Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές- Τι αναφέρει η έκθεση της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs τόνισε ότι οι πιστωτές έχουν κίνητρο να στηρίξουν την βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. 

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs έθεσε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις, που υπάρχουν ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές.

Τόνισε, δε και τις δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ προειδοποίησε πως χωρίς αυτές οι αγορές θα συνεχίσουν να βλέπουν τη χώρα μας ως «ειδική περίπτωση» και ευάλωτη σε απρόβλεπτα σοκ. 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι πιστωτές έχουν κίνητρο να στηρίξουν την βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. 

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αποφασιστεί μία ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Όσο δύσκολη και εάν είναι αυτή πολιτικά και οικονομικά, οι ειδικοί της Goldman προειδοποιούν πως εάν δεν γίνει, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.

Η δεύτερη προϋπόθεση σχετίζεται με το να έχει οικοδομηθεί ένα σημαντικό «μαξιλάρι ρευστότητας» πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. Τέτοιου είδους μαξιλάρια ήταν που τόνωσαν των εμπιστοσύνη των επενδυτών στις περιπτώσεις της επιστροφής της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου στις αγορές, θυμίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος. «Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες χώρες, η Ελλάδα θα έρθει πιθανότατα αντιμέτωπη με πιο αυστηρή νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια» προειδοποιεί, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αναγκαίο το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν οι πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν το σύνολο του ποσού του προγράμματος, όπως αναφέρει η Goldman. 

H τρίτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία της εξόδου να περιλαμβάνει ένα «ισχυρό σύστημα κινήτρων» , το οποίο θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επισημαίνει ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να εξαρτάται από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, κάτι που άλλωστε έχουν επισημάνει πολλές φορές και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. 

Εφόσον και οι τρεις προϋποθέσεις αυτές εκπληρωθούν η Goldman βλέπει «ισχυρές πιθανότητες» σταδιακής σύγκλισης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με εκείνες των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ