Μια εκπληκτική Ινδική συνταγή από την Νένα Ισμυρνόγλου: Φτιάχνει απίθανα γλυκόξινα ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι πολύ διαδεδομένα στην Ινδία και υπάρχουν δεκάδες τρόποι να μαγειρευτούν, εδώ συνδυάζονται με πολλά μπαχαρικά και ζάχαρη.

Υλικά
500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
2 κουτ. σούπας λάδι
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κομμάτι τζίντζερ 2 εκ., ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού γκαράμ μασάλα (φτιάχνουμε μόνοι μας ή αγοράζουμε έτοιμο μείγμα μπαχα­ρικών σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα)
3 κουτ. σούπας πουρές ταμάρινδου (μόνο σε καταστήματα με ασιατικα τρόφιμα, αντικαθιστούμε με 3 κουτ. σούπας χυμό λάιμ, στον οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
4 ώριμες ντομάτες, σε κύβους
4 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή μέντας ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Ευχαριστούμε το gastronomos.gr και τη Νένα Ισμυρνόγλου για την παραχώρηση της συνταγής​

Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια καλά, και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό. Αφήνουμε να πάρουν βράση και αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-11/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Είναι σημαντικό τα ρεβίθια να είναι μαλακά σε αυτό το στάδιο, γιατί δεν θα μαλακώσουν άλλο μόλις προστεθεί η σάλτσα. Στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει, προσθέτουμε το τζίντζερ ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, τη ζάχαρη, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το τσίλι, το γκαράμ μασάλα και αλάτι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον πουρέ ταμάρινδου και τις ντομάτες, και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 500 ml νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε τα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε με ψωμάκια roti.

 

Who is Who


Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ