμάρω το ψημένο παντεσπάνι. Αφαιρώ με προσοχή τη λαδόκολλα και σκεπάζω αμέσως το παντεσπάνι με μια άλλη καθαρή πετσέτα, ελαφρώς νοτισμένη. Αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά.

Γέμιση: Στο μεταξύ, χτυπάω με το μίξερ το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να φτιάξω μια ογκώδη και αφράτη κρέμα. Προσθέτω τα κομμένα κεράσια και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.

Ρολό: Αφαιρώ με προσοχή την επάνω πετσέτα από το παντεσπάνι –οι πετσέτες το έχουν διατηρήσει αφράτο, μαλακό και ελαστικό ώστε να μπορώ να το τυλίξω. Απλώνω τη γέμιση επάνω στο παντεσπάνι και το τυλίγω σε ρολό, με προσοχή και με απαλές κινήσεις για να μην σπάσει. Το μεταφέρω σε μια πιατέλα και το βάζω για 20 λεπτά στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει λίγο η κρέμα της γέμισης αλλά και το παντεσπάνι. Κόβω το ρολό σε φέτες και το σερβίρω αμέσως.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ