Τσίπρας: Περιμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών- Απορρίπτουμε συμψηφισμούς

Στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών και τις σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την αυξημένη νευρικότητα της Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα.

Αναφερόμενος, δε, στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, είπε «Αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».

Συμπλήρωσε, δε, ότι είναι καλοδεχούμενο το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις, από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζονται και επόμενα βήματα. «Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές», είπε και συνέχισε «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ