Ανησυχία για την Μεσόγειο- Πως μια πλαστική σακούλα από μαγαζί της Θεσσαλονίκης σκότωσε μία φάλαινα στη Μύκονο

Πολλά θαλάσσια είδη απειλούνται από την συσσώρευση πλαστικού στη Μεσόγειο.

Το πλαστικό αποτελεί τον νούμερο 1 κίνδυνο για τις φάλαινες- φυσητήρες. 

Σύμφωνα με τις έρευνες που διαξάγει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, «Πέλαγος», που εδρεύει στην Αθήνα, η νεκροψία σε εννέα από τα 24 κτήτη που βρέθηκαν νεκρά στις ελληνικές θάλασσες απέδειξε πως τα ζώα έχασαν τη ζωή τους αργά και οδυνηρά, αφού κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες πλαστικού. 

Ο επικεφαλής των θάλασσιών βιολόγων στο Ινστιτούτο, Αλέξανδρος Φραντζής, τόνισε μιλώντας στους Times πως βρέθηκε φάλαινα-φυσητήρας γένος αρσενικού κοντά στη Μύκονο η οποία είχε καταπιεί περισσότερα από 100 πλαστικά αντικείμενα, ανάμεσα σε αυτα και πλαστικές σακούλες σαν κι εκείνες του σούπερ μάρκετ! Μάλιστα μία από αυτές ήταν από ένα μαγαζί που σέρβιρε κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου 500 μίλια μακριά. 

«Η φάλαινα είχε έναν βίαιο θάνατο και μόνο εμείς είμαστε υπόλογοι» τόνισε ο Δρ Φραντζής. «Είναι ανησυχητικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη... Η τάση θα επιδεινωθεί γιατί η ποσότητα πλαστικών αποβλήτων στο Αιγαίο αυξάνεται».

Και άλλα είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται όλο και περισσότερο από την συσσώρευση πλαστικού στη θάλασσα.

Μελέτες δείχνουν ότι περισσότερο από το 90% των απορριμμάτων στη Μεσόγειο είναι πλαστικά είδη.

Η συγκέντρωση πλαστικών στη Μεσόγειο είναι 1,2 εκατομμύρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ