Ένα θεϊκό γλυκό! Η Ντίνα Νικολάου ετοιμάζει αχλάδια με μους μασκαρπόνε & λιωμένη σοκολάτα

Το επιδόρπιο αυτό ετοιμάζεται με διάφορα είδη αχλαδιού, κυρίως με τα μεγάλα κίτρινα και γλυκά αχλάδια. Ωστόσο ιδιαίτερα νόστιμα είναι και τα βουτυράτα και οι κοντούλες, απλώς θα χρησιμοποιήσουμε τη διπλάσια δόση, δηλαδή 2 φρούτα ανά μερίδα.

Υλικά

4 μεγαλούτσικα ώριμα αχλάδια, μεγάλου μεγέθους (ή 8 αχλάδια βουτυράτα ή κοντούλες)

1 φλιτζ. τσαγιού σιρόπι γρεναδίνης (το βρίσκουμε σε κάβες και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε

150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια

70 γρ. λευκή σοκολάτα, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Πλένω και σκουπίζω καλά τα αχλάδια χωρίς να τα ξεφλουδίσω. Τα κόβω στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρώ τα κουκούτσια και λίγο από την «ψίχα» τους δημιουργώντας ένα βαθούλωμα.
Τα τοποθετώ σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, προσθέτω τη γρεναδίνη, 3 φλιτζ. τσαγιού (περίπου 600 ml) νερό, τη ζάχαρη και τα καρφάκια γαρίφαλου. Ανακατεύω προσεκτικά το υγρό με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην τουμπάρω τα αχλάδια, και ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια φωτιά.
Τα βράζω για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά. Στραγγίζω τα αχλάδια και τα αφήνω κατά μέρος να κρυώσουν. Σουρώνω το σιρόπι της κατσαρόλας και το αφήνω στην άκρη.
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή τη ζεσταίνω σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Την αποσύρω από το μπεν μαρί, προσθέτω 2 κουτ. σούπας από το σιρόπι της κατσαρόλας και ανακατεύω καλά. Αφήνω κατά μέρος.
Χτυπάω με το μίξερ χειρός (ή το σύρμα) το μασκαρπόνε μέχρι να αφρατέψει και προσθέτω άλλες 2 κουτ. σούπας από το σιρόπι που έχω αφήσει στην άκρη.

Σερβίρισμα: Μοιράζω τα αχλάδια (2 κομμάτια) στο κάθε πιάτο και γεμίζω την τρύπα που δημιούργησα με την κρέμα μασκαρπόνε και περιχύνω με τη λιωμένη κουβερτούρα. Ρίχνω από 2 – 3 κουτ. σούπας από το σιρόπι που έχει απομείνει και σκορπίζω την τριμμένη λευκή σοκολάτα. Σερβίρω αμέσως.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ