Φτιάξτε απολαυστικές μπάρες καραμέλας με οδηγίες του μοναδικού μας Άκη Πετρετζίκη!

Πεντανόστιμες μπάρες καραμέλας που θα σας ξετρελάνουν...

Συστατικά
160 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ κ.γ αλάτι
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για την καραμέλα

200 γρ. ζάχαρη
1 κούπα μέλι
240 γρ. βούτυρο σε κύβους
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. κουβερτούρα 65%

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Καλύπτουμε ένα ταψί 30x20 εκ. με αλουμινόχαρτο και βουτυρώνουμε καλά.
Στο μίξερ με το φτερό αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει καλά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα περνάμε από σήτα.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μίξερ και χτυπάμε για 2-3 λεπτά να ενσωματωθούν καλά.
Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού και ισιώνουμε καλά το ζυμάρι με τα χέρια μας.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ελάχιστο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την καραμέλα

Για την καραμέλα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Όταν φτάσει το μείγμα σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
Επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Με ένα ειδικό μαγειρικό θερμόμετρο ελέγχουμε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 115ο C.
Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη ζύμη και απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να πήξει καλά το μείγμα.

Για το σερβίρισμα

Αφαιρούμε το μείγμα από το ταψάκι και βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε σε ακαθόριστα κομμάτια της αρεσκείας μας.
Λιώνουμε την σοκολάτα σε ένα μπεν μαρί και ρίχνουμε πάνω από τις μπάρες μας.
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε. 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ