Η δύναμη της θέλησης: Από άστεγος στους δρόμους της Φιλαδέλφεια με υποτροφία στο Χάρβαρντ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ζούσε σε ξενώνες για τους άστεγους, οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν αλλά εκείνος βρήκε τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή του

Συνολικά 39.506 άτομα υπέβαλαν αίτηση για μια θέση στην προπτυχιακή κατηγορία του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2021 και μόλις 2.037 έγιναν δεκτoί , ποσοστό περίπου 5,2%. Κανένας μαθητής από τη λίστα αναμονής δεν έγινε δεκτός.

Μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσει κάποιος μια θέση στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Πόσο μάλλον με υποτροφία. Κι όμως με την δύναμη της θέλησης του και με σκληρή προσπάθεια ένας 18χρονος μαθητής που ζούσε άστεγος στους δρόμους της Φιλαδέλφεια τα κατάφερε! Ο λόγος για τον Ρίτσαρντ Τζέκινς. 

Ο Ρίτσαρντ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε καταφύγια για τους άστεγους. Αυτός και η μητέρα του μετακινούνταν πολύ και όταν εκείνη δεν είχε χρήματα να πληρώσει το ξενοδοχείο, ζούσαν σε ξενώνες αστέγων. Ο Ρίτσαρντ ντρεπόταν να πει στους συμμαθητές του που έμενε. Και ήξερε ότι μόνο ένα πράγμα μπορούσε να τον βγάλει από αυτή τη μίζερη ζωή: Η εκπαίδευση.



«Συνειδητοποίησα ότι πρέπει να κάνω κάτι για να αλλάξω τη ζωή μου, επειδή δεν είχα το δικαίωμα να αναγκάσω τα παιδιά που πιθανώς θα έκανα  να περάσουν από αυτό που περνάω τώρα», δήλωσε ο Τζένκινς στο ραδιοφωνικό σταθμό της Φιλαδέλφειας WHYY.

Ο Ρίτσαρντ ήταν αφοσιωμένος στο στόχο του και πολύ καλός μαθητής κι αυτό δεν άρεσε στους συμμαθητές του. Τον κορόιδευαν και τον αποκαλούσαν "Χάρβαρντ" ή "βιβλιοφάγο". Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι ο Ρίτσαρντ όντως θα έπαιρνε μία θέση στο Χάρβαρντ, αναφέρει το Associated Press.

Ο Τζέκινς ήταν φημισμένος φοιτητής στο γυμνάσιο  Girard College, ένα οικοτροφείο στη βόρεια Φιλαδέλφεια, για φοιτητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και μονογονεϊκές οικογένειες, που όλοι φοιτούν με υποτροφία. Δούλεψε σκληρά όλη του την ακαδημαϊκή ζωή για να φτάσει εκεί που είναι σήμερα. Παρακολούθησε επίσης ένα πρόγραμμα ανάγνωσης και γραφής στην 8η τάξη που ονομάζεται Mighty Writers, το οποίο "διδάσκει τα παιδιά της Φιλαδέλφειας, ηλικίας 7 έως 17 ετών, να σκέφτονται και να γράφουν με σαφήνεια".

Πρόσφατα ο Ρίτσαρντ πήγε στους Mighty Writers, για να πει τα καλά νέα στον διευθυντή του προγράμματος. Φορούσε την μπλούζα με το λογότυπο του Χάρβαρντ και τους είπε ότι όχι μόνο έγινε δεκτός αλλά θα παρακολουθήσει όλο το πρόγραμμα σπουδών με πλήρη υποτροφία.

Ο 18χρονος μαθητής αποφάσισε να κάνει αίτηση μετά από ένα διαφημιστικό μήνυμα που έλαβε από το πανεπιστήμιο για ένα πρόγραμμα που πλήρωνε τα δίδακτρα για τις οικογένειες που είχαν εισόδημα κάτω από 65.000 δολάρια το χρόνο. Δεν περίμενε ποτέ να γίνει δεκτός σε ένα τόσο καλό πανεπιστήμιο και όταν είδε τα αποτελέσματα δε μπορούσε να το πιστέψει.

Τα νέα για την αποδοχή του στο φημισμένο πανεπιστήμιο τα έμαθε σε ένα ταξίδι με το σχολείο στο Παρίσι. Κάποια στιγμή μαζεύτηκαν όλοι γύρω από έναν υπολογιστή για να δουν την ανακοίνωση με τους εισαχθέντες και όταν είδαν το όνομα του όλο το δωμάτιο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ζητωκραυγές, δάκρυα και φωνές.

Ο ίδιος ήταν τόσο ενθουσιασμένος που έριξε κάτω το κινητό του όταν διάβασε την επιστολή αποδοχής. Η μητέρα του, ωστόσο, ποτέ δεν αμφέβαλε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει. "Δεν είμαι έκπληκτη", δήλωσε η Quiana Mc Laughlin στο Philadelphia Inquirer.

Ο Ρίτσαρντ ευχαριστεί τη μητέρα του που πάντα είχε πίστη σε αυτόν και σκοπεύει να δουλέψει σκληρά για να ανταποκριθεί στην ευκαιρία που του δόθηκε. Τον Σεπτέμβρη θα μετακομίσει στη Μασαχουσέτη, στη Βοστόνη, για να ξεκινήσει τη νέα του ζωή. Σκοπεύει να σπουδάσει πληροφορική και να ασχοληθεί με τη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης και ελπίζει κάποια στιγμή να δημιουργήσει τη δική του εταιρία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ