Υπερατλαντικά ταξίδια; Ιδου ενας χρησιμος οδηγός επιβίωσης!

Αυτές οι οδηγίες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες αν πρόκειται να κάνετε υπερατλαντικό ταξίδι!

Να ταξιδέψουμε στα πιο μακρινά μέρη του πλανήτη σίγουρα ακούγεται υπέροχο, αλλά να βρεθούμε για περισσότερες από 7 ώρες περιορισμένοι σε μια αεροπορική θέση, για τους περισσότερους μοιάζει με πραγματικό εφιάλτη.

Φυσικά, στο τέλος ο χρόνος θα περάσει και εμείς θα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας, αλλά στο μεταξύ βρήκαμε και μερικές συμβουλές για να κυλήσει το ταξίδι μας όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα!

Έκδοση κάρτας μιλίων

Όταν πραγματοποιούμε ένα τόσο μακρινό ταξίδι, είναι έγκλημα σχεδόν, να μην χρησιμοποιήσουμε την απόσταση που διανύουμε προς όφελος μας. Η έκδοση κάρτας μιλίων είναι δωρεάν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε αεροπορικές συμμαχίες, δίνοντας μας την δυνατότητα να εξαργυρώσουμε τα μίλια μας στο μέλλον σε όποια εταιρία της συμμαχίας επιλέξουμε.

Αεροπορική εταιρεία

Μια μικρή απόκλιση στην τιμή μπορεί να κάνει την μεγαλύτερη διαφορά στο ταξίδι μας. Σίγουρα ένας προνομιακός ναύλος μπορεί να είναι δελεαστικός αλλά για να βεβαιωθούμε ότι είναι ο κατάλληλος για εμάς, πρέπει να συνυπολογίσουμε τις υπηρεσίες που μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος (όπως αποσκευές, σίτιση, ψυχαγωγία) τις ώρες άφιξης και αναχώρησης, την χώρα transit, τους χρόνους αναμονής, ακόμα και τον τύπο του αεροσκάφους. Σίγουρα οι εταιρείες με τις περισσότερες βραβεύσεις, έξυπνα διαμορφωμένους χώρους και ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι εκείνες που θα κάνουν την μετάβαση πιο ευχάριστη, και, αν η οικονομική διαφορά είναι μικρή, ειλικρινά αξίζει να προσφέρουμε στον εαυτό μας μια καλύτερη υπηρεσία, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το ταξίδι μας, όπως αναφερει το travelstories.gr.

(Photo: Suhyeon Choi)

Σωστή επιλογή θέσης

Σίγουρα για τις μικρές μετακινήσεις δεν έχει σχεδόν καμία σημασία, όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντικό να δεσμεύσουμε εγκαίρως την καλύτερη θέση, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Εκείνοι που δεν θέλουν να ενοχλούνται κατά την διάρκεια της πτήσης είναι συνετό να καθίσουν δίπλα στο παράθυρο, ενώ μια θέση δίπλα στον διάδρομο είναι προτιμότερη για τους πιο κινητικούς επιβάτες. Για όσους έχουν θέματα ύψους ή στην σκέψη μιας πολύωρης πτήσης νιώθουν τρόμο, ίσως θα ήταν καλύτερο να επενδύσουν σε μια premium economy θέση. Φυσικά, εδώ θα επαναλάβουμε ότι μια απόκλιση στην τιμή κάνει πραγματική διαφορά στο ταξίδι, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι επιλέγουν business class για τις υπερατλαντικές μετακινήσεις τους.

Ευκαιρία για διάβασμα

Οι μακρινές πτήσεις είναι η καλύτερη αφορμή για μελέτη, έρευνα και τακτοποίηση των σκέψεων μας. Οι περισσότεροι από εμάς, πριν την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού, είμαστε απορροφημένοι σε τόσες πολλές εκκρεμότητες που αναχωρούμε μόνο με τις βασικές προετοιμασίες χωρίς να έχουμε πολλές γνώσεις για τον προορισμό που θα επισκεφτούμε. Τι καλύτερο από το να έχουμε προμηθευτεί ή αποθηκεύσει ηλεκτρονικά έναν ταξιδιωτικό οδηγό, μερικούς χάρτες αλλά και ταξιδιωτικές ιστορίες από το μέρος στο οποίο ταξιδεύουμε, για να ξοδέψουμε τον χρόνο μας εποικοδομητικά. Ίσως είναι και μια καλή στιγμή να καταγράψουμε, εκτός από τα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε, τα συναισθήματα που θέλουμε να βιώσουμε και τις ανάγκες που θέλουμε να εκπληρώσουμε. Αποτελεί και εξαιρετικό μέτρο σύγκρισης για το ταξίδι της επιστροφής όπου θα κάνουμε αντίστοιχα και τον γραπτό απολογισμό μας.

(Photo: iStock)

Ρούχα

Οι παλιές “καλές” εποχές που ο κόσμος ντυνόταν επίσημα για να εισέλθει στο αεροπλάνο, έχουν περάσει προ πολλού. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβιβαστούμε με τις πυτζάμες μας, αλλά το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην άνεση. Ένας συνδυασμός ρούχων που δεν μας πιέζει, δεν τσαλακώνεται εύκολα και μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες είναι ένας καλός σύμμαχος, ακόμα περισσότερο αν διαθέτει και κάποια επισημότητα, το οποίο μπορεί να μας χαρίσει μια πολυπόθητη αναβάθμιση θέσης. Σημαντικό επίσης είναι οι κάλτσες που θα φορέσουμε να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης η χειραποσκευή μας καλό θα ήταν να διαθέτει και μια επιπλέον μπλούζα, καθώς τα ατυχήματα με φαγητό, ποτό ή υπερβολική εφίδρωση είναι αρκετά συνήθη σε τόσο περιορισμένους χώρους.

Χειραποσκευή

Μιλώντας για την χειραποσκευή, δεν χρειάζεται να την γεμίζουμε με πολλά πράγματα, καθώς σίγουρα τα περισσότερα δεν θα το χρειαστούμε. Το καλύτερο είναι να αρκεστούμε στα βασικά, όπως αποσμητικό, χαρτομάντιλα, μερικά υγιεινά σνακ, ένα καλό βιβλίο και μερικά ακόμα πράγματα που θα αναφέρουμε παρακάτω. Ένα νεσεσέρ με όλη την σειρά των καλλυντικών μας είναι τόσο περιττό όσο και ένα βιβλίο που δεν πρόκειται να διαβάσουμε.

Αφυδάτωση

Μετά το διαβατήριο και το πορτοφόλι μας, το επόμενο σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι να έχουμε αρκετό νερό για την διάρκεια του ταξιδιού μας. Αν και οι αεροσυνοδοί είναι σχεδόν πάντα πρόθυμοι να μας το προσφέρουν, είναι καλύτερο να έχουμε μεριμνήσει εγκαίρως για να μην τρέχουμε στο βάθος του αεροσκάφους κάθε λίγο και λιγάκι. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι εκτός από εμάς το αεροπλάνο φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό επιβατών και το κουμπί που καλεί το προσωπικό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται για πραγματικές ανάγκες και από όσους έχουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους, και όχι επειδή μας έπιασε ξαφνικά μια δίψα.

Όχι στο αλκοόλ ή στην καφεΐνη

Αν και ένα δυο ποτηράκια κρασί μπορούν να μας ζαλίσουν ευχάριστα, οι αυξομοιώσεις τις πίεσης στην καμπίνα σε συνδυασμό με το αλκοόλ συνήθως έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα στο κεφάλι και στο στομάχι μας. Το ίδιο ισχύει και για την καφεΐνη, η οποία δεν θα μας διευκολύνει στο να κοιμηθούμε αλλά θα μας κάνει να νιώσουμε το ταξίδι μας λίγο μεγαλύτερο. Καλό είναι να κρατηθούμε μακριά από τους πειρασμούς και να τους αντικαταστήσουμε με έναν χυμό ή μια σόδα για να δροσιστούμε.

(Photo: Alamy)

Ασκήσεις γιόγκα

Ένα καλό αντίδοτο στην πολύωρη ακινησία είναι το περπάτημα, το τέντωμα, οι κυκλικές κινήσεις σε χέρια, πόδια, ώμους και κεφάλι για να τονωθεί η κυκλοφορία του αίματος. Για τους οπαδούς της ανατολίτικης φιλοσοφίας, μερικές ασκήσεις γιόγκα διαμορφωμένες ειδικά για τέτοιες συνθήκες θα βελτιώσουν την ποιότητα του ταξιδιού μας, θα μας χαλαρώσουν για να κοιμηθούμε και θα μας αναζωογονήσουν λίγη ώρα προτού φτάσουμε στον προορισμό μας.

Ακουστικά, μάσκα, μαξιλάρι

Είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για έναν ευχάριστο ύπνο στο ταξίδι μας. Ένα ζευγάρι καλά ακουστικά είναι προτιμότερα από τις ψείρες που συνήθως συνοδεύουν την μονάδα ψυχαγωγίας, καθώς μπορούν να μας απομονώσουν από τους υπόλοιπους ήχους του αεροπλάνου. Αντίστοιχα μια μάσκα ύπνου μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς και όχι τα φώτα του διαδρόμου ή η χρονική ζώνη στην οποία βρισκόμαστε, το πότε ακριβώς θα κοιμηθούμε. Τέλος αναφορικά με το μαξιλάρι, αξίζει να επενδύσουμε σε ένα καλής ποιότητας, που να ταιριάζει με το σωματότυπο μας και να στηρίζει σωστά τον αυχένα μας. Επίσης καλό είναι να έχουμε και μια μικρή μαξιλαροθήκη μαζί μας γιατί είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να πλύνουμε την μαξιλαροθήκη παρά ολόκληρο το μαξιλάρι.

Προσαρμογή στην ώρα του τόπου που βρισκόμαστε

Ακόμα και πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, είναι καλό να έχουμε συντονιστεί το δυνατόν συντομότερο με την χρονική ζώνη του τόπου στον οποίο ταξιδεύουμε. Κοινώς αν το ταξίδι μας πραγματοποιείται σε βραδινή ώρα σύμφωνα με το τοπικό ρολόι, είναι συνετό να προσπαθήσουμε να κοιμηθούμε, ενώ αν φτάνουμε αργά το βράδυ, είναι προτιμότερο να παραμείνουμε ξύπνιοι ώστε να κοιμηθούμε μια και καλή στο ξενοδοχείο μας. Φυσικά σε περίπτωση που φτάσουμε πρωινή ώρα και νιώθουμε κατάκοποι, μια μικρή μεσημεριανή σιέστα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά να προσέξουμε να μην υπερβαίνει τις 2 ώρες, εκτός και αν έχουμε σκοπό να βιώσουμε στο έπακρο την νυχτερινή διασκέδαση του προορισμού μας!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ