Αποκλ.– Μade in Greece οι «8 Γυναίκες» από το Κιλκίς: Πωλούν σε 800 σημεία της Ελλάδας το φρέσκο γάλα τους– Πώς τα κατάφεραν

Οι γυναίκες που κρύβονται πίσω από το γάλα «8 Γυναίκες» και την εταιρεία «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου ΙΚΕ» μίλησαν στο MadeinGreece.news για τη διαδρομή τους.

Μία παρέα 8 γυναικών, 6 προερχόμενες από οικογένειες με μακριά παράδοση στην αγελαδοτροφία και 2 με ενασχόληση χρόνων σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους και να βγάλουν στην αγορά το δικό τους φρέσκο, αγνό, αγελαδινό γάλα. Με την επωνυμία «8 Γυναίκες», οι «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου» προσφέρουν ένα γάλα με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που ανταγωνίζεται ισάξια ετικέτες γνωστών γαλακτοβιομηχανιών.

Το γάλα συλλέγεται καθημερινά από τις φάρμες των 6 γυναικών και από αγελάδες που εκτρέφονται με ζωοτροφές παραγωγής τους. Πρόκειται για ένα ολόπαχο, αυθεντικό γάλα, «φτιαγμένο από μητέρες για μητέρες». Παραδίδεται στην αγορά σε διάφανη φιάλη του 1 λίτρου πλήρες (3,9% – 4% λιπαρά) και ελαφρύ (1,5% λιπαρά), με διάρκεια επτά ημερών. Βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις 5 Φεβρουαρίου, ενώ δείγμα της επιτυχίας που γνωρίζει ήδη, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ο υπερδιπλασιασμός των σημείων πώλησης, από 300 τον Φεβρουάριο σε 800 τον Μάιο.

Η Σύλβια Σαμολαδά, η Κούλα Ιορδανίδου, η Λαμπρινή Τσομπανίδου, η Κρυσταλλία Σαράντη, η Αντιγόνη Κουρούτσιου, η Χριστίνα Σπύρου, η Ερασμία Παπαδοπούλου και η Δέσποινα Βουδούρη, είναι οι γυναίκες που κρύβονται πίσω από το γάλα «8 Γυναίκες» και την εταιρεία «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου ΙΚΕ» με έδρα το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς και μίλησαν στο MadeinGreece.news για τη διαδρομή τους, τον ανταγωνισμό, την συνεργασία τους με τη ΜΕΒΓΑΛ,την επιχειρηματικότητα στο γυναικείο φύλο και φυσικά το αγνό τους γάλα.

Τα σημαντικότερα σημεία από την αποκλειστική συνέντευξη των 8 Γυναικών στο madeingreece.news:

  • H ιδέα ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο τον γιο της Σύλβιας Σαμολαδά το καλοκαίρι του 2017 που είχε την επιθυμία να κυκλοφορήσει στην αγορά το γάλα της φάρμας τους.
  • Οι 6 γυναίκες κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Σύλβιας Σαμολαδά και κάθισαν σε ένα τραπέζι για να δουν τι άλλο τις ενώνει εκτός από την αγάπη για την αγελαδοτροφία.
  • Στις 5 Φεβρουαρίου το γάλα ήταν στα ράφια των super market.
  • Μια γυναίκα επιχειρηματίας, η Μαίρη Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ άκουσε την ιδέα και αποφάσισε να στηρίξει το εγχείρημα των 8 Γυναικών. Αυτό που έπεισε την κ. Χατζάκου ήταν η δέσμευση της ομάδας να έχει υψηλά ποιοτικά κριτήρια ένταξης των αγελαδοτρόφων, αλλά και ηαποφασιστικότητα των 8 Γυναικών να ενωθούν για ένα κοινό σκοπό και να επιχειρήσουν στον ανταγωνιστικό κλάδο της γαλακτοκομίας.
  • Ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση που οφείλεται στο ότι έχει λίπος 3,9-4% για αυτό και έχει γλυκιά γεύση. Το συλλέγουμε καθημερινά με ιδιαίτερη φροντίδα από τις δικές μας και μόνο αγελάδες, που εκτρέφουμε με ζωοτροφές παραγωγής μας, και στη συνέχεια το εμπιστεύομαστε στη ΜΕΒΓΑΛ -μια αξιόπιστη εταιρεία με βαθιά γνώση στο γάλα- για τη συσκευασία και διανομή του.
  • Η περιορισμένη και ελεγμένη παραγωγή διασφαλίζει όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
  • Απευθυνόμαστε σε καταναλωτές που ψάχνουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα τρόφιμα. Σήμερα μπορείτε να βρείτε το γάλα μας σε 800 σημεία πώλησης, κύρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
  • Αν δεν είχαμε τη στήριξη των οικογένειων μας, αλλά και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε μια άλλη γυναίκα επιχειρηματίας η κ. Χατζάκου, θα είχαμε μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα.
  • Όνειρό μας είναι να αποκτήσει το γάλα μας «8 Γυναίκες», μια σταθερή θέση στο ψυγείο των καταναλωτών, διατηρώντας την ποιότητα.

 

  • Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του γάλακτος «8 Γυναίκες»; 

H ιδέα ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο τον γιο της Σύλβιας Σαμολαδά το καλοκαίρι του 2017 που είχε την επιθυμία να κυκλοφορήσει στην αγορά το γάλα της φάρμας τους που βρίσκεται στο Γυναικόκαστρο, στο Νομό Κιλκίς. Η οικογένεια της Σύλβιας είναι τρεις γενιές αγελαδοτρόφοι και έχουν πραγματική αγάπη για αυτή τη δουλειά που είναι 365 μέρες το χρόνο.

Η συνηθισμένη ερώτηση που μας απευθύνουν είναι πώς βρεθήκαμε 8 γυναίκες και ενωθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια. Η Σύλβια γνωριζόταν κοινωνικά με την Ερασμία Παπαδοπούλου που έχει πολυετή εμπειρία στο marketing & στις πωλήσεις στον κλάδο των τροφίμων. Σε ένα καφέ μεταξύ γυναικών, η Σύλβια επικοινώνησε στην Ερασμία τη σκέψη του γιου της Αλέξανδρου και η αυθόρμητη ερώτηση που έκανε η Ερασμία είναι αν υπάρχουν και άλλες γυναίκες αγελαδοτρόφοι, όπως η Σύλβια. Οι 6 γυναίκες κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Σύλβιας Σαμολαδά και κάθισαν σε ένα τραπέζι για να δουν τι άλλο τις ενώνει εκτός από την αγάπη για την αγελαδοτροφία.

Συμφωνήθηκε ότι η κάθε μια αγαπάει τη δουλειά της, όπως αγαπά να φροντίζει τους δικούς της ανθρώπους. Ήταν όμως σημαντικό να δούμε τι κοινές αξίες έχουμε για να κάνουμε μια ένωση γυναικών και να υλοποιήσουμε το όνειρο μας.

1. Συνεργασία, ενότητα – Σύλβια

2. Προσπάθεια, επιμονή, αγάπη, φιλία – Κούλα

3. Κατανόηση, σεβασμό – Χριστίνα

4. Ειλικρίνια, αυθεντικότητα – Κρυσταλλία

5. Δέσμευση, ακεραιότητα – Λαμπρινή

6. Αφοσίωση, υπομονή – Ερασμία

7. Ευγνωμοσύνη, θυσία – Αντιγόνη

8. Ελπίδα, φαντασία – Δέσποινα

Τα υπόλοιπα κίνησαν γρήγορα και στις 5 Φεβρουαρίου το γάλα ήταν στα ράφια των super market.

Η Ερασμία ανέπτυξε το concept, το branding, την επικοινωνιακή στρατηγική και έκανε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα της ιδέας. Η Δέσποινα, επιχειρηματίας και η ίδια, εντάχθηκε στην ομάδα των γυναικών για να στηρίξει το project χρηματοοικονομικά.

Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί εμφιαλωτής και διανομέας για να φτάσει το γάλα στα ράφια των super market. Μια γυναίκα επιχειρηματίας, η Μαίρη Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ άκουσε την ιδέα και αποφάσισε να στηρίξει το εγχείρημα των 8 Γυναικών. Αυτό που έπεισε την κ. Χατζάκου ήταν η δέσμευση της ομάδας να έχει υψηλά ποιοτικά κριτήρια ένταξης των αγελαδοτρόφων, αλλά και ηαποφασιστικότητα των 8 Γυναικών να ενωθούν για ένα κοινό σκοπό και να επιχειρήσουν στον ανταγωνιστικό κλάδο της γαλακτοκομίας.

  • Ποια είναι τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος «8 Γυναίκες»; Σε τι διαφέρει από τα άλλα της αγοράς;

Ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση που οφείλεται στο ότι έχει λίπος 3,9-4% για αυτό και έχει γλυκιά γεύση. Το συλλέγουμε καθημερινά με ιδιαίτερη φροντίδα από τις δικές μας και μόνο αγελάδες, που εκτρέφουμε με ζωοτροφές παραγωγής μας, και στη συνέχεια το εμπιστεύομαστε στη ΜΕΒΓΑΛ -μια αξιόπιστη εταιρεία με βαθιά γνώση στο γάλα- για τη συσκευασία και διανομή του.

Η περιορισμένη και ελεγμένη παραγωγή διασφαλίζει όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, γι΄αυτό οι «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου», καταφέρνουν να δώσουν στον καταναλωτή ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, ένα αγνό, ποιοτικό φρέσκο γάλα.

  • Πόσο εύκολο ήταν να βγείτε στην αγορά και να ανταγωνιστείτε ετικέτες γνωστών γαλακτοβιομηχανιών;

Ο ανταγωνισμός στον κλάδο των γαλακτοκομικών είναι μεγάλος, αλλά εμείς απευθυνόμαστε σε καταναλωτές που ψάχνουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα τρόφιμα. Σήμερα μπορείτε να βρείτε το γάλα μας σε 800 σημεία πώλησης, κύρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

  • Γυναίκες και επιχειρηματικότητα. Ποια η σχέση μεταξύ των δύο, συνδυάζονται οι δύο ρόλοι και τι θα λέγατε σε όσες γυναίκες σκέφτονται και επιθυμούν να βγουν μπροστά στο επιχειρηματικό τοπίο;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι όταν οι γυναίκες θέλουν μπορούν. Ως γυναίκες έχουμε πολλαπλούς ρόλους, καθώς είμαστε σύζυγοι, σύντροφοι, μητέρες αλλά και εργαζόμενες που επιχειρούν σε ένα δύσκολο κλάδο. Αν δεν είχαμε τη στήριξη των οικογενειών μας, αλλά και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε μια άλλη γυναίκα επιχειρηματίας η κ. Χατζάκου, θα είχαμε μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα.

  • Εμείς δημιουργήσαμε το site »Made in Greece.news». Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Το δημιούργημά μας ειναι 100% ελληνικό, καθώς οι μονάδες ανήκουν σε ελληνικές οικογένειες κτηνοτρόφων, το γάλα μας εμφιαλώνεται και διανέμεται από ελληνική εταιρία και όλη η επικοινωνία που κάνουμε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την καθημερινότητα Ελληνίδων κτηνοτρόφων που επιχειρούν.

  • Ποιες είναι οι σκέψεις και τα όνειρά σας για το μέλλον; Σε ποιο σημείο θα θέλατε να φτάσει η εταιρεία σας;

Η επώνυμη ζήτηση είναι αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε και σε άλλα σημεία πώλησης (ξεκινήσαμε με 300 σημεία τον Φεβρουάριο και τον Μάιο έχουμε φθάσει σε 800 σημεία πώλησης). Όνειρό μας είναι να αποκτήσει το γάλα μας, «8 Γυναίκες», μία σταθερή θέση στο ψυγείο των καταναλωτών, διατηρώντας την ποιότητα.

WHO IS WHO

Αντιγόνη Κουτρούτσιου Αγελαδοτρόφος
Η σπεσιαλιτέ της είναι το χοιρινό στη γάστρα το οποίο θα ετοιμάσει σε όποιον υποδεχτεί στο σπίτι της με μεγάλη της χαρά. Τα γαλάζια μάτια της χαμογελούν όταν μιλούν για τη ζωή στο χωριό. Το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας είναι αυτό το οποίο μπορεί να διαθέσει σε έναν καφέ, με μία φίλη. Μοιράζεται περίπου τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της με τον Χρήστο και η μεγάλη της αδυναμία είναι τα τρία της παιδιά. Πιστεύει πως το καλό, ποιοτικό γάλα είναι ένας τρόπος να φροντίζεις τους δικούς σου ανθρώπους στους οποίους θέλει πάντα να προσφέρει μόνο το καλύτερο. Αυτό το γάλα θέλει να προσφέρει και στις άλλες μανάδες, ώστε να φροντίσουν κι εκείνες με τη σειρά τους τους δικούς τους ανθρώπους.

Κούλα Ιορδανίδου Αγελαδοτρόφος
Σπούδασε οικονομικά στην μακρινή Ρωσία και κατέληξε να ασχολείται με την γαλακτοπαραγωγή όταν γνώρισε τον άντρα της και αποφάσισαν να χτίσουν μαζί μία κτηνοτροφική μονάδα. Μένει στο Κιλκίς με τον άντρα της και τους τρεις γιους της, είναι κολλητή φίλη με τη Σύλβια με την οποία μοιράζονται γέλια και δυσκολίες και πιστεύει ότι το ποιοτικό γάλα είναι αυτό που οφείλει να προσφέρει κάθε μάνα στο παιδί της. Το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας έρχεται το βράδυ, όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο που η Κούλα είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει τις πιο νόστιμες συνταγές με βάση το γάλα: από ρυζόγαλο μέχρι σουρβά, την παραδοσιακή, ποντιακή σούπα με στραγγιστό γιαούρτι, ρύζι και δυόσμο.

Σύλβια Σαμολαδά Αγελαδοτρόφος
Δυναμική και γεννημένη αρχηγός, η Σύλβια είναι η ψυχή της ένωσης και εκείνη από την οποία ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της. Έχοντας μεγαλώσει με τη γιαγιά και τον παππού της στο Κιλκίς, αγάπησε τον τόπο με πάθος και αποφάσισε, αφού έφυγε για ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη, να επιστρέψει και να χτίσει τη ζωή της εκεί. Διοικεί μόνη της δύο κτηνοτροφικές μονάδες, είναι κολλητή φίλη με την Κούλα και πιστεύει με όλη της την ψυχή ότι οι γυναίκες, ενωμένες μπορούν να παράγουν το καλύτερο γάλα. Ο άντρας της σκάει από περηφάνια για εκείνη, είναι μητέρα δύο αγοριών, του Χρήστου και του Αλέξανδρου, και, όταν βρίσκει λίγο χρόνο, λατρεύει να ασχολείται με τη διακόσμηση του σπιτιού της.

Λαμπρινή Τσομπανίδου Αγελαδοτρόφος
Το γέλιο της ακούγεται σε όλο το Γυναικόκαστρο. Και της αρέσει να γελάει, πολύ. Το τελευταίο διάστημα γελάει ακόμα πιο συχνά, αφού πρόσφατα έγινε γιαγιά για δεύτερη φορά και αυτή είναι μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που έχει ζήσει, όπως λέει. Στο εγγόνι της, όπως και στα δικά της παιδιά, δεν θα έδινε τίποτα λιγότερο από το γάλα που παράγουν εκείνη και οι υπόλοιπες γυναίκες. Πιστεύει μάλιστα ότι ένα συστατικό του καλού γάλακτος είναι η αγάπη και η φροντίδα που δείχνει εκείνη και η οικογένειά της στις αγελάδες τους: την Κλεοπάτρα, τη Βαλεντίνα και τα άλλα «κορίτσια», όπως χαϊδευτικά τις αποκαλεί.

Κρυσταλλία Σαράντη Αγελαδοτρόφος
Σπούδασε κομμωτική και ασχολήθηκε μάλιστα με το επάγγελμα για 4 χρόνια, όμως πλέον ο μόνος άνθρωπος τον οποίο κουρεύει είναι ο άντρας της. Από την εμπειρία της στο κομμωτήριο έμαθε πως, αν μία γυναίκα γκρινιάζει, θα αρχίσουν να γκρινιάζουν και οι υπόλοιπες γύρω της. Η ίδια όμως δεν παραπονιέται καθόλου για τη ζωή και την καθημερινότητά της. Τα τελευταία 37 χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία και τους τρεις γιους της. Θεωρεί ότι το γάλα είναι η δουλειά της και θέλει μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλωστε ο λόγος που αποφάσισε να συμμετέχει στην ένωση είναι γιατί στοχεύει στην παραγωγή ενός ποιοτικού και πλήρως ελεγμένου γάλακτος. Λατρεύει το καλοκαίρι, να πίνει παγωμένο καφέ (με μπόλικο γάλα, φυσικά) μαζί με τον άντρα της και ανυπομονεί για τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα.

Χριστίνα Σπύρου Αγελαδοτρόφος
Κάποτε ασχολιόταν με τη ραπτική, κρύβει δηλαδή μία καλλιτεχνική ψυχή. Είναι επίσης και η πιο γλυκιά της παρέας, η ήρεμη δύναμη που αγαπάει να φροντίζει τις αγελάδες και εκείνη που μιλάει με την πιο μεγάλη τρυφερότητα για εκείνες. Δεν είναι τυχαίο που τους βάζει μουσική, όταν θέλει να τις καλέσει κοντά της, ενώ οι τροφές που τους δίνει είναι όλες βιολογικές, με ιδιαίτερη έμφαση στο τριφύλλι. Την αγάπη της για το επάγγελμα την έχει μεταδώσει μάλιστα και στις δύο της κόρες, που θέλουν και εκείνες να ασχοληθούν με την οικογενειακή φάρμα. Παραμένει ερωτευμένη με τον άντρα της μετά από 25 χρόνια και πιστεύει ότι το μυστικό για να κρατήσει μία σχέση είναι η απόλυτη ειλικρίνεια.

Δέσποινα Βουδούρη Επιχειρηματίας
Η Δέσποινα είναι το επιχειρηματικό μυαλό πίσω από την ένωση. Η ίδια πίστεψε στην δύναμη των “Γυναικών Γαλακτοπαραγωγών Γυναικόκαστρου”, στις γνώσεις τους αλλά και στο μεράκι τους να παράγουν όλες μαζί, ενωμένες ένα εξαιρετικό γάλα. Δυναμική και η ίδια, πιστεύει ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα χρειάζεται τόλμη και επιμονή. Σαν μητέρα, πάλι, ήθελε ανέκαθεν να αναζητά τις πιο αγνές πρώτες ύλες για το παιδί της. Έτσι για εκείνη ήταν πάρα πολύ σημαντικό το γάλα “8 Γυναίκες” να έχει αγνότητα στη σύνθεσή του, σεβασμό στην τυποποίησή του και, φυσικά, να είναι πάρα πολύ νόστιμο. Πιστεύει άλλωστε ότι το νόστιμο γάλα είναι εκείνο που θα ταξιδέψει όποιον τον δοκιμάσει σε αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές από την παιδική του ηλικία.

Ερασμία Παπαδοπούλου Επιχειρηματίας
Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, η Ερασμία είναι εκείνη που ανέλαβε το κομμάτι του Marketing, να “συστήσει” δηλαδή με τον πιο δημιουργικό τρόπο το γάλα “8 Γυναίκες” στις νέες μητέρες και στους καταναλωτές. Πιστεύει ότι το γάλα “8 Γυναίκες” είναι τόσο πιο πλούσιο και τόσο νόστιμο λόγω της επαφής των ζώων με τη φύση αλλά και γιατί διατηρεί μέσα στο μπουκάλι του σχεδόν όλα τα συστατικά που έχει και τη στιγμή που αρμέγεται. Σημαντικό συστατικό του γάλακτος είναι όμως για την Ερασμία και οι ίδιες οι γυναίκες. Η αγάπη τους για αυτό που κάνει η καθεμία στην ένωση καθώς και οι αξίες της αυθεντικότητας, της ειλικρίνειας και της αφοσίωσης που φέρνουν στην δουλειά της. Μητέρα και η ίδια, θα ήθελε η κόρη της να είναι πάνω απ’ όλα γερή και να μάθει να μην το βάζει κάτω στα δύσκολα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και τα σημεία πώλησης: https://www.8gynaikes.gr/

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreecenews στις 21/5/2018 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ