Μονολίθι Πρέβεζας: Η πιο μεγάλη παραλία της Ευρώπης - Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες βομβάρδισαν με όλμους τον βράχο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Τοπίο που «κόβει» την ανάσα.

Η ακτή Μονολίθι βρίσκεται στον Δήμο Πρέβεζας κι έχει μήκος 25 χιλιόμετρα, κάτι που την καθιστά ως τη μεγαλύτερη παραλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το όνομα της παραλίας, κατά μήκος της οποίας συναντάμε τα χωριά Μύτικας, Κανάλι, Καστροσυκιά, προέρχεται από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή (στη θέση καντίνα Α) με μέγεθος 10Χ10m περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1m περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το 1943 οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.

Οι ακτές έχουν δημιουργηθεί από την Πλειστόκαινο, δηλαδή εδώ και 600.000 χρόνια. Μάλιστα, στη θέση Άγιος Γεώργιος της Λυγιάς υπάρχουν θύσανοι κοραλλιών σε βάθος 1,5 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας πάνω σε συνεκτικά κροκαλοπαγή. Η χρονολόγηση των δειγμάτων από τα κοράλλια της Λυγιάς, από τον Jotl το έτος 1999, με τη μέθοδο U/Th, έδωσε ηλικία 13.000 περίπου χρόνια π.Χ.. Στη θέση Αναβάτης της Καστροσυκιάς και σε υψόμετρο 40 μ. εντοπίσθηκε μικρή έκταση θαλάσσιας άμμου ακτών και η ηλικία της προσδιορίσθηκε με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας περίπου στα 124.000 χρόνια π.Χ..

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

(Photos: prevezatravel.gr)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ