Ρολό με κιμά κοτόπουλου & σάλτσα γιαουρτιού-μουστάρδας από την μοναδική Ντίνα Νικολάου

Αγαπημένο φαγητό των παιδιών, ειδικά αν το συνοδέψετε με τηγανητές πατάτες και με μια απλή πράσινη σαλάτα.

Υλικά

Για το ρολό

700 γρ. κιμάς κοτόπουλου, από μπούτια και στήθος, ανάμεικτα, χωρίς δέρμα ή κιμάς από φιλέτο στήθους γαλοπούλας

1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη

1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη

3 φέτες βραστό χοιρινό ζαμπόν από μπούτι, πολύ ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

6 – 8 στρογγυλές και μεγάλες φέτες μορταδέλα, χωρίς πιπέρι

Για τη σάλτσα

3 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας

2 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα

4 κουτ. σούπας γιαούρτι, κατά προτίμηση κατσικίσιο

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το ρολό: Ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τη φέτα, το κασέρι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα αυγά, την πάπρικα, το χοιρινό ζαμπόν, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνω πολύ καλά με τα χέρια μου, τα οποία λαδώνω τακτικά με τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για να μην κολλάει το μείγμα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βάζω στον πάγκο εργασίας  ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, γερό, ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο, με διαστάσεις 22 x 32 εκ. και επάνω του βάζω ένα κομμάτι λαδόκολλα, με ίδιες διαστάσεις, το οποίο αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Στρώνω εκεί τις φέτες μορταδέλας, με τρόπο που να μισοσκεπάζει η μία την άλλη, ώστε να καλυφθεί η λαδόκολλα, χωρίς να αφήσω κενά.
Πλάθω το μείγμα του κιμά σε ρολό μακρόστενο και το βάζω πάνω στις φέτες μορταδέλας, παράλληλα προς την μακρόστενη πλευρά της λαδόκολλας. Τυλίγω τη λαδόκολλα σφικτά γύρω από το ρολό και στη συνέχεια τυλίγω και το αλουμινόχαρτο γύρω από τη λαδόκολλα. Βάζω το τυλιγμένο ρολό σε ένα μέτριο ταψί, το περιχύνω με 2½ φλιτζάνια (1/2 λίτρο) νερό και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω για περίπου 50 λεπτά. Μόλις ψηθεί το ρολό το βγάζω και το αφήνω σε μια πιατέλα, τυλιγμένο, για να «ξεκουραστεί».

Για τη σάλτσα: Μαζεύω όσα υγρά έχουν μείνει στο ταψί και τα σουρώνω. Τα ρίχνω σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτω το ζωμό κότας   και βράζω για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ώσπου το υγρό να μειωθεί αρκετά. Προσθέτω τη μουστάρδα και ανακατεύω καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με το κορν φλάουρ και ρίχνω το μείγμα στο κατσαρολάκι. Αλατοπιπερώνω και αποσύρω αμέσως από τη φωτιά. Ανακατεύω καλά με το σύρμα.

Για το σερβίρισμα: Αφαιρώ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες από το ρολό και, μόλις κρυώσει λίγο, το κόβω σε φέτες. Τις μοιράζω σε πιάτα, τις περιχύνω με τη σάλτσα που ετοίμασα και σερβίρω αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ