Ποια είναι τα οφέλη του μελιού στην υγεία

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού είναι πολλές.

Μια κουταλιά μελιού προσδίδει περίπου 60 θερμίδες και περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων. Οι ιδιότητες και τα οφέλη του, λοιπόν, είναι πολλές.

Αρχικά, το ωμό μέλι μπορεί να ενεργοποιήσει ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη κι έτσι το βάρος εξισορροπείται. Εν συνεχεία, είναι φυσικό καταπραϋντικό των αλλεργιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό, καθώς -όπως αναφέρει το Λόγω... Διατροφής- η κατανάλωση ενός γραμμαρίου μελιού ανά κιλό σωματικού βάρους για 8 εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τα αλλεργικά συμπτώματα.

Το μέλι είναι ιδανικός υδατάνθρακας πριν από την άσκηση κι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας, καθώς σε αυτό εμπεριέχονται φυσικά σάκχαρα, νερό, μέταλλα, βιταμίνες, γύρη και πρωτεΐνη. Επιπροσθέτως, το μέλι έχει πολυφαινόλες οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Ακόμα, το μέλι -πριν από τον ύπνο- αναπληρώνει τις αποθήκες γλυκογόνου του ήπατος κι εμποδίζει τη διέγερση του εγκεφάλου κι ενισχύεται η παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση του ιστού κατά τις περιόδους ανάπαυσης. Το μέλι, επίσης, αντιδρά με τα υγρά του σώματος και δημιουργείται υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο είναι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια. Τέλος, μειώνεται η έκκριση βλέννας κι έτσι συστήνεται ½ - 2 κ.γ. μέλι για τη βελτίωση του βήχα σε άτομα άνω του ενός έτους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ