Ιδιαίτερα νόστιμη και χορταστική πίτσα με κιμά και γιαούρτι από την μοναδική μας Ντίνα Νικολάου!

Πεντανόστιμη και χορταστική πίτσα που μπορούμε να ετοιμάσουμε και με αρνίσιο κιμά, αν μας αρέσει η πιο έντονη γεύση του, για να δώσουμε ελαφρώς μια ανατολίτικη νότα.

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση
350 γρ. αλεύρι σκληρό
αλάτι
20 γρ. ξηρή μαγιά
30 ml ελαιόλαδο
300 ml ζεστό νερό
Για την επιφάνεια

40 ml ελαιόλαδο
½ ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
250 μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο ή ελιά
1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο και στυμμένο
½ κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο, κοπανισμένο
λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
100 ml σπιτική σάλτσα ντομάτας
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ για λίγα λεπτά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζω το αλεύρι και ελάχιστο  αλάτι. Προσθέτω τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό και ξεκινάω να δουλεύω τα υλικά με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες. Ζυμώνω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ζυμάρι ελαστικό που να τυλιχθεί όλο γύρω από τον γάντζο.
Σκεπάζω τη ζύμη με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 1 – 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει. Τη ζυμώνω με τις γροθιές μου (ή πάλι το μίξερ) για λίγα λεπτά μέχρι να ξεφουσκώσει, τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μπάλα.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το κάθε κομμάτι σε δίσκο με διάμετρο 25 εκ και πάχος 1 εκ. Στρώνω τις ζύμες σε δύο ρηχά ταψάκια, στρωμένα με λαδόκολλα. Εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνω τις δύο βάσεις ζύμης τη μία δίπλα στην άλλη.
Επιφάνεια: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω ελαφρώς το κρεμμύδι, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ανεβάζω τη φωτιά, προσθέτω τον κιμά και το καρότο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά ακόμα. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, το κόλιανδρο και λίγη πάπρικα και ανακατεύω καλά.
Ρίχνω 50 ml νερό, χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 15 – 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει και να πιει όλα τα υγρά του. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, το γιαούρτι και την τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύω μια-δυο φορές και αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω το μαϊντανό και τα κουκουνάρια και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει και προθερμαίνω το φούρνο στουε 200ºC.

Πίτσα: Απλώνω το μείγμα του κιμά στις δύο ζύμες και τις ψήνω σε ένα από τα μεσαία προς χαμηλά ράφια του φούρνου, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να ροδίσει όμορφα και η ζύμη να δείχνει ροδοψημένη.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ